Lauri Kottonen muistelee lämpimästi Janne Puhakkaa: "Vaikea ajatella, miksi joku on halunnut tehdä näin"

Viiden jälkeen -ohjelman juontaja Lauri Kottonen muistelee edesmennyttä entistä jääkiekkoilija Janne Puhakkaa ja kertoo yhteyden syntyneen ensi kerran haastattelussa.

Entisen jääkiekkoilijan Janne Puhakan  traaginen kuolema 29-vuotiaana on järkyttänyt Suomea laajalti. Puhakka joutui henkirikoksen uhriksi sunnuntai-iltana 13. lokakuuta omassa kodissaan. Poliisi kertoi maanantaina iltapäivällä, että kuolemaa tutkitaan nyt murhana.

Lauri Kottonen tapasi Janne Puhakan ensimmäistä kertaa kaksi vuotta sitten haastatellessan häntä Viiden jälkeen -ohjelmassa.  

– Luin hänen kirjan ja sitten haastattelussa meillä klikkasi tosi nopeasti. Janne oli helposti lähestyttävä ja molemmilla oli sporttitausta. Tiesin, minkä kulttuurin keskellä hän on tavallaan joutunut olemaan, Kottonen kertoo. 

Kottonen kertoo, että vaikka hänen ja Puhakan välillä oli ikäeroa, niin urheilutausta yhdisti heitä.

– Hän tiesi, että minä ymmärrän häntä, Kottonen sanoo.

Yhteys Puhakkaan säilyi myös haastattelun jälkeenkin. 

– Näimme siellä täällä eri tapahtumissa ja välillä kadulla. Jäimme joka kerta juttelemaan ja Jannella oli aina hyvä fiilis, Kottonen kertoo.

Hän sanoo Puhakan aina myös kysyneen kuulumisia ja olleen läsnä.

Tämä Janne Puhakan tapauksesta tiedetään nyt 23:28
Katso video: Puhakan tapausta käsiteltiin MTV Uutiset Livessä.

Järkyttävä tieto aamulla

Kottonen kertoo kuulleensa tapahtuneesta aamulla, kun hän tuli töihin. 

MTV:n tietojen mukaan Puhakan puolison epäillään ampuneen Puhakan hengiltä sunnuntai-iltana.

– Tämä on ollut todella järkyttävää kaikin puolin, Kottonen toteaa.

Hän kertoo, ettei ole koskaan tavannut Puhakan puolisoa. 

– Janne kyllä puhui hänestä kovin lämpimään sävyyn, mutta en nyt sitten tietysti tiedä siitä, mikä viime aikojen tilanne on heillä ollut, tai mistä kaikki on voinut johtua.

Kottonen kertoo ymmärtävänsä hyvin, miksi Puhakka oli monille niin suuri esikuva. 

Rohkea ulostulo kannusti muita

Puhakka oli ensimmäinen suomalainen liigatasolla aiemmin pelannut kiekkoilija, joka kertoi avoimesti homoudestaan. Hän kertoi ensimmäisen kerran homoseksuaalisuudestaan vuonna 2019 Helsingin Sanomissa.

Puhakka kertoi saaneensa ulostulonsa jälkeen viestejä nuorilta, jotka kertoivat saaneensa rohkeutta puhua äitinsä tai kaverinsa kanssa. 

Puhakka sai viestejä ulostulostaan edelleen vielä vuonna 2022 ollessaan Viiden jälkeen -haastattelussa. Isoimman vaikutuksen häneen tekivät viestit, joita hän sai heti Hesarin jutun jälkeen. 

Hän on mukana tällä hetkellä tv:ssä pyörivässä Petolliset-ohjelmassa. 

Viimeinen tapaaminen pari viikkoa sitten

Puhakka asui avoliitossa häntä 37 vuotta vanhemman norjalaislääkärin kanssa. Miehet ovat seurustelleet yli kymmenen vuoden ajan. MTV Uutisten tietojen mukaan miehen epäillään ampuneen Puhakan.

– On vaikea ajatella, miksi joku haluaisi tehdä näin Jannelle. Hän oli aina vilpittömyyden ja positiivisuuden perikuva, joka halusi aina kaikille hyvää, Kottonen sanoo.

Puhakka ja Kottonen juttelivat viimeksi pari viikkoa sitten. Tuolloinkin Puhakka vaikutti positiiviselta, mikä Kottosen mukaan oli hänelle tyypillistä.

– Jos jollekin ihmiselle pitäisi antaa sydän hoitoon, niin Janne oli sellainen, kenelle omansa olisi voinut luottaa ja tietää, että hän pitää siitä huolta, Kottonen sanoo. 

Lue myös:

    Uusimmat