Janne Puhakka kuoli eron jälkeen – asiantuntijalta tärkeä neuvo parisuhteiden vaarallisimmasta hetkestä

Espoon Henttaalla sunnuntaina tapahtuneen entisen jääkiekkoilijan Janne Puhakan henkirikos on ollut koko viikon otsikoissa. Rikospaikan Murharyhmän mielestä ei ole ihme, että asiaa on käsitelty laajasti, vaikka henkirikoksena tapaus ei ollutkaan poikkeuksellinen.

– Surullinen tapaus se on, mutta rikoksena aika perinteinen parisuhdeväkivaltarikos, henkirikos. Ikävä sellainen. Uhri oli julkisuuden henkilö ja epäilty on ollut myös hyvin paljon julkisuudessa, joten se selittää tätä julkisuutta, Helsingin väkivaltarikosyksikön entinen päällikkö Kari Tolvanen sanoo.

– Pari on puhunut suhteestaan aiemmin julkisuudessa. Ikävä kyllä on niin, että koulutettujen ja varakkaiden ihmisten henkirikoksista puhutaan enemmän julkisuudessa, kehittämis- ja koulutuspäällikkö Joonas Kekkonen Miessakit ry:stä kertoo.

Murhasta epäiltynä on vangittu Puhakan pitkäaikainen puoliso, norjalainen Rolf Nordmo. Miehet olivat eronneet vain muutama viikko ennen henkirikosta Puhakan tahdosta. 

Rikosnimike koveni nopeasti

Henkirikosta tutkittiin aluksi tappona, mutta rikosnimike koveni murhaksi alle vuorokaudessa teon jälkeen. Teko tehtiin haulikolla.

– Emme tiedä yksityiskohtia, mutta ainakin teloitustyyppinen ampuminen tekisi sen murhaksi. Myös se, jos uhri on puolustuskyvytön, kääntää teon murhaksi. Vakaa harkinta saattaa olla ratkaiseva tekijä tässä, Tolvanen sanoo.

Ilmoituksen hätäkeskukseen teki uhrin ystävä, jolle oli herännyt huoli Puhakasta, kun hän ei saanut tätä kiinni. 

Usein erotilanteissa on niin, että eroajat itse tietävät tilanteen, että minkälaisia keskustelut ovat ja millaisia vaaratilanteet ovat. Saattaa olla, että niistä puhutaan etukäteen läheisille. Monesti näitä vaikeita keskusteluja käydään julkisilla paikoilla tai niin, että kerrotaan reunaehtoja muille keskusteluun osallistuville tai otetaan muita mukaan keskusteluun, Kekkonen kertoo.

Uhria ei pidä tietenkään näillä syyllistää, mutta tämä on muistutus muille, että kannattaa turvata oma selustansa tällaisten erokeskustelujen aikana, jos on tunne, että niissä on vaaraa, Kekkonen neuvoo.

Eron hetkellä voi olla leimahtavaa väkivaltaa

Poliisi on kertonut, että parisuhteen päättyminen oli motiivi Puhakan henkirikoksessa. Yleisesti tiedetään, että ero on parisuhteissa vaarallisin hetki väkivaltauhan kannalta.

– Jos ajatellaan henkirikoksia yleensä, niin mustasukkaisuus on päämotiivi yli 80 prosentissa tapauksia. Parisuhteessa juuri eron hetki ja hetket ennen ja jälkeen eroa, ovat kaikista kriittisimpiä väkivallan käytön kannalta, rikostarkastaja (evp.) Petri Rainiala kertoo.

Yleensä aina henkirikosta edeltää muu väkivalta suhteessa. Poliisin mukaan Puhakan ja Nordmon suhteessa ei ollut kuitenkaan aiempaa väkivaltaa.

On äärimmäisen harvinaista, että henkirikos tehdään ensimmäisenä väkivallan muotona parisuhteessa. Yleensä aina taustalta löytyy ainakin henkistä väkivaltaa, jos ei fyysistä. Se on nimenomaan asia, joka on saattanut mennä ulkopuolisen tietoon. Uskon, että tässäkin on oireiltu vähän pidempään ennen kuin se vaarallisin hetki on tullut, Tolvanen huomauttaa.

Joskus eron hetkellä tai kun toinen saa tiedon erosta voi olla leimahtavaa, äkillistä väkivaltaa. Nyt vaikuttaa siltä, että tässä tapauksessa puhutaan murhasta ja vakaasta harkinnasta, Kekkonen lisää.

Homosuhteissa vähemmän väkivaltaa kuin heteroilla

Kekkosen mukaan kansainvälisistä tilastoista tiedetään, että homosuhteissa raportoidaan olevan hieman vähemmän väkivaltaa kuin heterosuhteissa. 

Biseksuaalit nousevat selvästi enemmän väkivaltaa kokevana seksuaalivähemmistönä tilastoissa esiin kuin homot tai lesbot.

Samaa sukupuolta olevien henkirikoksia ei tapahdu edes joka vuosi Suomessa, tai ehkä korkeintaan yksi, eli sikäli ne ovat harvinaisia, Rainiala huomauttaa.

Katso Murharyhmän koko keskustelu yllä olevalta videolta.

Lue myös:

    Uusimmat