KRP tutkii: Kaksi murtoa ja yksi hälytys vesihuollon kohteisiin Pirkanmaalla – "Ovesta murtauduttiin läpi väkivalloin"

3:08img
Video: Jo kolmas murto vesihuollon kohteisiin Pirkanmaalla
Julkaistu 01.07.2024 13:20(Päivitetty 01.07.2024 19:20)
Toimittajan kuva
Pauliina Ainasoja

pauliina.ainasoja@mtv.fi

@ainasojapauliina

Pirkanmaalla on alkukesän aikana murtauduttu kahteen vesihuollon kohteeseen. Murrot kohdistuivat Tampereella Tesoman vesitorniin ja Hervannassa sijaitsevaan paineenkorottamoon.

Tapaukset ovat siirtyneet keskusrikospoliisin tutkintaan. Lisäksi KRP tutkii hälytystä, joka tuli Tampereen veden Kangasalan vedenottamosta kesäkuussa. Tutkinnanjohtaja Jussi Luoto kommentoi KRP:n tutkivan nyt sitä, liittyvätkö tapaukset toisiinsa.

– Kolme tapausta siirrettiin viime viikon perjantaina keskusrikospoliisille. Syy tälle on se, että selvitetään, onko näillä kolmella tapauksella yhteistä tekijää.

Tekijät eivät ole tiedossa

Poliisilla ei ole tällä hetkellä tiedossa epäiltyjä. Tapauksia tutkitaan varkauden yrityksinä. Myös motiivi on toistaiseksi hämärän peitossa.

Luoto ei ottanut kantaa murron kohteeksi joutuneiden kohteiden turvatoimiin. Murron tekotapaa myös selvitetään.

– Sekin on asia, mitä vielä selvitellään. Pääsivät sisälle perinteisesti murtautumalla, Luoto kommentoi, eikä tarkenna murtautumistapaa.

MTV Uutiset tavoitti myös Tampereen Veden toimitusjohtaja Petri Jokelan. 

– Ovesta oli murtauduttu läpi väkivalloin, Jokela kuvaa. 

Jokelan mukaan murto oli yhtiön tiedossa "reaaliaikaisesti" ja tilanteeseen puututtiin nopeasti. Hän ei tarkemmin avaa, miten tilanteeseen puututtiin eikä sitä, miten yhtiön turvallisuusjärjestelmät toimivat. Jokela ei myöskään ota kantaa, tallentuivatko tekijät esimerkiksi valvontakameroihin.

– Murtautujat pääsivät läpi vain ulko-ovesta, mutta eivät sen pidemmälle. Vaaratilannetta ei syntynyt, Jokela lisää.

Myös poliisilla on käsitys asiasta, missä tekijät liikkuivat vesihuoltopisteiden sisällä, mutta tutkinnanjohtaja Luoto ei avannut asiaa MTV:lle tarkemmin.

Murrot eivät johda toimenpiteisiin kohteissa 

Tapahtumat eivät vaadi turvallisuusjärjestelmien tehostamista murron kohteeksi joutuneissa kohteissa.

– Vesihuoltoalalla ollaan oltu tarkkana kymmenien vuosien ajan turvallisuuden osalta. Kun Ukrainan sota alkoi, valmiuksia nostettiin kaikkialla ja mekin olemme systemaattisesti kehittäneet turvallisuuden tasoa, Jokela lisää.

Vaikka tapausta tutkitaan varkauden yrityksinä, Jokelan mukaan Tesoman vesitornista tai Hervannan paineenkorottamosta ei viety mitään. Kangasalan vesitorni ei kuulu Tampereen Veden toimipisteisiin.

– Emme tiedä tekijöiden motiiveja. Tämä tapahtui yöaikaan, joten voi olla, että kyseessä on ohikulkijoiden päähänpisto tai sitten voi olla jotain systemaattisempaa tekijää. Tämä on poliisin asia selvittää, Jokela lisää.

Juttua päivitetty 1.7.2024 kello 14.56. Täydennetty Tampereen Vesi Oy:n toimitusjohtaja Petri Jokelan kommenteilla.

Lue myös: Fiskarsin varastotyöntekijällä oli vuosien ajan vaiettu salaisuus – poliisia odotti tämän kotona hämmästyttävä näky

Jos hanavettä juo sellaisenaan keittokehotuksesta huolimatta, millaisia oireita voi saada? Lääkäri vastaa

Oikaisu 3.7.2024 kello 10.30:

Aiemmin jutussa kerrottiin, että murtoja olisi ollut kolme, joista yksi olisi kohdistunut Kangasalan vesitorniin. Kangasalan vesitorniin ei kuitenkaan ole murtauduttu, vaan KRP:n kolmas tutkittava kohde on Kangasalla sijaitseva Tampereen veden vedenottamo, josta tuli hälytys.

Tuoreimmat aiheesta

Tampere