Makuja-sivujen kansikuva
Makuja

Täysmehut vaaraksi terveydelle? Suomalainen ravitsemusasiantuntija tyrmää tuoreen tutkimuksen: "Ihmiset ovat ihan hysteerisiä"

smoothie mehu pullo
Kohtuullinen täysmehunkäyttö ei suomalaisasiantuntijan mukaan ole vaaraksi terveydelle. Shutterstock
Julkaistu 11.06.2019 20:02

Petra Tuominen

petra.tuominen@mtv.fi

Täysmehujen epäterveellisyyttä liioiteltiin tuoreessa tutkimuksessa, sanoo Itä-Suomen yliopiston ravitsemuskasvatuksen asiantuntija Sanna Talvia.

Toukokuussa julkaistussa Atlantan yliopiston tutkimuksessa nostettiin esille virvoitusjuomien ja täysmehujen haitallisuus. Tutkijoiden mukaan liiallisten sokerijuomien lipittäminen nostaa riskiä ennenaikaiseen kuolemaan ja myös esimerkiksi appelsiinimehun sisältämät luonnolliset sokerit voivat olla yhtä lailla haitaksi terveydelle.

– Sokerijuomien, olivat ne sitten virvotusjuomia tai hedelmämehuja, käyttöä tulisi rajoittaa, tutkimuksen johtamisessa mukana ollut apulaisprofessori Jean A. Welsh Atlantan yliopistosta totesi CNN:lle.

Suomalaisten ravitsemussuositusten mukaan täysmehuja voi nauttia yhden lasillisen päivässä aterian yhteydessä. Mehu ei kuitenkaan korvaa kasviksia tai hedelmiä. Suositusten mukaan sokeroituja juomia ei tule käyttää säännöllisesti.

“Yliampumista ja liioittelua”

Itä-Suomen yliopistossa työskentelevä ravitsemuskasvatuksen asiantuntija Sanna Talvia pitää tutkimuksen johtopäätöksiä harhaanjohtavina. Hänen mukaansa täysmehuista on liikkeellä paljon erilaisia uskomuksia ja vääriä käsityksiä, eikä Atlantan yliopiston tutkimuksesta uutisointi anna oikeanlaista kuvaa mehuista.

– Kyseessä on klassinen tilanne, jossa käsitellään yhtä tutkimusta. Jos tutkimusta peilataan laajaan tutkimuskenttään, niin tämä ei vahvista muiden tutkimusten tuloksia. Yksittäinen tutkimus ei ole vahva näyttö mistään, Talvia muistuttaa.

Tutkimusta varten tutkijat analysoivat 13 440 yli 45-vuotiaan ylipainoisen terveystietoja. Heistä peräti 71 prosenttia oli ylipainoisia tai liikalihavia. Tutkijoille selvisi, että ne ihmiset, jotka saavat yli 10 prosenttia päivittäisestä energiamäärästään sokerijuomista, ovat suuremmassa riskissä kuolla ennenaikaisesti.

hedelmämehu mehu ruokakauppa

Täysmehu eroaa olennaisesti virvoitusjuomista, sillä mehu puristetaan hedelmistä, eikä siitä poisteta mitään, sanoo tutkija Sanna Talvia.

Talvian mukaan kuuden vuoden seurantatutkimuksessa otettiin kuitenkin huomioon ainoastaan tutkittavien lähtötilanne. Täysmehun käyttäjiä oli paljon, 94 prosenttia kaikista tutkittavista, mikä on poikkeuksellisen paljon verrattuna väestöön keskimäärin.

On todennäköistä, että osa tutkittavista oli vastauksissaan raportoinut mehujen käyttöä yleisesti, eikä erityisesti täysmehun käyttöä. Mehunkäyttöä ei seurattu, vaan tulokset perustuvat ihmisten omaan raportointiin täysmehun käytöstä tutkimuksen alussa. Talvian mielestöä tutkimustulosten julkaisusta paistaa läpi tutkijoiden oma asenteellisuus.

– Kyllä tutkijoiden johtopäätöksissä on jonkunlaista yliampumista ja liioitelua. Tutkijoiden mielestä on syytä hillitä täysmehun kulutusta nykyisestä, vaikka keskimääräinen täysmehun kulutus on jo nyt hyvin maltillista. Tämä heijastelee asiantuntijoiden kriittistä suhtautumista täysmehuihin.

"Ei ole aihetta täysmehuhysterialle"

Tutkimuksessa jokainen 3,75 desilitran lisäys täysmehua kasvatti kokonaiskuolleisuuden riskiä 24 prosentilla ja jokainen 3,75 desilitran lisäys sokerilla makeutettuja juomia 11 prosentilla. Juomien käytön lisääntyminen ei ollut yhteydessä sydän- ja verisuonitautikuolleisuuteen. Tutkimustuloksissa kohtuullisella täysmehun käytöllä ei ollut yhteyttä sydän- ja verisuonitauti- tai kokonaiskuolleisuuteen.

– Siksi nämä tutkijoiden kommentit tutuvat aika rajuilta johtopäätöksiltä. Keskimääräisesti täysmehun käyttö oli tutkittavilla hyvin maltillista, lasillinen tai alle päivässä. Ei ole aihetta täysmehuhysterialle.

Fakta on, että täysmehut sisältävät sokeria, eikä juomia tulisi nauttia litrakaupalla päivittäin. Kohtuullista mehunkäyttöä ei ole mitään syytä lopettaa, Talvia muistuttaa.

– Ei pidä tuijotaa vain yhtä ainesosaa, sokeria. Täysmehu eroaa olennaisesti virvoitusjuomista, sillä mehu puristetaan hedelmistä, eikä siitä poisteta mitään. Täysmehussa on C-vitamiinia, folaattia, kaliumia ja fytokemikaaleja. Totta kai siinä on myös hedelmien sokeria, mutta sen lisäksi paljon hyviä juttuja.

Ravitsemusasiantuntija Talvian mukaan täysmehuja kannattaa juoda mieluummin aterian kanssa kuin sellaisenaan. Siitä viimeaikaiset tutkimukset ovat yhtä mieltä.

– Eihän tässä kukaan kannusta käyttämään täysmehuja janojuomana. Ravitsemuskeskustelua vaivaa ylipäätään se, että aina pitäisi löytää ne pahikset ja hyvikset. Sitten ihmiset ovat ihan hysteerisiä. Asiat eivät ole niin mustavalkoisia, vaan kyse on tasapainosta, Talvia muistuttaa.

– Omatkin lapseni kysyvät usein ruoista, että onko tämä terveellistä vai epäterveellistä. Se ei ole niin yksiselitteistä. Eihän montaa pussia porkkanoitakaan ole terveellistä syödä päivittäin, hän summaa.

Muistatko vielä, miltä menneiden vuosikymmenten Jaffa-pullot näyttivät? Katso videolta: 

0:37img

Tuoreimmat aiheesta

Ravitsemus