Venezuelan vaalien jälkimainingit: Satoja ihmisiä lähetetty pahamaineisiin vankiloihin

Venezuelassa yli 700 presidentinvaalien jälkeisten mielenilmausten aikaan pidätettyä ihmistä on siirretty korkeimpaan turvallisuusluokkaan luokiteltaviin vankiloihin, maan vankeinhoitojärjestelmää tarkkaileva ihmisoikeusjärjestö kertoo.

Kiinni otettuja oli pidetty aiemmin poliisiasemilla ympäri maata. Järjestön mukaan heitä on kuitenkin siirretty edeltävän viikon aikana kahteen pahamaineiseen vankilaan, jotka ovat aiemmin olleet rikollisjengien hallinnassa.

Yli 2 400 ihmistä otettiin kiinni mielenilmauksien yhteydessä sen jälkeen, kun maata itsevaltaisesti johtavan presidentti Nicolas Maduron väitettiin voittaneen heinäkuun lopulla järjestetyt vaalit.

Oppositio sanoo voittaneensa vaalit merkittävällä äänierolla ja on julkaissut äänestystietoja osoittaakseen tämän.

Ainakin EU, Yhdysvallat sekä useat Latinalaisen Amerikan maat ovat kieltäytyneet tunnustamasta Maduroa vaalien voittajaksi ilman, että venezuelalaisviranomaiset julkistavat äänestystiedot, jotka todistavat Maduron voittaneen.

Maduron hallitus on vuorostaan torjunut syytökset itsevaltaisuudesta ja vastustanut kansainvälistä painostusta julkistaa äänestysluvut.

Ei yhteyttä perheisiin tai asianajajiin

Kiinni otettujen siirtämisestä lauantaina kertoneen Observatorio Venezolano de Prisiones -järjestön mukaan yksikään vankiloihin siirretyistä ei ole saanut ottaa yhteyttä perheisiinsä tai asianajajiinsa.

Monissa tapauksissa siirrot tehtiin järjestön mukaan kyseenalaisissa olosuhteissa, eikä joidenkin kiinni otettujen omaisille ilmoitettu lainkaan heidän läheisensä siirtämisestä Tocuyiton tai Tocoronin vankilaan. Tiedotteessaan järjestö tähdentää monien säännönvastaisuuksien leimanneen siirtoja.

Toinen kansalaisjärjestö, Foro Penal on listannut vaalien jälkeen kiinni otetuista yhteensä liki 1 600 poliittisiksi vangeiksi. Näistä 114 kerrotaan olevan alaikäisiä, joista ainakin 40 vapautettiin lauantaina takuita vastaan, kun taas 16 oli vapautettu torstaina.

Oppositiojohtaja Maria Corina Machado sanoi tällä viikolla, että kiinni otetuista nuorimmat ovat 13-vuotiaita. Machadon mukaan nuorukaiset on lähetetty vankilaan itseään vanhempien "tavallisten rikollisten" kanssa.

– Se, mitä he ovat tehneet, on julmaa, hän sanoi Maduron hallinnon toimista.

Vaalien jälkeisten mielenosoituksien yhteydessä kuoli 27 ihmistä ja loukkaantui lähes 200. Maan turvallisuusjoukkoja on syytetty mielenosoitusten tukahduttamisesta.

Lue myös:

    Uusimmat