Jussi Kärjen kommentti: Sipilä teki ainoan oikean ratkaisun ja pudotti kinttaat: Surkea tulos ja sitten ulos

Jussi Kärki Kommentti
Julkaistu 16.04.2019 12:57
Toimittajan kuva

Jussi Kärki

jussi.karki@mtv.fi

@JussiKarki

Juha Sipilän päätös väistyä keskustan johdosta on dramaattinen, mutta täysin odotettu. Keskustan huonoin vaalitulos sataan vuoteen ei jättänyt muuta vaihtoehtoa kuin lähteä, kirjoittaa MTV Uutisten politiikan päällikkö Jussi Kärki.

Sipilän ratkaisu on ollut politiikkaa seuraaville ihmisille itsestäänselvä asia jo sunnuntai-illan katastrofista lähtien, vain ajankohta eroamiselle oli epäselvä. Tänään puoluejohto löi pöytään Sipilän pyynnöstä päivämäärän: keskustan ylimääräinen puoluekokous järjestetään ensi syyskuussa 7.9.

Sipilä teki monia oikeita ratkaisuja Suomen kannalta, mutta hänestä tuli samalla rasite puolueelleen. Uusi nousu ei olisi voinut käynnistyä enää hänen kasvoillaan, jotka vaativa tehtävä kulutti loppuun neljässä vuodessa. Politiikan rytmi on nykyään raadollisen kiivas: raikkaasta tulokkaasta tuli nopeasti väsynyt vallankäyttäjä.

Kansan tuomio on Sipilälle todennäköisesti valtava pettymys. Äänestäjä ei kiittänyt 140 000 työpaikasta vaan päinvastoin vei lukuisilta ministereiltä ja kansanedustajilta työpaikan. Näyttää siltä, että protestivaalit ovat nykyään aina läsnä, poikkeuksellisesti myös nousukaudella.

1990-luvun alun keskustapääministerin Esko Ahon hallitusta on kiitelty vasta jälkikäteen. Sipilän hallituksen ansioihin voitaneen palata 2030-luvulla.

Annika Saarikko ja Antti Kaikkonen

Kuka sitten nousee keskustan johtoon ensi syksynä? Vahvoina niminä voi mainita Annika Saarikon ja Antti Kaikkosen, jotka molemmat tekivät puolueen surkeuden keskellä hyvät vaalitulokset.

Vaalien alla Saarikko tuurasi Brexit-kokouksessa ollutta Sipilää MTV Uutisten puheenjohtajatentissä tavalla, joka nosti hänet ykkössuosikkien joukkoon puolueessa. Saarikko on aina ollut loistelias puhuja. Tämä on noteerattu niin eduskunnan kyselytunneilla kuin tupailloissa.

Oman mielenkiintonsa tilanteeseen tuo se, että Saarikolle on tulossa syksyllä perheenlisäystä juuri samoihin aikoihin ylimääräisen puoluekokouksen kanssa.

Kaikkonen puolestaan on nuorekkuudestaan huolimatta monessa sopassa keitetty pitkän linjan poliitikko. Viime vaalikaudella hän osoitti neuvottelijantaitojaan eduskuntaryhmän puheenjohtajana.

Muitakin nimiä ilmaantuu spekulaatioihin varmasti ennen syksyä, sillä keskusta tarvitsee nyt puoluetta herättelevää kunnon puheenjohtajakisaa.

Keskustan viesti tyly Rinteen kaavailuille

Keskustan puoluejohto lähetti samalla toisenkin tiukan viestin, kun se kertoi, että kynnys lähteä hallitukseen on erittäin korkea. Tämäkin on varsin odotettu ratkaisu heikon vaalituloksen jälkeen. Kansa on puhunut ja pulinat pois.

SDP:n puheenjohtajan Antti Rinteen vaihtoehdot hallitustunnustelijana käyvät vähiin. SDP:lle ei maistu hallitusyhteistyö perussuomalaisten kanssa, koska puolueiden arvopohjat ovat niin kaukana toisistaan. Tämä kävi selväksi heti maanantaiaamuna Huomenta Suomessa, jossa Antti Rinne ja Jussi Halla-aho istuivat sohvan äärilaidoilla jäätävissä tunnelmissa.

Jäljelle jää todennäköisimmäksi hallituksen rungoksi punasini eli SDP:n ja kokoomuksen yhteistyö. Kaksikkoa voisi täydentää luontevasti vaalien suurimmalla voittajalla vihreillä sekä tutulla ja turvallisella hallitusliimalla RKP:llä, joka on neljä vuotta odotellut hyllyllä vuoroaan.

Tätä kokoonpanoa voisi kutsua vaikkapa cityhallitukseksi, suurten kaupunkien hallitukseksi. Sillä olisi 108 kansanedustajaa, mikä ei ole kovin vahva enemmistö. Keskustan oppositiotaival voisi saada lentävän lähdön tälläisestä cityhallituksesta - tosin oppositiossa rinnalla ja samalla apajalla olisi mitä ilmeisemmin kooltaan isompi perussuomalaiset.

Cityhallituksen nelikkoa voisi yhdistää esimerkiksi tasa-arvoinen perhevapaauudistus eli isien jääminen enemmän kotiin lastenhoitoon. Tämä on tunnetusti kipeä kysymys kristillisdemokraateille.

108 kansanedustajan cityhallitusta ei olisi helppo täydentää vasemmistoliitollakaan: kokoomusta ja vasemmistoa on vaikea nähdä samassa hallituksessa yhteisen talouspoliittisen linjan takana. Vuonna 2011 Kataisen sateenkaarihallituksessa tätä kokeiltiin ja kokemukset olivat huonoja.

Edessä ovat siis samaan aikaan jännittävät hallitusneuvottelut ja eurovaalit. Ja keskustan johdossa on kinttaat pudottanut Sipilä.

Tuoreimmat aiheesta

Kommentti