Julius Kivimäen asianajaja paljastaa, miksi Vastaamo-syytetty nauroi vapautuessaan

Psykoterapiakeskus Vastaamon tietomurrosta ja kiristysvyyhdistä syytetty Aleksanteri Kivimäki vapautettiin tutkintavankeudesta. Asianajaja kertoo, miten Kivimäki reagoi yllättävään uutiseen.

Kivimäen vapautuminen uutisoitiin eilen. Ensimmäisenä asiasta kertoi Ilta-Sanomat. Lehden mukaan Kivimäki nauroi kuullessaan oikeuden päätöksestä.

Kivimäen asianajaja Peter Jaari kertoo MTV Uutisille, että huomiota herättäneen reaktion taustalla oli inhimillinen syy.

– Hän nauroi, koska oli halunnut sanoa lähtiessään oikeudelle, että hyvää loppuviikkoa, mutta olikin mennyt sekaisin sanoissaan, Jaari kertoo.

– Hän oli sitten todennut, että hyvää jatkoa. Siitä voisi tässä yhteydessä tehdä monenlaisia tulkintoja, hän jatkaa.

Jaarin mukaan vapautuminen oli Kivimäelle suuri helpotus. Asianajaja kertoo, että raskaista rikoksista syytetty mies vietti ensimmäisen vapaailtansa nautiskellen.

Aikoo osallistua oikeudenkäyntiin jatkossakin

Länsi-Uudenmaan käräjäoikeus päätti eilen, että tutkintavankeuden sijaan Kivimäki määrätään perusmuotoiseen matkustuskieltoon. Se tarkoittaa, että Kivimäki saa liikkua vain ennalta sovitulla alueella ja hänen täytyy ilmoittautua poliisille säännöllisesti.

Kivimäen liikkeitä ei valvota tarkemmin esimerkiksi jalkapannan avulla, mutta matkustuskiellon rikkominen voi johtaa uuteen vangitsemiseen.

Asianajaja Jaarin mukaan mitään vaaraa Kivimäen pakenemisesta ei ole. Kivimäki aikoo saapua keskiviikkona jatkuvaan oikeudenkäyntiin normaalisti.

– Tietenkin hän tulee osallistumaan oikeudenkäyntiin. Se on ihan selvä. Se on hänen puolustautumisensa kannalta aivan olennaista, että hän siellä istuu, Jaari sanoo.

Kivimäki on kiistänyt kaikki rikossyytteet jyrkästi.

"Jää nähtäväksi, mitä tapahtuu"

Syyttäjät vaativat eilen, että Kivimäki pidettäisiin edelleen tutkintavankeudessa.

Aluesyyttäjä Pasi Vainio ei kuitenkaan myönnä, että käräjäoikeuden ratkaisu olisi ollut pettymys.

– Näin tapahtuu joskus. Vakavistakin rikoksista epäillyt pääsevät pakkokeinoista jossain vaiheessa, hän toteaa.

Ennen oikeudenkäyntiä Kivimäki pakoili viranomaisia pitkään väärän henkilöllisyyden turvin. Hänet otettiin kiinni Ranskassa noin vuosi sitten.

Syyttäjien näkemyksen mukaan on edelleen olemassa vaara, että Kivimäki yrittäisi paeta viranomaisia.

– Jää nähtäväksi, mitä tapahtuu seuraavaksi. Että realisoituuko se uhka, aluesyyttäjä Vainio kommentoi.

Vapautumista puolsi pitkä vankeusaika

Sekä syyttäjä Vainion että asianajaja Jaarin mukaan käräjäoikeus perusteli Kivimäen vapauttamista pitkään jatkuneella tutkintavankeudella. Kivimäki on istunut vankilassa nyt reilun vuoden ajan.

Jaarin mukaan käräjäoikeus lähestyi asiaa vähemmän haitan periaatteen kannalta. Käräjäoikeus siis katsoi matkustuskiellon kohtuullisemmaksi tavaksi rajoittaa miehen vapautta.

Toisena merkittävänä perusteluna oli, että Kivimäen poissaolo ei enää vaikuttaisi oikeudenkäynnin kulkuun. Syytteet on luettu, niihin on vastattu ja Kivimäkeä on myös kuultu henkilökohtaisesti.

– Hänelle voidaan antaa rangaistus huolimatta siitä, osallistuuko hän oikeudenkäyntiin, Jaari kertoo.

Ratkaisuun vaikutti myös se, ettei Kivimäki ole aiemmin suorittanut ehdotonta vankeusrangaistusta sekä se, että Kivimäki on ilmoittanut yhteystietonsa ja paikan, jossa hän aikoo oleskella loppuajan.

Ei kannanotto

Syyttäjät vaativat Kivimäelle vuosien vankeusrangaistusta yhteensä kymmenistä tuhansista rikoksista, jotka liittyvät psykoterapiakeskus Vastaamon tietomurtoon vuonna 2018 sekä yrityksen ja sen potilaiden kiristyksiin ja kiristyksen yrityksiin vuonna 2020.

Aluesyyttäjä Pasi Vainion mukaan käräjäoikeuden eilinen ratkaisu ei ole oikeuden kannanotto siihen, onko Kivimäki syyllinen vai ei. Hänen mukaansa käräjäoikeus jopa totesi eilen, että vangitsemisen yleiset edellytykset ovat yhä voimassa.

– On edelleen todennäköisiä syitä epäillä häntä rikoksesta ja karttamisvaara on taustalla olemassa, Vainio kertoo.

– Tätä ei pidä ottaa kannanottona näyttöön tai tuomittavaan rangaistukseen. Siitä ei meidän mielestämme ole kyse, aluesyyttäjä Vainio kommentoi. 

Lue myös:

    Uusimmat