Suomalainen mäkihyppy on kokenut hurjan romahduksen menestysvuosien jälkeen. Janne Ahonen summasi yhteen MTV Urheilulle ajatuksiaan lajin nykytilasta.
Ahonen itse voitti viimeisen osakilpailunsa vuonna 2008, jonka jälkeen ainoastaan kolme hyppääjää on onnistunut voittamaan maailmancupin kilpailun.
– Siinä kävi niin, että kun me pärjäsimme, niin se juniorityö jäi siinä kohtaa vähän retuperälle ja siitä kärsitään tällä hetkellä. Ennen oli paljon harrastajia, junioreihin panostettiin ja sieltä kasvoi koko ajan uusia Nykäsiä ja Ahosia. Nyt sieltä ei ole ketään, ketä voisi nostaa esille, Ahonen sanoo.
– Ennen tilanne oli sellainen, että jos minä sairastuin, enkä pystynyt lähtemään kilpailuihin, niin sieltä otettiin tilalle nuori kaveri, joka hyppäsi heti ensimmäisessä kisassaan maailmancupin pisteille. Sitä mahdollisuutta meillä ei vain nykyään enää ole, Ahonen jatkaa.
Suomen mäkihypyn A-maajoukkueessa on neljä hyppääjää ja B-maajoukkueessa viisi. Määrät ovat todella hälyttäviä.
– Ne ovat todella pieniä, kun mennään 10-15 vuotta ajassa taaksepäin, niin jokainen B-maajoukkueessa oli sen tason urheilija, että pystyi samantien hyppäämään maailmancupissa pisteille. Siitä ei ollut kysymystäkään, Ahonen toteaa.
Nykyhyppääjistä Antti Aalto on ainoa sellainen nimi, jonka voidaan olettaa etenevän toiselle kierrokselle. Ahosen mukaan muutamassa nuoressa hyppääjässä on potentiaalia.
– Tuolla on tällä hetkellä 16-19-vuotiaita urheilijoita, joista uskon, että he saattavat nousta. Se tulee kuitenkin viemään vielä muutaman vuoden. Nykymäkihyppy ei ole enää teinipoikien menestystarinaa. Nykyään pitää olla miehen fysiikka, ennen kuin voi odottaa pärjäämistä, Ahonen kertoo.
Suuri kysymys on tietenkin se, että tullaanko koskaan näkemään samanlaisia menestyjiä, kuten Matti Nykänen tai Ahonen.
– Teknisesti voi tulla paljon parempiakin hyppääjiä, mutta menestyksellisesti on aika vaikea uskoa. Ei sillä, että pitäisin omia saavutuksiani niin kovana, vaan laji on muuttunut niin paljon. Siitä on tullut paljon tiukempaa ja tasaisempaa. Tuollainen dominointi on vaikeampaa. Siellä on niin monta hyppääjää, jotka voivat voittaa minkä tahansa kilpailun. Tuollaisten ennätyksien rikkominen ei ole niin helppoa. Tosin, joku tulee jonain päivänä ne rikkomaan, mutta vaikeaa tulee olemaan, Ahonen päättää.
Seefeldin hiihtolajien MM-kilpailut käydään 20. helmikuuta - 3. maaliskuuta.