Työryhmä ehdottaa kotihoidon tuen lakkauttamista ja työllisyystavoitteen ikärajojen muuttamista

LK 08.06.2021 Markus Jäntti
Lehtikuva
Julkaistu 08.06.2021 12:32(Päivitetty 08.06.2021 13:31)

MTV UUTISET – STT

Professori Markus Jäntin vetämä tutkijaryhmä kertoi aiemmin ehdotuksestaan muuttaa työttömyysturvan keston suhdanneperusteiseksi. Tutkijaryhmällä on myös muita ideoita.

Tutkijaryhmä ehdottaa, että kotihoidon tuki lakkautettaisiin.

Samalla tulisi perustaa tulosidonnainen ja veronalainen lapsen ikään sidottu lapsilisän lisäosa perheiden taloudellisen tilanteen helpottamiseksi.

Kotihoidon tuen lakkauttaminen nostaisi raportin mukaan pienten lasten äitien työssäkäyntiä noin kymmenellä prosenttiyksiköllä lapsen täytettyä noin vuoden. Kotihoidon tuen lopettaminen johtaisi kotiin jäävän vanhemman työelämäkatkoksen lyhenemiseen, mistä seuraisi parempi sosiaaliturva, mukaan lukien eläkekarttuma.

Tuen lakkauttaminen olisi kuitenkin tulonjaollisesti ongelmallista, koska kaikki sitä nyt saavat äidit eivät työllistyisi. Ilman kompensoivia toimenpiteitä seurauksena olisi lapsiköyhyyden lisääntyminen.

Hallitusohjelmaan on kirjattu, että kotihoidon tuki jatkuu nykymuotoisena.

Työllisyystavoite syytä asettaa 20-69-vuotiaille

Työryhmä ehdottaa myös, että työllisyystavoite asetettaisiin tulevaisuudessa ikäryhmässä 20–69 nykyisen 15–64 sijaan.

Se pitää sekä ala- että yläikärajoja nykyisessä tavoitteessa liian matalina.

–  Odotettavissa oleva elinaika on kasvanut Suomessa viime vuosikymmeninä nopeasti. Eliniän kasvusta on julkiseen talouteen kohdistuvien paineiden vuoksi kohtuullista käyttää osa työelämän pidentämiseen, tutkijat kirjoittavat.

Raportissa viitataan myös äskettäin päätettyyn oppivelvollisuuden pidennykseen.

–  Toisen asteen koulutuksessa oleva voi sinänsä olla työllinen, mutta on vaikea nähdä, miksi olisi järkevää määrätietoisesti pyrkiä nostamaan lukiota tai ammattikoulua käyvien työllisyyttä – heidän päätoiminen tehtävänsä on opiskella. Alaikärajan nostaminen vähintään 20 vuoteen on siksi perusteltua, raportissa kirjoitetaan.

Tämän lisäksi raportin mukaan on syytä harkita tehtyihin työtunteihin tai johonkin, työvoimatutkimuksen niin kutsuttua ILO-määritelmää korkeampaan minimiviikkotyötuntimäärään asetettua työllisyysastetavoitetta.

Lue myös: Työttömyysturvan kestosta uusi ehdotus – näin se vaikuttaisi päivärahakauden pituuteen

Tuoreimmat aiheesta

Työttömyys