Herpes simplex voi esiintyä periaatteessa missä tahansa kehon osassa. Rakkuloiden ilmaantuessa silmän lähettyville kannattaa hakeutua lääkäriin, sillä itse silmään levitessään infektio voi jopa sokeuttaa.
35-vuotias Johanna* ei muista aikaa ennen huuliherpestä. Äidiltään hän on kuullut, ettei ollut edes kouluikäinen, kun yskänrokko puhkesi ensimmäisen kerran. Viheliäinen vaiva on lähipiirissä tuttu, sillä kaikki perheen naiset kärsivät huuliherpeksestä.
Johanna on kuitenkin perheestään ainut, jolla herpes on tullut myös silmän alueelle. Hän oli yläasteella, kun rakkulat levisivät ensin suun ympäristöstä ylemmäs kasvoille. Täysi-ikäisenä virus oli löytänyt tiensä silmän lähelle. Infektion puhjetessa silmäpussi turpoaa hurjan näköiseksi.
– Se näyttää kaukaa katsottuna, että silmä olisi saanut tällin, Johanna kertoo.
Silmän lähelle iskenyt herpes ei aiheuta vain kosmeettista haittaa. Jos virus leviäisi silmämunaan, voisi seurauksena olla jopa sokeutuminen. Tämän tietäen Johanna suuntaakin yleensä lääkäriin tuntiessaan herpesoireita silmänsä lähistöllä.
Lue myös: Kihelmöikö jälleen? Näin taltutat herpeksen nopeasti – ja pidät rakkulat loitolla
Herpestä voi esiintyä missä vain
Herpes simplex on yleinen lähikosketuksessa leviävä virus, jota kantaa Terveyskirjaston mukaan noin 60 prosenttia keski-ikäisistä aikuisista. Joka kolmas tartunnan saanut saa herpesoireita ainakin kerran elämässään.
Herpestä on kahta tyyppiä: ykköstyyppi aiheuttaa infektion yleensä kasvoissa, kakkostyyppi sukuelimissä ja pakaroissa, mutta osat voivat mennä myös toisin päin.
Ihotautilääkäri Håkan Granlund Ihosairaalasta kertoo, että yskänrokko voi ilmaantua periaatteessa mihin vain – jopa sormen päähän. Useimmiten herpestä kuitenkin esiintyy genitaalialueilla tai suun ympäristössä. Tavallisia oireita ovat kirvely ja kutina sekä niitä seuraavat rakkulat.
Videolla kerrotaan, miten yleisimmät seksitaudit oireilevat. Juttu jatkuu videon alla.
4:32
Ilman hoitoa infektio paranee 1,5–4 viikossa. Akuutin sairauden jälkeen herpesvirus vaeltaa hermoa pitkin hermotumakkeeseen lepäämään. Aktivoituessaan esimerkiksi vilustumisen tai stressin vuoksi virus siirtyy hermoa pitkin takaisin samalle alueelle iholle tai limakalvolle.
Toisinaan herpes ei pysy hermon hermottamalla alueella vaan lähtee leviämään sen ulkopuolelle. Laaja leviäminen kasvoille on yleensä seurausta ihon rikkoutumisesta esimerkiksi atooppisen ihottuman vuoksi. Myös vahvat kortisonivoiteet ja muut ihon tulehduksen vaimentamiseen käytetyt voiteet voivat laukaista reaktion.
Johanna kertoo, että hänellä herpes on ollut silmän alueella kymmenisen kertaa, parikymppisenä useammin kuin nykyisin. Viimeksi virus iski silmäpussiin sen jälkeen, kun iho oli ärtynyt meikin puhdistamisen yhteydessä. Johannalla ei ole mitään ihosairautta.
Lue myös: Kolme merkkiä siitä, että "huonon ihon" taustalla on jotain vakavampaa
Silmään levinnyt herpes voi vaurioittaa näköä
Jos herpesoireita ilmaantuu silmän tietämille, suosittelee Granlund hakeutumaan lääkärin pakeille, sillä silmään levitessään virus voi vahingoittaa sarveiskalvoa ja aiheuttaa näkövaurioita.
Vaarallisin paikka, johon herpes voi levitä, on aivot. Tällöin seurauksena on enkefaliitti eli aivotulehdus, joka aiheuttaa muun muassa kuumetta, päänsärkyä, pahoinvointia ja tajunnan häiriöitä. Oireet ovat niin voimakkaita, että ihminen tai omainen kyllä tajuaa lääkärivisiitin olevan paikallaan.
