Joka kymmenes suomalaisnuori on somen ongelmakäyttäjä – selvä yhteys lisääntyneeseen oireiluun, väsymykseen ja yksinäisyyteen

AOP kuvituskuvaa hiukset
Kuvituskuva. AOP / Esko Jämsä
Julkaistu 25.02.2021 09:01(Päivitetty 25.02.2021 09:08)

MTV UUTISET – STT

Sosiaalisen median ongelmallinen käyttö on yhteydessä koululaisten lisääntyneeseen oireiluun, väsymykseen ja yksinäisyyteen, kertoo Jyväskylän yliopisto.

Yliopisto on mukana Maailman terveysjärjestön WHO:n Koululaistutkimuksessa, johon osallistui Suomessa yli 3 400 iältään 11-, 13- ja 15-vuotiasta oppilasta.

Tutkimuksen mukaan yhdeksän prosenttia suomalaisnuorista luokitellaan sosiaalisen median ongelmakäyttäjiksi, ja kolmasosalla nuorista on riski tulla ongelmakäyttäjiksi.

Ongelmallinen käyttö oli yleisintä 15-vuotiailla ja liittyi heikompaan koulumenestykseen. Myös yhteys somen ongelmakäytön ja yksinäisyyden välillä oli tutkimuksessa selkeä.

Vaikuttaa siis siltä, että intensiivinen sosiaalisen median käyttö ei vähennä yksinäisyyden kokemusta. Ongelmakäyttö myös nosti reilusti terveysriskejä.

Jo pelkästään kohonnut riski somen ongelmakäyttöön kaksinkertaisti terveysriskin lähes kaikissa mitatuissa terveysindikaattoreissa.

– Niillä nuorilla, joilla on esimerkiksi vaikeuksia rajoittaa tai lopettaa sosiaalisen median käyttöä, on moninkertainen riski toistuviin niska-hartiasärkyihin, ärtyneisyyteen, alakuloisuuteen, hermostuneisuuteen ja aamuväsyneisyyteen verrattuna nuoriin, joilla sosiaalisen median käyttöön ei liittynyt vastaavia haasteita, kertoo apulaisprofessori, WHO-Koululaistutkimuksen päätutkija Leena Paakkari Jyväskylän yliopistosta tiedotteessa.

Tutkimus osoitti myös vanhempien merkityksen. Todennäköisyys somen ongelmakäytölle oli selkeästi suurempi, jos perheen valvonta koettiin vähäiseksi.

Tyttöjen ja poikien välillä ei ollut eroa somen ongelmakäytössä.

Korjattu kirjoitusvirhe otsikosta kello 13.37.

Lue myös: Nuorten tekemät rikokset ovat vakiintuneet ennätyksellisen matalalle tasolle, pojat tyttöjä useammin rikoksen uhreja

Lastensuojeluilmoitukset selvässä kasvussa: Näin vanhempi voi ehkäistä lapsensa pahoinvointia – yksi toistuva kysymys voi olla ratkaiseva

Tuoreimmat aiheesta

Nuoret