Janne Puhakan elämä päättyi henkirikoksen uhrina – näin hän kertoi pukukopin homovitsailusta kirjassaan: "Voinko jatkaa uraani?"

Sunnuntaina henkirikoksen uhriksi joutunut entinen jääkiekkoilija Janne Puhakka nousi julkisen keskustelun keskipisteeseen lokakuussa 2019, kun hän kertoi Helsingin Sanomien artikkelissa avoimesti homoudestaan

Tämä artikkeli on julkaistu ensimmäisen kerran 23.2.2022.

Risto Pakarisen kirjoittamassa Ulos kopista -kirjassa (Johnny Kniga) Puhakka kertoi elämästään maailmassa, jossa julkisesti homoja kiekkoilijoita ei tunneta.

Kun Helsingin Sanomien artikkeli julkaistiin Puhakan muun muassa 40 SM-liigan ottelua Bluesissa käsittänyt ura jääkiekkoilijana oli jo takana. Puhakka kertoi artikkelissa haluavansa tuoda asiaa esiin, jotta kiekkomaailman vaikenemisen ilmapiiriin saataisiin muutos.

– Ihannetilanne olisi, ettei tästä tarvitsisi puhua. Mutta niin kauan kuin aihe on vaiettu, siitä on puhuttava, Puhakka totesi HS:n haastattelussa.

– Lätkämaailma on jotenkin jäljessä. Tästä asiasta ei tarvitsisi vääntää, jos kaikki voisivat olla kopissa luonnollisesti omia itsejään.

Uransa aikana Puhakka oli kertonut homoudestaan perheensä lisäksi vain tarkkaan valituille läheisille ja luotettaville henkilöille. Ulos kopista -kirjassa hän kertoo, miten junioriaikanaan Kanadassa pelatessaan hän kirjoitti agenteilleen sähköpostia, jossa kertoi asiasta. Ennestään asiasta tiesi vain Puhakan perhe.

Mieltä painoi ihmisten suhtautuminen hänen homouteensa ja jopa jääkiekkouran jatko, mikä näkyi myös peliotteissa. Samalla ajatukset olivat tuoreessa parisuhteessa. Puhakka oli tavannut norjalaisen miesystävänsä edellisenä kesänä.

– Olen valmis ottamaan seuraavan askeleen, mutta olen kuitenkin vain 19-vuotias jääkiekkoilija maailmassa, jossa ei ole jääkiekkoilevia homoja. Tai homoseksuaaleja jääkiekkoilijoita. Ainakaan julkisuudessa, Puhakka kuvailee tilannettaan kirjassa.

"Periaatteessa se ei ole ongelma, mutta jääkiekkoilija minussa on usein hieman hukassa, kun erilaiset kysymykset pyörivät päässäni. (Voinko jatkaa uraani, hyväksyvätkö ihmiset (mukaan lukien te) minut ja niin edelleen)", Puhakka kirjoitti agenteilleen.

Vastaus tuli seuraavana päivänä. Se oli neutraali. "Se ei ollut ihan unelmieni vastaus, mutta ei myöskään painajaisuneni."

Joka tapauksessa asiasta kertominen helpotti. Agenttien kanssa käydyn sähköpostikeskustelun jälkeen myös peli alkoi luistaa.

Pelikavereilta tukea

Tukea Puhakka kertoo uransa aikana saaneensa myös läheisimmiltä pelikavereiltaan sen jälkeen, kun hän näille asiasta kertoi. Puhakan mukaan pelikavereiden tuki Bluesin aikana esimerkiksi pukukoppielämässä oli arvokasta.

– Oli ihan kiva, että kopissa oli taustatukea. Jos siellä heitettiin vaikka homovitsejä tai muuta, niin pystyimme vaihtamaan katseita ja nauramaan mukana, mutta vähän eri tavalla”, Puhakka kertoo kirjassa.

– Uskalsin luottaa muutamaan valittuun kaveriin, mutta en kertonut esimerkiksi valmentajalle.

Jääkiekkomaailmassa sisällä olleiden kavereiden kanssa Puhakka pystyi puimaan myös kiekkopiireissä esitettyjä harkitsemattomia kommentteja homoista. Yhdeksi tällaiseksi kirja nostaa kiekkolegenda Juhani Tammisen vuonna 2014 esittämän ”en ole koskaan nähnyt homoja kopissa” -lausunnon, joka sai ansaitsemansa huomion.

– Me tavallaan nauroimme niille kaikille sitten yhdessä. Janne jopa toivoi, ettemme tekisi homoudesta tabua, Puhakan pelikaveri Mika Ilvonen kertoo kirjassa.

Ilvosen mukaan Puhakan lähestymistavan myötä kaikki asiasta tienneet pystyivät helpommin suhtautumaan asiaan yhtenä osana elämää.

– Siitä tuli meidän porukassamme positiivinen voima, jonka ansiosta olemme saaneet sekä monet hyvät naurut että hienoja keskusteluja, jotka ovat varmasti syventäneet ystävyyssuhteitamme.

Puhakka, 26, päätti pelaajauransa Ranskassa pelaamansa kauden 2017–2018 jälkeen.

Lue myös:

    Uusimmat