Kaikki kuorsaajat eivät kärsi uniapneasta. Hengityskatkoksiakin voi tulla myös muille, asiantuntija muistuttaa.
Jos aamuisin on alati väsynyt, vaivana saattaa olla hektisen elämän sijaan uniapnea. Kyseessä on hyvin yleinen ja myös lisääntynyt sairaus, kuvaa unilääkäri Janne Kanervisto Coronaria Uniklinikalta.
Lue myös: Eikö uni tule enää, kun heräät keskellä yötä? Älä tee tätä virhettä: "Voi lisätä stressiä ja vaikeuttaa nukahtamista"
Ylipaino on uniapneariski, samoin miessukupuoli, tupakointi ja ikä.
– Jos alkaa tulla unenlaadun heikkoutta, päiväväsymystä, selkeästi tuntuu, ettei uni oikein virkistä, viimeistään siinä kohtaa on hyvä hakeutua tutkimuksiin, Kanervisto kuvaa Huomenta Suomessa.
"Jos se on kovaäänistä ja häiritsee muita..."
Kovaääninen kuorsaus on yksi uniapneaan liittyvä ilmiö. Kaikki kuorsaajat eivät kärsi uniapneasta.
– Jos on kovaääninen kuorsaus, yksi kolmesta keskimäärin sairastaa, Kanervisto sanoo.
– Jos se on kovaäänistä ja häiritsee muita, aika herkästi kannattaa käydä tutkimuksissa. Jos siihen liittyy päiväväsymystä, kaksi kolmesta sairastaa jo uniapneaa.
Yksittäisiä hengityskatkoksiakin voi tulla kenelle tahansa, Kanervisto muistuttaa.
– Jos on 3–4 katkosta per tunti, se menee normaalin rajoihin, hän sanoo.
Uniapneaa tutkitaan yöpolygrafiatutkimuksella. Se on laite, jota käytetään yön ajan kotona. Miten tilaa hoidetaan, jaa miten elämä muuttuu, kun hoito alkaa? Katso koko keskustelu videolta jutun alussa.
Lue myös: Pilaako kumppani yöunesi? Testaa 1,5 tunnin taktiikkaa – "Se ei ole merkki siitä, että parisuhteesi on karilla"
Lue myös: Hengityskatkoksia ja heräämistä öisin tukehtumisen tunteeseen – urheiluselostaja Tapio Suomisen oireille löytyi selitys
Katso myös: Tällaisia ovat uniapnean oireet
0:50