Suomalaisen viihteen grand old man Jukka Virtanen on kuollut. 86-vuotias Virtanen (s. 25.7.1933) menehtyi tänä aamuna Helsingissä Laakson sairaalassa sairastettuaan pitkään eturauhassyöpää. Virtanen teki pitkän ja tuotteliaan uran muun muassa juontajana, kirjailijana ja toimittajana. Parhaiten hänet muistetaan Levyraati- ja Toivotaan Toivotaan -ohjelmista.
Kirjailija, toimittaja, näyttelijä ja lauluntekijä. Myös yksi MTV:n historian merkittävimpiä tv-kasvoja. Jukka Virtanen teki pitkän ja näkyvän uran. Ehkä parhaiten suuri yleisö muistaa hänet Toivotaan Toivotaan -ohjelmasta ja Levyraadista, jota hän juonsi 17 vuotta.
Jukka Virtanen teki vaikuttavan uran suomalaisessa viihdeteollisuudessa.Lehtikuva
– Se oli mahtavaa aikaa. Tehtiin iso kasa ohjelmia purkkiin kerralla ja sitten sain laiskotella. Sehän oli ihan pöllö ohjelma, mutta toi uutta tietoa ihmiselle musiikista ja iskelmistä.
– Musiikkiohjelmia ei juuri ollut. Monia hauskoja muistoja sieltä on jäänyt. Esimerkiksi se, kun Remun (Aaltosen) "Viittä vaille kaks" kappaletta kuvattiin Katajanokan vankilassa. Remu istui silloin huumetuomiota ja minä soitin vankeinhoidon päällikölle, että pääseekö kuvaamaan? Olisi Remulle parempi lähtö vapauteen. Ja minähän pääsin, kertoi Jukka Virtanen MTV:n Retrohelmet - ohjelman haastattelussa keväällä 2015.
Jukka Jalmari Virtanen
Syntyi 25. heinäkuuta 1933 Jämsänkoskella, kuoli 1. syyskuuta 2019 Helsingissä.
Perhe: Vaimo Liisa, lapset Riikka ja Ville, viisi lastenlasta
TV-esiintyjä, kirjailija, runoilija, suomentaja, toimittaja, sanoittaja, näyttelijä, ohjaaja, lausuja ja laulaja
Sanoitti mm. 300 laulua
Harrasti raveja ja jalkapalloa
Ensimmäinen rooli näyttelijänä Iloinen Linnanmäki 1960
Viimeinen rooli näyttelijänä Tie pohjoiseen 2012
Taiteilijaeläke 1997
Viihteen Erikois-Venla elämäntyöstä 2002
Juha Vainio -palkinto 2008
Kultainen Venla -palkinto elämäntyöstä 2012
Myrskyluodon Maijan sanoittaja
Jämsänkoskella syntynyt Jukka Virtanen teki kaiken muun muassa yli 300 laulua. Tunnetuimpia hänen sanoittamiaan kappaleita ovat mm. Seitsemän kertaa seitsemän, Myrskyluodon Maija ja Maalaismaisema.
– "Myrskyluodon Maija" on elämäntapalaulu, se kertoo enemmän kuin rakkaudesta. Komea lauluhan se on, en osaa kertoa miten se syntyi. Minulle vain annettiin nuotit käteen ja sanottiin että tee tähän teksti.
– Dannyn esittämä "Seitsemän kertaa seitsemän" on puolestaan järjettömän hieno laulu. Siinä elintaso nousee ja yritin aluksi laittaa siihen, että naapuri vei sen miehen siinä mielenhäiriöön ja se vielä nai sen muijaa hienolla tiikkipöydällä, mutta en saanut sitä sitten oikein istumaan siihen sanoitukseen, naureskeli Virtanen MTV:n haastattelussa.
Virtanen juonsi myös Runoraati-nimistä ohjelmaa, lukuisia konsertteja, tv- ja radio-ohjelmia. Hän oli myös ohjaaja ja ohjasi mm. vuonna 1967 elokuvan "Pähkähullu Suomi". Hänet muistetaan myös Rosvo-Rudolfin roolista, The Joulukalenterista ja olipa hänellä rooli Uuno-elokuvassakin (Lottovoittaja UKK Turhapuro 1976).
TV:ssä oltava omana itsenään
Virtanen ihmetteli itsekin, miten lukihäiriöisestä pojasta kehittyi sanan ammattilainen.
– Sain ehdot ensimmäisellä luokalla alakoulua ja minun piti kesällä kirjottaa lehtiö täyteen Topeliuksen satuja. Sanoin äitille että ja vitut mä kirjota mitään. Olin 6-vuotias ja äiti sitten kirjoitti vasemmalla kädellä mahdollisimman huonosti sen vihkon täyteen ja mä pääsin luokaltani.
"En minä pelkää mitään."
Juonnoistaan hän ei halunnut, että virheitä tai änkytyksiä leikattaisi pois.
– Se on minusta paljon mukavampi kun ihminen on oma itsensä televisioruudussa. Sitä on paljon kivempi katsella, niin virheineen kuin osaamisineen, kertoo Virtanen Viihteen 50 v -ohjelmassa vuonna 2007.
Oikea asenne loppuun saakka
Legenda tiesi aikansa käyvän vähiin, sillä eturauhassyöpä levisi pahoin. Hän kertoi siitä useissa haastatteluissa. Kavereiden kanssa mentiin lääkärin uutisen jälkeen silti biljardia pelaamaan.
– Kerroin uutisen kavereille ja he olivat ihan sokissa. Sitten voitin koko matsin, nauroi Virtanen vuoden 2015 helmikuussa.
– Onhan tämä rankkaa perheelle, mutta en minä pelkää mitään. Perkele, johan täällä on saanut olla.