Sanna Marin -kirja käynnisti keskustelun – JSN tarkastelee pelisääntöjä

10:15img
Näin Lauri Nurmi vastasi uutuuskirjansa saamaan kritiikkiin lokakuussa Huomenta Suomessa.
Julkaistu 07.11.2024 15:55

MTV UUTISET – STT

Julkisen sanan neuvosto (JSN) kertoi torstaina päättäneensä oma-aloitteisesti käsitellä luottamuksellisen tiedon hankinnan ja käytön pelisääntöjä.  

Päätöksen lähtökohtana ovat mahdollisesti luottamuksellisesti hankitut tiedot, joita on käytetty toimittaja Lauri Nurmen entistä pääministeriä Sanna Marinia (sd.) käsittelevässä kirjassa.

Tavoitteena on, että asian käsittely valmistuu alkuvuodesta. Käsittelyn lopputuloksena voi olla myös yleisempi lausuma luottamuksellisten tietojen hankinnasta ja käytöstä.

Asia nousi keskusteluun, kun Marin viestitti kirjan sisällön tultua julki, ettei häneltä ole pyydetty lupaa yksityisten keskusteluiden siteeraamiseen tai annettu mahdollisuutta sitaattien tarkistamiseen.

JSN:n mukaan keskustelu on osoittanut, että luottamuksellisen tiedon hankintaan ja käyttöön liittyvissä pelisäännöissä on epäselvyyksiä, jotka voivat heikentää luottamusta journalismiin.

JSN käsittelee lähtökohtaisesti neuvostoon sitoutuneen median toimituksellisia sisältöjä, mutta se voi käsitellä myös toimittajan toimintaa tiedonhankinnassa. JSN voi ottaa periaatteellisesti merkittävän tapauksen käsittelyyn myös oma-aloitteisesti, vaikka kanteluita ei tulisi.

Käsittelyyn tarvitaan lisätietoja

Se, kuinka yksityiskohtaisesti JSN käy läpi kirjassa esiintyviä mahdollisesti luottamuksellisesti annettuja tietoja, riippuu näiden esitettyjen tietojen antajien halusta vastata tarkentaviin kysymyksiin.

JSN:n puheenjohtaja Eero Hyvönen kertoi torstaina STT:lle, että neuvosto on yhteydessä Marinin lisäksi mahdollisesti muihinkin kirjassa esitettyjen tietojen antajiin saadakseen heiltä lisätietoja.

– Jos emme saa yksityiskohtaisiin kysymyksiin vastauksia, niin joka tapauksessa käsittelemme pelisääntöjä ja erityyppisiä tilanteita.

Hyvösen mukaan Marin on ollut jo neuvostoon yhteydessä avustajansa välityksellä.

Journalistin ohjeiden mukaan haastateltavalla on oikeus tietää, onko keskustelu tarkoitettu julkaistavaksi vai ainoastaan tausta-aineistoksi ja millaisessa asiayhteydessä hänen lausumaansa käytetään. Tämän ohjeen perusteella journalisti ei voi julkaista tietoja keskusteluistaan vapaasti silloinkaan, kun niiden luottamuksellisuudesta ei ole erityisesti sovittu.

Taustakeskustelussa saadut tiedot voidaan uutisoida, jos ne hankitaan muualta tai jos uutisoinnista sovitaan henkilön kanssa.

Nurmen mukaan Marin on kertonut hänelle nämä asiat nimenomaan siksi, että Nurmi voisi joskus kertoa niistä osana historiankirjoitusta. Hän kertoo kirjassa päättäneensä, että kertoisi asioista, jos kirjoittaisi tapahtumista kirjan sen jälkeen kun Marin ei enää ole pääministeri.

Lue lisää: JSN keskustelee Nurmen Sanna Marin -kirjasta

IL:n päätoimittaja: Nurmi ei ole käynyt lähdesuojalla suojattuja taustakeskusteluita Marinin kanssa

Rikkoiko Lauri Nurmi Sanna Marin -kirjassaan lähdesuojaa? Näin hän vastaa nyt

Tuoreimmat aiheesta

Julkisen sanan neuvosto