Jokaisella ihmisellä on riski sairastua umpilisäketulehdukseen – näistä oireista tunnistat sairauden

8:10img
Tunnista suolistosairauden oireet – Huomenta Suomessa aiheesta keskustelemassa toiminnanjohtaja Ulla Suvanto, Crohn ja Colitis, sekä gastroenterologian erikoislääkäri Pauliina Molander, HUS Meilahden sairaala
Julkaistu 27.01.2020 06:11

MTV UUTISET – STT

Jokaisella ihmisellä on noin 7–8 prosentin riski sairastua umpilisäketulehdukseen elinaikanaan. Tauti on yleisin nuorilla ja nuorilla aikuisilla, mutta sitä esiintyy kaikissa ikäryhmissä, kertoo Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin vatsaelinkirurgian erikoislääkäri Panu Mentula.

Osa tulehduksista etenee umpilisäkkeen puhkeamiseen asti.

– Puhkeamiseen johtavat tulehdukset ovat suunnilleen yhtä yleisiä kaikissa ikäryhmissä, Mentula kertoo.

Tampereen yliopistollisen keskussairaalan vatsaelinkirurgian erikoislääkärin Sannamari Kotaluodon mukaan Suomessa hoidetaan vuosittain noin 5 000–6 000 potilasta umpilisäketulehduksen takia. Umpilisäketulehdukset eivät ole selkeästi lisääntyneet eivätkä vähentyneet viime vuosina.

Osa leikkauksista tehdään turhaan

Mentulan mukaan osa umpilisäketulehduksista on lieviä ja paranee itsestään, mistä syystä niitä voi olla todellisuudessa enemmän kuin mitä terveydenhuollossa todetaan.

Toisaalta diagnooseja ja leikkauksia tehdään herkästi myös lievän vatsakivun takia, eli osa diagnosoiduista ja hoidetuista umpilisäketulehduksista on sellaisia, joita ei välttämättä tarvitsisi hoitaa lainkaan.

Umpilisäketulehduksen tarkkaa tautimekanismia ei tunneta. Umpilisäke tulehtuu, kun sen ontelo tukkeutuu. Tämän voi Kotaluodon mukaan aiheuttaa esimerkiksi tulehdus, ulostekivi tai kasvain.

Lue myös: Umpilisäke ei olekaan ”hyödytön”, vaan jopa vaarallinen – yhdistettiin Parkinsonin tautiin

Antibioottihoitoon liittyy monia riskejä

Mentulan mukaan umpilisäketulehdus alkaa epämääräisellä vatsakivulla, johon voi liittyä pahoinvointia. Tässä vaiheessa oiretta on vaikea erottaa muista vatsavaivoista. Tyypillisesti kipu kuitenkin siirtyy ja paikantuu selvästi oikealle puolelle alavatsaa 6–12 tunnin kuluessa oireiden alkamisesta. Lisäksi saattaa olla pientä lämpöä tai kuumetta.

Tasainen ja oikeanpuoleinen alavatsakipu, joka pahenee liikkuessa, on Mentulan mukaan aina syy epäillä umpilisäketulehdusta. Lähes puolella potilaista oireet eivät kuitenkaan ole täysin tyypillisiä, mistä syystä hoitoon ei aina osata hakeutua ajoissa.

– Epätyypilliset oireet saattavat johtaa myös siihen, etteivät terveydenhuollon ammattilaisetkaan osaa epäillä umpilisäketulehdusta, Mentula huomauttaa.

Leikkaus ensisijainen hoitomuoto

Kotaluoto sanoo, että leikkaus on aina umpilisäketulehduksen ensisijainen hoito. Vain tapauksissa, joissa potilas ei kestä tai halua leikkausta, harkitaan lääkehoitoa.

Esimerkiksi Tampereen yliopistollisessa sairaalassa hyvin harvinaisia poikkeuksia lukuun ottamatta kaikki potilaat leikataan. Tähystyskirurgisen leikkauksen jälkeen potilas voi usein kotiutua jo saman vuorokauden aikana.

Kotaluodon mukaan osa lievistä tulehduksista olisi mahdollista hoitaa pelkällä antibioottihoidolla. Ongelmana on kuitenkin näiden potilaiden valitseminen, sillä millään tutkimuksella ei voida täysin varmaksi sanoa, että kyseessä on lievä tulehdus, joka ei tule vaatimaan leikkausta.

Mentulan mukaan suurimpana ongelmana lääkehoidossa on se, että osalla potilaista umpilisäke puhkeaa jo lääkehoidon aikana. Lisäksi 40 prosentilla niistä potilaista, joilla oireet helpottavat lääkityksellä, umpilisäketulehdus uusii lähivuosien aikana.

Yksi riski piilee myös siinä, että 1–2 prosentissa tulehtuneista umpilisäkkeistä todetaan kasvain. Kasvain jää löytymättä, jos leikkausta ei tehdä.

LK: umpilisäketulehdus, vatsakipu

Umpilisäketulehdus alkaa epämääräisellä vatsakivulla, johon voi liittyä pahoinvointia.

Joka neljäs tulehdus johtaa puhkeamiseen

Noin 25 prosentissa umpilisäketulehduksista umpilisäke puhkeaa. Mahdollisella edeltävällä lääkehoidolla ei ole merkitystä puhkeamisriskiin. Kun umpilisäke on puhjennut, leikkaus on ainoa mahdollinen hoito, kertoo Mentula.

– Umpilisäketulehdus kannattaisi aina leikata siinä vaiheessa, kun umpilisäke ei ole vielä puhjennut. Jos umpilisäke on päässyt puhkeamaan, leikkaus muuttuu vaikeammaksi, sairaalahoito pitkittyy ja tulee huomattavasti enemmän leikkauskomplikaatioita, Mentula sanoo.

Kun umpilisäke puhkeaa, tulehdus leviää vatsaonteloon aiheuttaen vatsakalvotulehduksen. Vaihtoehtoisesti se voi rajautua paikallisesti ja muodostaa paiseen.

– Vatsakalvotulehduksessa vatsakipu on yleensä kovempaa ja laajemmalla alueella. Lisäksi tulee enemmän yleisoireita, kuten korkea kuume.

Lue myös: Perheenisä Jannen, 40, syöpähoidot on lopetettu, mutta hän haluaa elää jokaisen hetken täysin normaalia arkea: ”Olisinpa elänyt vielä 9 vuotta, niin olisin nähnyt tyttöni kasvavan”

Tuoreimmat aiheesta

Suolistosairaudet