Haimatulehduksella kaksi yleisintä aiheuttajaa – tunnistatko oireet?

äkillinen haimatulehdus
Haimatulehdus ei vaadi kehittyäkseen bakteeri- tai virustartuntaa. Yleisimmät aiheuttajat ovat alkoholi ja sappikivet.Shutterstock
Julkaistu 21.10.2024 06:33
Toimittajan kuva
Nelli Hyttinen

nelli.hyttinen@mtv.fi

Voimakas vyömäinen ylävatsakipu, pahoinvointi, joskus oksentelu… Kuvaillut oireet voivat olla merkki äkillisestä haimatulehduksesta. Sen tavallisimmat aiheuttajat ovat alkoholi ja sappikivet. 

Äkilliseen haimatulehdukseen sairastuu Suomessa arviolta 2000–2500 ihmistä vuosittain. Kerroimme aiemmin haimatulehdukseen sairastuneesta Eetusta.

Pahimmillaan sairaus vaatii tehohoitoa. Vuosittain sairauteen kuolee 2–3 suomalaista, kertoo Terveyskirjasto.

Lue myös: Eetun viinanhuuruinen opiskeluvuosi päättyi lääkärin soittoon: "Sairaalaan piti lähteä heti"

Haimatulehduksen tyypillisimmät aiheuttavat ovat alkoholi ja sappitiehytkivet. Miehillä yleisempi aiheuttaja on alkoholi, naisilla sappikivet. 

Muita harvinaisempia äkillisen haimatulehduksen aiheuttajia ovat rasva-aineenvaihdunnan häiriöt, leikkausten tai tähystystoimenpiteiden komplikaatiot, haimasyöpä, jotkin lääkitykset tai perinnölliset tekijät.

Tupakointi ja lihavuus lisäävät sairastumisen riskiä. Lisäksi on olemassa muita toistaiseksi tuntemattomia tekijöitä, jotka voivat vaikuttaa tulehduksen syntyyn.

5–10 prosentilla sairastuneista haimatulehduksen syy jää selvittämättä.

Lue myös: Ethän laita näitä oireita päihtymyksen piikkiin? Sekava käytös ei aina johdu päihteistä

Voimakas vyömainen ylävatsakipu tunnistettavin oire

Akuutti haimatulehdus aiheuttaa yleensä voimakasta vyömäistä, mahdollisesti selkään säteilevää, ylävatsakipua, kertoo Mayo Clinic.

Vatsa voi olla kosketusarka. Lisäksi tulehdus voi aiheuttaa pahoinvointia ja oksentelua, kuumetta ja sykkeen nousua.

Haimatulehdus ei vaadi kehittyäkseen bakteeri- tai virustartuntaa, vaikka maailmalla on raportoitu tapauksia, joissa sikotautiin tai koronavirukseen on liittynyt äkillinen haimatulehdus, kertoo Potilaan Lääkärilehti

Tulehdus kehittyy, kun haiman ruoansulatusentsyymien valmistamisesta vastaavat solut toimivat epänormaalisti ja entsyymit aktivoituvat jo haiman sisällä, eivätkä vasta suolikavanassa kuten normaalisti.

Koska entsyymit aktivoituvat jo haiman sisällä, pääsee niitä vapautumaan haimaa ympäröiviin kudoksiin ja haiman solujen väliseen tilaan, mikä aiheuttaa voimakkaan tulehdusreaktion.

Lue myös: Lääketieteen sukupuolivinouma vaarantaa naisten terveyden ja talouden: "Oireita saatetaan vähätellä ja tulkita väärin riippumatta sairaudesta"

Turvallista alkoholirajaa ei voi antaa

Haimatulehdus on yleinen alkoholin suurkuluttajilla. Joka kymmenes alkoholisti sairastuu äkilliseen haimatulehdukseen. 

Sitä, miksi kuitenkaan kaikki alkoholin suurkuluttajat, eivät sairastu äkilliseen haimatulehdukseen, ei tiedetä, kertoo Potilaan Lääkärilehti.

Haimatulehdukselta ei kuitenkaan ole turvassa myöskään satunnaisesti alkoholia käyttävät. Tulehdus voi kehittyä jo yhden illan runsaan käytön jälkeen tai useampien päivien kestäneen tissuttelun seurauksena.

Sitä, mitä tarkoittaa "runsas määrä alkoholia" ei voi kukaan varmaksi sanoa, sillä on hyvin yksilöllistä, miten kunkin ihmisen elimistö reagoi alkoholiin ja millaisia muita mahdollisia riskitekijöitä yksilöllä on.

Lue myös: Oireettomuus ei riitä! Näin kauan hengitystieinfektiosta pitää oikeasti toipua ennen kuin voi taas treenata

Alkoholista luovuttava kokonaan

Alkoholihaimatulehduksen jälkeen alkoholia ei tule käyttää tippaakaan, koska sairauden uusiutumisriski on korkea ja turvallisen alkoholimäärän rajaa on mahdotonta määrittää, kertovat Terveyskylä.fi ja NHS.

Alkoholihaimatulehdus uusiutuu 33–48 prosentissa tapauksista, kertoo Aikakauskirja Duodecim.

Myös tupakointi tulee lopettaa haimatulehdusdiagnoosin saatuaan, koska se lisää todennäköisyyttä kroonisen haimatulehduksen kehittymiseen.

Lue myös: Pitääkö olla huolissaan, jos unohtelee yksittäisiä sanoja? Lääkäri kertoo, miksi arki on joskus sanaselityspeliä

Nesteytystä ja kivunlievitystä

Lievää haimatulehdusta hoidetaan nesteytyksellä ja kipulääkkeillä. 

Mikäli tulehduksen aiheuttaja ovat sappikivet, täytyy ne poistaa tähystystoimenpiteessä tai leikkauksessa, jos ne eivät poistu elimistöstä itsestään.

Tulehduksen parannettua sappirakko poistetaan, jotta uusia sappikiviä ei pääsisi muodostumaan.

Useimmiten lievä äkillinen haimatulehdus paranee muutamissa viikoissa.

Lue myös: Äkillinen vatsakipu? Nämä merkit viittaavat sappikiviin

Katso myös: Tipaton vai tissuttelu? Terveellisemmät tavat juoda alkoholia

9:15imgTipaton vai tissuttelu? Terveellisemmät tavat juoda alkoholia

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit!

Lähteet: Mayo Clinic, Terveyskirjasto, Potilaan Lääkärilehti, NHS, Terveyskylä.fi, Aikakauskirja Duodecim

Tuoreimmat aiheesta

Sairaudet ja taudit