Tuore laaja tutkimus todisti jälleen, ettei MPR-rokotteilla ja autismilla ole yhteyttä. Sen sijaan näyttäisi siltä, että autismin ja masennuksen riskiä kasvattavat raskaudenaikaiset infektiot – myös yleinen virtsatieinfektio.
Washingtonin yliopiston ja Göteborgin yliopiston Sahlgrenska Akatemian yhteistutkimuksessa selvitettiin, miten äidin raskausajalla sairastama infektio vaikuttaa pitkällä aikavälillä lapsen psyykeeseen.
Tutkimuksessa tarkasteltiin lähes 1,8 miljoonaa Ruotsissa vuosina 1973–2014 syntynyttä lasta ja heidän sikiöaikaista altistumistaan raskaudenaikaisille infektioille. Lapsia seurattiin syntymästä 41-vuotiaiksi.
Tutkijat huomasivat, että raskaudenaikaiset infektiot lisäsivät lapsen riskiä autismiin sekä masennukseen. Löydökset ilmestyivät JAMA Psychiatry -tiedejulkaisussa.
Jopa 79 prosenttia suurempi riski
Niiden äitien, joita oltiin hoidettu sairaalassa minkä tahansa infektion vuoksi, lapsilla oli 79 prosenttia suurempi riski autismiin ja 24 prosenttia suurempi riski masennukseen. Sen sijaan tutkijat eivät löytäneet yhteyttä raskaudenaikaisten infektioiden ja psykoosin, skitsofrenian sekä kaksisuuntaisen mielialahäiriön välillä.
Kohonnut riski autismiin ja masennukseen havaittiin silloinkin, kun raskaudenaikainen infektio oli lievä, kuten virtsatietulehdus.
– Löydökset viittaavat siihen, että minkä tahansa raskaudenaikaisen infektion ehkäisy saattaa olla tärkeää lapsen pitkäaikaisen terveyden kannalta, sanoo tiedotteessa tutkimuksen toinen johtaja, lastentauteihin erikoistunut Benjamin al-Haddad Washingtonin yliopistosta.
Terveyskirjasto kertoo, että jo aiemmin erilaisten äidin raskaudenaikaisten infektioiden ja ympäristön myrkkyjen on epäilty vaikuttavan autismin syntyyn.
Tietyt aivojen alueet erityisen herkkiä vaurioitumaan?
Nyt julkaistun tutkimuksen tekijöiden mukaan on epäselvää, miten mikrobilähtöiset infektiot, jotka eivät suoraan hyökkää sikiön aivoihin, voivat vaikuttaa lapsen kehitykseen.
Tutkimus osoitti, että sikiön altistuminen äidin immuunijärjestelmän vapauttamille, taudinaiheuttajia tuhoaville vasta-aineille voi vaikuttaa sikiön aivosolujen ilmentymiseen. Muissa tutkimuksissa on saatu viitteitä siitä, että elimistön tulehdustila voi lisätä istukan kautta serotoniinin tuotantoa aivoissa, mikä voi vaikuttaa sikiön aivojen kehittymiseen, tutkijat kirjoittavat tiedotteessa.
Vuonna 2018 julkaistussa Kolumbian yliopiston tutkimuksessa havaittiin, että lapsen masennusriskiä kasvattaa myös serotoniinin takaisinottoa estävien SSRI-masennuslääkkeiden käyttö raskauden aikana. Tuolloin tutkijat huomasivat masennuslääkkeiden vaikuttavan aivojen tunteita käsitteleviin osiin: mantelitumakkeeseen ja aivokuoreen.
Osa sikiön aivoista näyttää olevan erityisen herkkiä vaurioitumaan myös infektioiden ja tulehdusten johdosta. Tällaisia aivojen alueita ovat erityisesti ne, jotka osallistuvat sosiaalisen kanssakäymisen ja tunteiden sääntelyyn. Tutkijoiden mukaan ilmiö saattaisi selittää, miksi raskaudenaikaiset infektiot lisäävät sosiaalisen kanssakäymiseen liittyvän autismin ja tunteiden sääntelyyn liittyvän masennuksen riskiä. Jatkotutkimuksia kuitenkin tarvitaan.
– Sillä aikaa meidän tulisi toimia tehokkaasti estääksemme ja hoitaaksemme raskaudenaikaisia infektioita, sanoo tutkimuksen toinen johtaja, Washingtonin yliopiston synnytys- ja naistentautiopin professori Kristina Adams Waldorf sanoi.
Lue myös: Äidiksi vanhemmalla iällä? Iäkkäiden lapset suuremmassa autismin vaarassa
Lähteet: University of Washington, JAMA Psychiatry, Terveyskirjasto