Herpeksen aiheuttama aivotulehdus on onneksi harvinainen. Granlund on törmännyt urallaan vain yhteen tapaukseen. Herpes oli päässyt potilaan emättimen limakalvojen kautta selkäydinnesteeseen ja sitä kautta aivoihin.
Lue myös: Tarttuuko herpes oireettomalta tai vessanpöntöltä? "Enemmistö ei edes tiedä saaneensa tartuntaa"
Varautuminen voi estää herpeksen leviämistä
Herpeksen uusiutumisväli vaihtelee. Pienellä osalla herpes voi uusia jopa kuukausittain, jolloin voi pohtia estolääkityksen mahdollisuutta.
Granlundin mukaan riski siihen, että ihminen itse levittäisi sormillaan herpestä uusille alueille, on pieni. Hyvä hygienia on kuitenkin tärkeää viruksen leviämisen ehkäisyssä. Atoopikkojen kannattaa välttää kortisonia ja muiden riskilääkkeiden käyttöä alueella, jossa herpestä on.
Varmuuden varalta kotoa kannattaisi löytyä herpeslääkkeitä, mieluiten apteekin käsikaupassa myytävää tablettimuotoista asikloviiria, jotta hoidon voi aloittaa heti ensioireiden ilmaannuttua. Mitä pikemmin kuurin aloittaa, sitä lievemmillä oireilla ja lyhyemmällä sairausajalla todennäköisesti selviää. Pikaisesti aloitettu hoito voi myös ennaltaehkäistä viruksen paikallista leviämistä.
Mikäli herpes uusiutuu kovin usein, voi kyseeseen tulla estolääkitys. Suun kautta otettava lääkitys on hyvin siedettyä ja sitä voidaan käyttää kuukausien tai vuosien ajan.
Lue myös: Äiti varoittaa suukottelun seurauksista: Neliviikkoinen vauva joutui yli kahdeksi kuukaudeksi sairaalaan
Kotikonstina herpekseen mehiläiskittivahaa
Johanna käytti estolääkitystä parikymppisenä, kun herpes puhkesi kasvoille ja silmien alueelle useammin. Tällä hetkellä hän ei näe estolääkitykselle tarvetta, sillä virus iskee harvakseltaan – epäsäännöllisen säännöllisesti. Silmään iskevien infektioiden välillä saattaa kulua parikin vuotta.
Kun yskänrokko puhkeaa, hoitaa Johanna asian pois päiväjärjestyksestä joko viiden päivän asikloviirikuurilla, joka kuivattaa rakkulat nopeasti, tai kotikonstein mehiläiskittivahalla. Apteekin voiteista hän ei ole koskaan kokenut saavansa apua, ne ovat saattaneet jopa pahentaa tilannetta.
Viruksen vaeltamista uudelle alueelle Johanna ennaltaehkäisee käsiä pesemällä ja rakkuloiden turhaa sörkkimistä välttämällä. Jos infektioalueelle pitää laittaa lääkettä, hän tekee sen vanupuikolla.
Lue myös: Tämä on paras tapa puhdistaa korvat – ja se ei todellakaan ole vanupuikko
Herpes kammoksuttaa, mutta ymmärrystäkin löytyy
Jo sana herpes kammoksuttaa monia.
Johanna epäilee, että moni sekoittaa keskenään genitaali- ja huuliherpeksen. Molemmat virustyypit voivat toki aiheutta infektioita missä tahansa kehon osassa, mutta suun tai nenän alueelle ilmaantunut rakkula ei tarkoita, että ihmisellä olisi sellaisia myös sukuelimissään.
Tällä hetkellä Johanna on sinkku, mutta aiemmissa parisuhteissa herpes ei ole aiheuttanut ongelmia. Kun virus on ollut aktiivinen, pussailut on vain pistetty tauolle.
– Hyvin ymmärtäväisiä ollaan oltu. Varmaan toinenkin osapuoli on tajunnut, ettei halua tätä omaksi riesakseen.
*Johannan nimi on muutettu asian arkaluontoisuuden vuoksi.
Lue myös: Onko kielesi valkoinen? Väri voi olla oire vakavasta sairaudesta
Lue myös: Minttu sairasti klamydiaa tietämättään – kamala seuraus koko loppuelämäksi: "Alitajunnassa huudan koko ajan itselleni, että olisi pitänyt tehdä toisin"
Lue uusimmat lifestyle-artikkelit!
Alla olevalla videolla kerrotaan, miten kokonaisvaltaisesti atooppinen ihottuma voi vaikuttaa elämään.
0:41
Osittaislähde: Terveyskirjasto