Japanin on määrä aloittaa Fukushiman ydinvoimalan jäähdyttämiseen käytetyn radioaktiivisen veden laskeminen Tyyneenmereen tänä kesänä.
Vuonna 2011 tsunamissa tuhoutuneen Fukushiman ydinvoimalan reaktorien jäähdyttämiseen käytettyä vettä on varastoitu yli kymmenen vuotta valtaviin säiliöihin. Kansainvälinen atomienergiajärjestö IAEA hyväksyi tiistaina Japanin suunnitelman käsiteltyjen jätevesien vähittäiseksi laskemiseksi mereen.
Puhdistusprosessissa vedestä on poistettu suodattamalla useimmat radioaktiiviset alkuaineet lukuun ottamatta tritiumia, joka on vedyn isotooppi ja jota on vaikea erottaa vedestä.
Käsitelty vesi laimennetaan Japanin mukaan niin, että tritiumin pitoisuus jää selvästi alle kansainvälisesti hyväksyttyjen raja-arvojen ennen kuin se päästetään Tyyneenmereen.
Lue lisää: Japani saa laskea radioaktiivista vettä Fukushiman ydinvoimalasta Tyyneenmereen
Kiina jyrkkänä
Japanin tärkein kauppakumppani Kiina on ollut päätöksestä tuohtunut, ja ilmaissut huolensa jätevesien vaikutuksesta mereneläviin. Uutistoimisto Reuters kertoo Kiinan tullihallituksen ilmoittaneen kiristävänsä Japanista tuotavien hyödykkeiden tarkkailua, sekä jatkavansa ruoantuonnin kieltoa viidesosasta Japanin alueesta.
Heti vuoden 2011 tsunamia seuranneen ydinonnettomuuden jälkeen Kiina asetti elintarvikkeiden tuontikiellon viidelle japanilaisprefektuurille, ja laajensi sen myöhemmin kahteentoista.
Kiinan tulli ilmoitti jatkavansa etenkin merenelävien tuonnin "tiukkaa syyniä" ja päätti yhä pitää 10 prefektuurin tuontirajoitukset voimassa.
Japanin viranomaiset pelkäävät, että maan suurin merenelävien ostajamaa lakkaa niiden tuonnin jätevesien laskemisen jälkeen.
Japanilaismediat ovat huomauttaneet, että esimerkiksi kiinalaiset ydinvoimalat laskevat omissa päästövesissään mereen lähes kymmenen kertaa enemmän tritiumia, kuin mitä mereen on määrä laskea Fukushiman jäähdytysvesien mukana.
Lue myös: 11 vuotta Fukushiman ydinturman jälkeen asukkaat pääsevät jälleen koteihinsa – tältä näyttää autiokaupunki Futaba, jonne harva aikoo palata
IAEA ja Etelä-Korea hyväksyneet suunnitelman
Kiina on viikkojen ajan ylläpitänyt voimakasta vastustusta Japanin päätöstä kohtaan, väittäen sen olevan uhka ympäristölle ja ihmisten terveydelle.
Maan tullin mukaan Japanilla on edelleen paljon ongelmia muun muassa puhdistusjärjestelmien luotettavuudessa. Sen mukaan IAEA ei ottanut päätöksessään täysin huomioon kaikkien sen asiantuntijoiden näkemyksiä prosessista, ja että IAEA:n tutkijat eivät olleet yksimielisiä sen turvallisuudesta.
IAEA:n johtaja Rafael Grossi kertoi torstaina, että "yhdellä tai kahdella" kansainvälisistä asiantuntijoista saattoi olla huolensa jätevesien laskemisesta, mutta nämä eivät tuoneet huoliaan esiin hänelle.
Etelä-Korean hallitus on ilmoittanut oman analyysinsä perusteella, että radioaktiivisen aineen pitoisuudet laskettavassa jätevedessä täyttävät sen mukaan kansainväliset standardit. Näin ollen hallitus kertoo hyväksyvänsä Japanin suunnitelman, mutta pitää Fukushiman alueen tuontirajoituksen Kiinan tapaan voimassa.
Kansalaiset huolissaan
Vaikka Etelä-Korean hallitus onkin ilmaissut hyväksyntänsä Japanin suunnitelman, ovat oppositiopuolueet ja kansalaiset huolissaan.
The Independent kertoo korealaisten hamstraavan nyt merisuolaa, sillä he pelkäävät sen hinnan nousevan jätevesien valutuksen myötä. Suolan hinta on noussut hetkessä 27 prosenttia.
Etelä-Korean kalastusviranomaiset kertovat tarkkailevansa radioaktiivisten isotooppien määriä merialueillaan.
Etelä-Korean presidentti Yoon Suk-yeol on pyrkinyt lähentämään siteitään Japaniin, jonka kanssa maalla on ollut myrskyisätkin välit. Hän esimerkiksi luopui maaliskuussa kompensaatiovaatimuksista, joita Japanilta oli vaadittu liittyen niin sanottuihin sodanaikaisiin lohtunaisiin.
Japani pakotti vähintään kymmeniä tuhansia korealaisia naisia prostituoiduiksi Japanin asevoimien käyttöön toisen maailmansodan aikana, ja asia hiertää maiden välejä edelleen.
Yoon Suk-yeolin hallituksen myönteisyys Fukushiman jätevesipäätöksen suhteen voi liittyä yleiseen lähentymispolitiikkaan Japania kohtaan.