Boeingin tuhoisissa turmissa olleen 737 MAX-lentokoneen sertifiointi ja paluu käyttöön on viivästymässä ensi vuodelle. Kongressin edustajainhuone kritisoi rajusti maan ilmailuviranomaisen FAA:n toimintaa konetyypin turmien yhteydessä.
Edustajainhuoneen liikennekomitean keskiviikkoisessa kuulemisessa tuli julkiseksi, että ensimmäisen, viime syksynä tapahtuneen onnettomuuden jälkeen FAA suoritti riskianalyysin, jolla se arvioi vakavien onnettomuuksien todennäköisyyttä skenaariossa, jossa 737 MAX:n ongelmalliseksi osoittautunutta MCAS-järjestelmää ei korjattaisi.
Asiasta kertoo Wall Street Journal.
Riskianalyysin mukaan 737 MAX -kaluston ollessa käytössä 30-45 vuoden ajan tuloksena olisi jopa 15 vakavaa onnettomuutta, siis keskimäärin yksi turma kahden-kolmen vuoden välein. Lähtöoletuksena oli, että 99 miehistöä sadasta onnistuisi reagoimaan järjestelmän virhetiloihin proseduurien mukaisesti kymmenen sekunnin kuluessa tilanteen alkamisesta.
FAA:n edustaja totesi ennen kuulemista vastaavien analyysien tyypillisesti yliarvioivan riskin suuruutta, sillä ne ovat tyypillisesti sangen konservatiivisia oletuksissaan.
Tämä ei vakuuttanut liikennekomitean puheenjohtaja Peter DeFaziota (dem.), joka kuulemisen avauspuheessaan ryöpytti ilmailuviranomaista oikein olan takaa:
– Omista laskelmistaan huolimatta FAA päätti heittää noppaa lentomatkustajien turvallisuudella ja antaa 737 MAX:n lentää sillä aikaa, kun Boeing suunnitteli MCAS-järjestelmää uudelleen.
– On traagista, että FAA:n analyysi - joka ei koskaan tullut julkiseksi - osoittautui oikeaksi. Seuraava onnettomuus tapahtui vain viisi kuukautta myöhemmin, kun Ethiopian Airlinesin lento 302 syöksyi maahan maaliskuussa 2019, DeFazio jyrisi.
Ohjeista ei ollut apua
Ensimmäisen onnettomuuden jälkeen FAA arvioi, että Boeing suunnittelisi ja testaisi uudistetun MCAS-järjestelmän noin seitsemässä kuukaudessa. 737 MAX -koneet voisivat jatkaa sillä välin liikenteessä, kunhan vain konetyypin lentäjille kerrottaisiin, miten MCAS:n vikatilanteessa tulee menetellä.
Tämä osoittautui vääräksi arvioksi. Maaliskuisesta Ethiopian Airlinesin turmasta julkisuuteen tulleiden tietojen mukaan koneen miehistö tiesi, mitä oli tapahtumassa ja toimi ohjeistuksen mukaan.
Lentäjiä oli ohjeistettu kytkemään koneen sähköinen trimmijärjestelmä pois ja trimmaamaan korkeusvakaajan asentoa manuaalisella trimmipyörällä. Tämä ei kuitenkaan onnettomuuskonetta pelastanut - ilmeisesti siksi, että koneen ilmanopeus oli kasvanut liian suureksi, jonka vuoksi taas korkeusvakaajaan vaikuttavat aerodynaamiset voimat tekivät käsivoimin trimmaamisen liian vaikeaksi.
Keskiviikon kuulemisen yhteydessä varmistui, että FAA:n hyväksyntä 737 MAX:n paluulle ei tapahdu vielä kuluvan vuoden aikana.