Järjestäytyneen rikollisuuden velanperintä kovenee – jopa uhrien vanhemmat joutuneet maksumiehiksi

11:12img
Julkaistu 01.03.2017 18:19

MTV UUTISET

Järjestäytyneeseen rikollisuuteen kytkeytyvissä kiristys- ja velanperintäjutuissa uhrit hakevat apua jopa lähiomaisiltaan, sanoo keskusrikospoliisin rikosylikomisario Rabbe von Hertzen.

Hertzen kommentoi tänään nähtävässä MTV:n Rikospaikka-ohjelmassa muun muassa Laukaan tapausta, jossa epäillyn törkeän kiristyksen kohteena ollut mies oli joutunut lainaamaan isältään ja äidiltään yhteensä 5000 euroa epäillyn huumevelan maksuun.

– Kyllä se on todellisuutta. Tämä on yksi esimerkki siitä, että silloin kun näitä velkoja lähdetään hakemaan, joskus keinot vastata siihen huutoon tulevat niinkin läheltä kuin tässä tapauksessa, Hertzen sanoo Rikospaikka-ohjelmassa.

Laukaan tapauksessa velkaa peri syytteiden mukaan Cannonball-jengiläinen, jota syytetään jutussa kolmesta murhan yrityksestä, törkeästä tuhotyöstä ja törkeästä kiristyksestä. 

– Sitten voi tietysti olla useinkin niin, että velallinen joutuu tekemään rikoksia saadakseen rahan kasaan, koska pelotevaikutus taustalla on olemassa, Hertzen toteaa haastattelussa.

"Pieniinkin petoksiin kytkeytyy järjestäytynyt rikollisuus"

Hertzenin mukaan esimerkiksi petosrikollisuuden rajua kasvua selittää osaltaan järjestäytyneen rikollisuuden kasvu.

– Meidän näkemys on tällä hetkellä se, että pieniinkin petoksiin kytkeytyy järjestäytynyt rikollisuus. Pienistäkin petoksista syntyy rahavirtaa, joka sitten kulkeutuu näille rikollisryhmille, Hertzen sanoo.

Hertzenin mukaan tilanne voi kuitenkin olla se, ettei poliisi välttämättä havaitse näiden asioiden kytkeytymistä järjestäytyneeseen rikollisuuteen, koska moni jutuista kuuluu päivittäisrikollisuuden piiriin eikä tutkinnassa kaikkien yksittäisten juttujen taustoja välttämättä ehditä käydä läpi.

– Piilorikollisuutta on järjestäytyneessä rikollisuudessa paljon.

Hertzen sanoo, että järjestäytyneen rikollisuuden tilannekuva Suomessa ei tällä hetkellä rajoitu pelkästään tunnuksellisten liivijengien lisääntymiseen ja niiden jäsenmäärän kasvuun.

– Ulkomaalaistaustaisia ryhmittymiä on kasvamassa. Suomeen tulevat ihan samat trendit mitkä ovat muualla Euroopassa.

Hertzenin mukaan poliisi ei luo turhia tai liioiteltuja uhkakuvia järjestäytyneestä rikollisuudesta.

– Poliisin tehtävänä ei ole luoda uhkakuvia tai lietsoa pelkoa. Kyllä meidän näkemys siihen, missä ollaan ja mihin ollaan menossa, perustuu meillä tutkittuun ja läpikäytyyn aineistoon ja myös tilastoihin. Eihän Suomi missään nimessä ole järjestäytyneen rikollisuuden keskittymä, olemme kaukana siitä. Mutta meillä on järjestäytynyttä rikollisuutta.

Rikospaikka MTV3-kanavalla keskiviikkoiltaisin klo 22.40.

Tuoreimmat aiheesta

Rikos