Joko kokeilit, miltä näytät vanhana? FaceAppin suosio herätti tietoturvahuolet: "Melkein kukaan ei lue yksityisyyslausekkeita"

0:48img
Tuottiko FaceApp-vanhentamisfiltteri todenmukaisen tuloksen? Testasimme ominaisuutta kahdeksan henkilön kuvilla
Julkaistu 18.07.2019 10:17

Maria Aarnio

maria.aarnio@mtv.fi

FaceApp-sovelluksen tietoturvariskit nousivat jälleen puheenaiheeksi.

Joko kokeilit, miltä näytät vanhana? FaceApp-sovelluksen tietoturvariskit ovat jälleen nousseet valokeilaan sovelluksen suosion myötä, mutta onko riskejä todella olemassa?

Virheellinen tviitti keräsi huomiota

FaceApp keräsi huomiota hauskoilla kuvanmuokkauksillaan vuonna 2017. Jo tuolloin pohdittiin, mitä sovellus tekee kuvilla.

Kun sovellus nousi uuteen suosioon kesällä 2019, tietoturvapaniikkia lietsoi Joshua Nozzin tviitti. Twitterissä Nozzi väitti, että sovellus lataa kaikki käyttäjän kuvat tämän puhelimesta.

Nozzi poisti tviittinsä myöhemmin "estääkseen väärien väitteiden leviämisen". Blogissaan mies myöntää olleensa väärässä.

– Olin väärässä siitä mitä luulin sovelluksen tekevän (lataavan kaikki kuvat luvan saatuaan), ja toimin väärin julkaistessani syytöksen ennen kuin testasin sitä, mies kirjoitti.

Nozzi pyysi anteeksi tviittiään ja poisti sen. Jos julkaisu ei näy, katso se täällä.

Tarjosi virallisen anteeksipyynnön, mutta kehottaa silti huolellisuuteen

Nozzi myöntää olleensa väärässä ja tarjoaakin FaceAppin kehittäjille "virallista anteeksipyyntöä". Silti hän kehottaa kaikkia käyttäjiä huolellisuuteen hittisovellusten kanssa.

FaceApp pyytää käyttöehdoissaan käyttöluvan kaikkiin sovelluksen ladanneen kuviin, vaikka se ei Nozzin mukaan oikeastaan tarvitse sitä. Nozzin mukaan sovellus myös esimerkiksi yhdistää itsensä Facebookiin ilman pyyntöä.

– Kyllä, ylireagoin ja tein oletuksia, joita en vahvistanut. Kadun tätä. Mutta en kadu vähääkään sitä, että vedin huomiota tämän sovelluksen aiheuttamiin yksityisyyshuoliin.

Mies on järkyttynyt mediamylläkästä, jonka keskelle joutui, eikä ole antanut haastatteluja aiheesta.

"Peruuttamattomat" ja "maailmanlaajuiset" käyttöoikeudet

Ote FaceAppin käyttöehdoista. Monet muutkin palvelut käyttävät samantapaisia ehtoja. Jos julkaisu ei näy, katso se täällä.

Käyttöehdoissaan FaceApp vaatii "peruuttamattomat" ja "maailmanlaajuiset" käyttöoikeudet käyttäjän sisältöön. Vaikka vaade kuulostaa pelottavalta, asiantuntijoiden mukaan samaa lauseketta käyttävät muutkin palvelut. 

Lontoolaisyliopistossa työskentelevä Steven Murdoch pitää vaatimusta huolestuttavana, mutta tyypillisenä.

– Yhtiöt tietävät, että melkein kukaan ei lue yksityisyyslausekkeita, joten ne pyytävät niin paljon oikeuksia kuin mahdollista sltä varalta, että niistä tulee hyödyllisiä, vaikka yhtiö ei nykysuunnitelmissaan tarvitsisi näitä oikeuksia, Murdoch kuvailee.

Näin FaceApp kommentoi

FaceApp puolestaan kommentoi käyttäjien yksityisyyshuolia Techcrunch-sivustolle.

Kehittäjän mukaan FaceApp lataa käyttäjän kuvan pilveen eikä kuvaa siis muokata käyttäjän puhelimessa. Vain valittu kuva siirtyy pilveen, ja sitä voidaan säilyttää pilvessä siellä tietty aika "tietoliikenne- ja suorituskykysyistä". Suurin osa kuvista poistetaan 48 tunnissa lataamisesta.

FaceAppin mukaan käyttäjä voi myös pyytää kaikkia tietojaan poistettaviksi. Kehittäjä lupaa tehdä poistopyynnön tekemisestä sulavampaa ja huomauttaa myös, ettei sovellukseen tarvitse kirjautua, jolloin sovellusta voi käyttää ilman, että käyttäjää tunnistetaan.

– Emme myy tai jaa käyttäjätietoja kolmansien osapuolten kanssa, FaceApp toteaa.

Yhtiön pääjohtaja Yaroslav Goncharov totesi BBC:lle, ettei sovellukseen ladattuja kuva myöskään käytetä kasvojentunnistustekniikan kehittämiseen. 

"Vanhennusominaisuus" on kerännyt suosiota. Jos julkaisu ei näy, katso se täällä.

"Vanhennusominaisuus" on kerännyt suosiota. Jos julkaisu ei näy, katso se täällä.

Lue kaikki lifestyle-aiheiset artikkelit!

Lähteet: Joshua.nozzi.name, Forbes.com, BBC.comTechcrunch.com

Tuoreimmat aiheesta

Tietoturva