Tutkimus yhdisti lapsena sairastetut infektiot myöhempiin mielenterveysongelmiin – listalla skitsofrenia ja persoonallisuushäiriö

shutterstock_561769810
Lapsena sairastetut infektiot sekä niiden hoitoon käytetyt lääkkeet saattavat vaikuttaa myöhempiin mielenterveyden ongelmiin. Kuvituskuva.Shutterstock
Julkaistu 10.12.2018 07:49

Valpuri Haapala

valpuri.haapala@mtv.fi

Tanskalaistutkimus yhdisti lapsena sairastetut infektiot ja niihin saadut lääkkeet nuoruudessa ilmenneisiin mielenterveyden häiriöihin.

Voivatko lapsena sairastetut infektiot kasvattaa riskiä mielenterveyden häiriöihin myöhemmin lapsuudessa ja nuoruudessa?

Tähän kysymykseen pureutuivat tutkijat, jotka keräsivät tietoja yli miljoonan vuosina 1995–2012 syntyneiden tanskalaislasten infektioista, mielenterveyden häiriöistä, sekä niihin saaduista lääkkeistä.

Aineistosta tehdyt löydökset ovat yllättäviä. Lapsilla, jotka olivat saaneet sairaalahoitoa sairastamiensa infektioiden vuoksi, näyttäisi olevan 84 prosenttia suurempi riski joutua myöhemmin sairaalahoitoon mielenterveysongelmien vuoksi. Lisäksi vakavat infektiot näyttivät lisäävän psyykenlääkkeiden käyttöä myöhemmin elämässä 42 prosentilla.

Sairaalahoitoa vaativa tulehdus yhdistettiin muun maussa skitsofreniaan, pakko-oireiseen häiriöön, persoonallisuus- ja käytöshäiriöihin sekä ADHD:hen.

Myös vähemmän vakavat infektiot, joita hoidettiin esimerkiksi antibiooteilla, saattavat tutkimuksen mukaan lisätä riskiä myöhempiin mielenterveysongelmiin 40 prosentilla ja psyykenlääkkeiden käyttöön 22 prosentilla.

Löydökset ilmestyivät JAMA Psychiatry -julkaisussa.

Kuka hoitaa kotona sairastavaa lasta? Artikkeli jatkuu videon jälkeen.

10:19img

Mahdollisia selityksiä useita

Tutkijat epäilevät, että yhteys infektioiden ja mielenterveysongelmien välillä saattaa selittyä kehon ja aivojen yhteydellä.

Yksi mahdollinen hypoteesi on se, että tietyt infektiot voivat löytää tiensä kehosta aivoihin asti ja vaikuttaa siellä ihmisen neurologisiin toimintoihin. Lääkitys puolestaan saattaa vaikuttaa suoliston mikrobiomeihin, millä voi olla vaikutusta aivoihin.

LUE MYÖS: Professori: Antibioottien vaikutus suolistoon dramaattinen – voi aiheuttaa ylipainoa ja diabetesta

– Yhteys voi tosin olla myös selitettävissä muilla syillä, kuten infektioille ja mielenterveyden häiriöille altistavalla perimällä, sanoi tutkimusta johtanut lääkäri Ole Kohler-Forsber tanskalaisesta Aarhusin yliopistollisesta sairaalasta terveysuutisia julkaisevan WebMD -sivuston mukaan.

Kohler-Forsber muistuttaa, että infektioilla on oma tarkoituksensa ihmisen terveydelle. Ne nimittäin auttavat vastustuskyvyn kehittymisessä. Osalla ihmisistä infektio saattaa kuitenkin vaikuttaa aivoihin ja johtaa pysyviin vahinkoihin, joskin ilmiö on tämän hetken tietojen mukaan harvinaista.

LUE MYÖS: Tutkijat löysivät "masentuneiden kielen" – nämä sanat voivat kieliä vakavista ongelmista

masennus

Yhdysvaltalaiselle CNN-uutiskanavalle puhunut mielenterveyteen perehtynyt professori kertoo, että erityisesti ahdistuneisuushäiriö, masennus sekä skitsofrenia näkyvät ihmisen kehon tulehdustilassa. Syy saattaa olla välittäjäaine sytokiineissa, joiden keskeinen tehtävä on ohjata vastustuskykyjärjestelmää. Sytokiinien suuri määrä saattaa vaikuttaa mielenterveysongelmien kehittymiseen, mutta mekanismi ilmiön takana on epäselvä.

LUE MYÖS: Lääkärit: Antibiootteja syödään Suomessakin liikaa

Tutkimuksessa puutteensa, tulokset joka tapauksessa mielenkiintoisia

Tutkimus osoittaa mielenkiintoisen yhteyden lapsena sairastettujen infektioiden ja myöhempien mielenterveysongelmien välillä. Tutkimuksessa on kuitenkin puutteensa, mikä pitää ottaa huomioon tuloksia tulkittaessa.

Ensinnäkin löydökset osoittavat ainoastaan yhteyden, eivät syy-seuraussuhdetta, infektioiden ja niihin käytettyjen lääkkeiden sekä mielenterveysongelmien ja psyykenlääkkeiden välillä.

Toiseksi tutkimukseen osallistujien tarkkaileminen päättyi lasten ollessa 18-vuotiaita.

Tutkimuksesta ei myöskään selviä, oliko lapsilla todella infektio, vai oliko oireet diagnosoitu virheellisesti.

Tulokset ovat joka tapauksessa kiinnostavia. Kytkös tulehdusten ja mielenterveysongelmien välillä vaatii kuitenkin lisäselvitystä.

Lähteet: JAMA Psychiatry, CNN, WebMD

Tuoreimmat aiheesta

Infektiot