Matala-asteista tulehdusta lisäävä ruokavalio altistaa sydäntaudeille – nämä ruoat hillitsevät salakavalaa sairastuttajaa

6:10img
Uusi verianalyysi lupaa paljastaa matala-asteisen tulehduksen ja sydämen iän – kävimme testaamassa!
Julkaistu 05.11.2020 07:03

Valpuri Haapala

valpuri.haapala@mtv.fi

Tuoreen amerikkalaistutkimuksen mukaan matala-asteista tulehdusta ruokkivat ruoat voivat lisätä ihmisen sydänriskejä, vaikka muut altistavat tekijät otettaisiin huomioon.

Harvard T.H. Chan School of Public Health -instituutin tutkimuksen mukaan ruokavalio, jossa on paljon punaista ja prosessoitua lihaa, puhdistettuja viljoja ja sokerisia juomia voi lisätä riskiä sairastua sydän- ja verisuonisairauksiin. Näiden ruokien on huomattu lisäävän tulehdusta merkittävästi, minkä lisäksi ne voivat johtaa ylipainoon, joka on altistaa matala-asteiselle tulehdukselle.

Sen sijaan runsaasti antioksidantteja ja kuituja sisältävät ruoat – esimerkiksi vihreät lehtivihannekset, keltaiset vihannekset, täysjyvä, kahvi, tee ja viini – auttoivat taistelemaan tulehdusta vastaan.

Erillisen uuden tutkimuksen mukaan myös pähkinät ja etenkin saksanpähkinät voivat vähentää tulehdusta sekä parantaa kolesteroliarvoja ja näin vähentää sydänriskejä. Myös tomaatit, oliiviöljy, hedelmät sekä rasvainen kala auttavat hillitsemään tulehdusta.

LUE MYÖS: Suomalaistutkijatkin ällistyivät – puolukoista paljastui merkittävä terveysvaikutus: "Saatiin kertakaikkisen kiinnostava efekti"

Laaja aineisto pitkältä ajalta

Tutkimus perustuu yli 210 000 amerikkalaisen ruokavaliosta kerättyyn aineistoon. Ruokien vaikutusta matala-asteisesta tulehduksesta kertoviin biomarkkereihin arvioitiin aiemman tutkimustiedon perusteella.

Kellään osallistujalla ei tutkimuksen alussa ollut diagnosoitu sydän- ja verisuonitauteja tai syöpää. 32 vuotta kestäneen seurannan aikana osallistujista lähes 9800 sairastui sepelvaltimotautiin ja vajaa 6200 aivoinfarktiin.

Otettuaan huomioon muut sydän- ja verisuonisairauksille altistavat tekijät (kuten painoindeksin, liikunnan ja sukurasituksen), tulehdusta lisääviä ruokia runsaasti nauttivilla oli 46 prosenttia suurempi sydäntautien riski ja 28 prosenttia suurempi aivoinfarktin riski kuin henkilöillä, jotka söivät tulehdusta vähentäviä ruokia.

Tutkimus ilmestyi Journal of the American College of Cardiology -tiedelehdessä.

LUE MYÖS: Litkitkö itsellesi sydänkohtauksen? Tutkijat varoittavat taas dieettilimuista – nämä ovat kolme parasta juomaa: "Muita ei todennäköisesti tulisi juoda säännöllisesti, jos ollenkaan"

Matala-asteinen tulehdus yhdistetty lukuisiin kansantauteihin

Matala-asteisella tulehduksella tarkoitetaan tilaa, jossa erityisesti rasvakudoksesta erittyy tulehdusta lisääviä välittäjäaineita.

Tulehdus johtuu erityisesti elintavoista. Tupakointi, ylipaino, unenpuute, liikkumattomuus, stressi ja epäterveellinen ruokavalio ruokkivat matala-asteista tulehdusta. Ihmisen geenit puolestaan määräävät, kuinka helposti elimistö tuottaa CPR-tulehdusproteiinia. Miesten hormoniaineenvaihdunta altistaa naisia enemmän matala-asteiselle tulehdukselle.

Oireettoman matala-asteisen tulehduksen tiedetään liittyvän moniin pitkäaikaissairauksiin, kuten lihavuuteen, tyypin 2 diabetekseen, sydän- ja verisuonisairauksiin, metaboliseen oireyhtymään, syöpään sekä muistisairauksiin.

Matala-asteinen tulehdus on yhdistetty myös kohonneeseen riskiin sairastua koronavirustaudin vakavaan muotoon.

LUE MYÖS: 700 000 suomalaista potee salakavalaa tilaa, joka kehittyy usein diabetekseksi – tunnista oireet ja torju sairastuminen: "Jos kaikkien painoindeksi olisi alle 25..."

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit.

Lähteet: American College of Cardiology, New Atlas, Science Direct, Harvard Gazette

Tuoreimmat aiheesta

Ravinto