Japani saa laskea radioaktiivista vettä Fukushiman ydinvoimalasta Tyyneenmereen

Japani on saanut kansainvälisen atomienergiajärjestön (IAEA) hyväksynnän suunnitelmalleen laskea käsiteltyä radioaktiivista vettä mereen tsunamin tuhoamasta Fukushiman ydinvoimalasta, kertoo uutistoimisto Reuters.

IAEA kertoo tuoreessa raportissaan todenneensa kahden vuoden tarkastelun jälkeen, että Japanin suunnitelma on kansainvälisten turvallisuusnormien mukaista.

Raportissa IAEA toteaa myös, että käsitellyn veden hallitulla ja asteittaisella laskemisella mereen on vähäisiä säteilyvaikutuksia ihmisille ja ympäristölle.

Myös Japanin hallitus on sanonut prosessin olevan turvallinen. Lopullinen päätös käsitellyn radioaktiivisen veden laskemisesta mereen odottaa vielä Japanin kansallisen ydinvoimaa valvovan viranomaisen (TEPCO) virallista hyväksyntää.

Suunnitelman määrä kestää 30–40 vuotta

Japanin suunnitelma on saanut myös kiivasta vastustusta muun muassa paikallisilta asukkailta ja naapurimailta kuten Kiinalta.

IAEA:n pääjohtaja Rafael Grossi sanoi toimittajille, että vastaavanlaista ei ole tehty ennen ja että Japanilla on lopullinen päätösvalta suunnitelmasta, jonka on määrä kestää 30–40 vuotta.

Japanin mukaan vedestä on poistettu suodattamalla useimmat radioaktiiviset alkuaineet lukuun ottamatta tritiumia, joka on vedyn isotooppi ja jota on vaikea erottaa vedestä. 

Käsitelty vesi laimennetaan niin, että tritiumin pitoisuus jää selvästi alle kansainvälisesti hyväksyttyjen raja-arvojen ennen kuin se päästetään Tyyneen valtamereen.

Japanin viranomaiset totesivat viime kuussa Kiinassa toimittajille pitämässään esityksessä, että käsitellyn radioaktiivisen veden tritiumpitoisuudet ovat alhaisemmat kuin eri puolilla maailmaa olevien ydinvoimaloiden jätevesissä. 

Kiinan mukaan Japanin vertailu käsitellyn veden ja jäteveden tritiumpitoisuuksien välillä oli "täysin sekavaa käsitteiden sekoittamista ja yleisen mielipiteen harhaanjohtamista".

Lue myös:

    Uusimmat