Kannattaako tunnustaa, jos pettää? Ehkä – saattaisi ainakin olla mahdollista tunnustaa se, ettei rakkaus roihunnutkaan kovin kuumana.
On yleistä tietoa, että myös rakastunut ihminen voi ihastua muihin. Eihän se haittaa, jos vilkaisee! Mitään ei tapahtunut!
Entä, jos pettää?
Miksi "korviaan myöten rakastunut" henkilö voi edes ihastua muihin? Eikö rakkauden kuuluisi olla sokeaa haahuilua kohti Sen Oikean syliä?
– Ihmiset ovat erilaisia. Tässäkin suhteessa. Ihmisissä on eroja siinä suhteessa, miten voimakkaasti rakastumisen tai ihastumisen tunteet heräävät, miten voimakas se tunnetila on, kuinka helposti se voi syttyä, ja kuinka usein. Tässä suhteessa ihmisissä on paljonkin eroja, kertoo tutkimusprofessori Timo Partonen.
– Osalla tällainen ihastumisen tai rakastumisen tunnetila syttyy hyvin helposti ja saattaa syttyä hyvin usein, toisilla taas hyvin harvoin tai hyvin laimeana.
Partonen tutkii esimerkiksi mielenterveyteen liittyviä asioita, kaamosmasennusta, kaamosoireita, vuodenaikojen terveysvaikutuksia – sekä tietenkin rakastumisen tunteen vaikutuksia.
Фотограф Константин Манцевич
Onko se todella totta?
No, toiseen siis voi ihastua, vaikka olisi niinsanotusti pihkassa. Entä pettäminen – voiko syvästi rakastunut ihminen todella pettää rakkaimpansa?
– Onko se todella totta, mitä henkilö vakuuttaa ja sanoo? Että hän on syvästi rakastunut toiseen, mutta käyttäytymisellään viestii aivan toisenlaista. Kyse voi olla siitä, Partonen toteaa.
– Jos todella on rakastunut toiseen, elimistö ainakin tekee kaikkensa, että huomio kohdistuu vain tähän toiseen ja ne tunnetilat, jotka heräävät, pyrkivät vahvistamaan tätä sidettä toiseen ihmiseen.
Kehon ja elimistön kemian täytyy kuitenkin muuttua myös henkilökemiaksi. Tällöin saavutetaan psykologisella tasolla vahva sitoutuminen toiseen henkilöön. Siinä vaiheessa käyttäytymisen ei tulisi enää olla ristiriidassa tunteiden kanssa.
Juttua korjattu 9.2.2015 klo 9.09: Haastateltavan nimi korjattu, nimi on Partonen, ei Partanen.