Yle: Tuntemattomat ihmiset yrittävät päästä itärajalla laitoksiin sisään

Jo kolmas murto vesihuollon kohteisiin Pirkanmaalla 3:08
Imatralla on havaittu "koputtela" erilaisissa järjestelmissä ja kriittisessä infrassa. Aiemmin on kerrottu, kuinka Tampereella vesilaitoksiin on yritettyä murtatua.

Tuntemattomat ovat ihmiset yrittäneet päästä Imatran tärkeisiin laitoksiin tai järjestelmiin ilman lupaa, uutisoi Yle. Kaupunki sijaitsee itärajalla. 

Kaupungin riskienhallinta- ja turvallisuuspäällikkö Samuel Venäläinen kertoo, että niin sanottua koputtelua on havaittu tietojärjestelmissä ja muussa kriittisessä infrassa, kuten lämmönjakelussa.

Yritykset ovat Ylen haastatteleman Venäläisen mukaan lisääntyneet viime aikoina.

Koputtelu tarkoittaa Venäläisen mukaan sitä, kun ulkopuolelta kokeillaan, päästäänkö sisään erilaisiin järjestelmiin, alueille tai tiloihin.

– Hyvä esimerkki on, että suljettujen tilojen sisäpuolelta löytyy sinne kuulumaton henkilö, jolla ei ole minkäänlaista tunnistetta, eikä meiltä löydy yhteistä kieltä. 

– Hän kertoo esimerkiksi etsivänsä ”Penaa”, mutta Penaa ei koko rakennuksesta löydy, Venäläinen kertoo Ylen artikkelissa.

Venäläinen tarkensi perjantaina Ilta-Sanomille käyttäneensä "Penaa" hypoteettisena esimerkkinä, että joku voisi teoriassa sanoa vaikka etsivänsä jotakuta Penaa.  

Vesilaitoksiin murtauduttu alkuviikosta Tampereella

Aiemmin kuluneella viikolla MTV Uutiset kertoi, että Pirkanmaalla on alkukesän aikana murtauduttu kahteen vesihuollon kohteeseen. Murrot kohdistuivat Tampereella Tesoman vesitorniin ja Hervannassa sijaitsevaan paineenkorottamoon.

Tapaukset ovat siirtyneet KRP:n tutkintaan. Tutkinnanjohtaja Jussi Luoto kommentoi tuolloin KRP:n tutkivan nyt sitä, liittyvätkö tapaukset toisiinsa.

Tapauksien tekijöiden motiivit eivät ole vielä tiedossa ja tapaukset tapahtuivat yöaikaan.

Tampereen Vesi Oy:n toimitusjohtaja Petri Jokela arvioi alkuviikosta, että kyseessä on voinut olla niin ohikulkijoiden päähänpisto kuin jokin systemaattisempi tekijä.

– Tämä on poliisin asia selvittää, Jokela lisäsi.

*Päivitys kello 13.26: Lisätty Ilta-Sanomien tarkennus "Penasta" hypoteettisena esimerkkinä. Poistettu otsikosta maininta "Penasta".

Lue myös:

    Uusimmat