Kaikkien aikojen kovimpia Suomessa nähtyjä pelaajia? Olympialaisissa tuhoa tehnyt kultakimpale kotimaiseen liigaan

Lauantaina alkavan lentopallon naisten Mestaruusliigan seuratuimmasta pelaajasta ei ole epäilystä. Kesällä Pariisin olympiaturnauksessa osaamistaan esitellyt kenialaishakkuri Pamela Owino kantaa tällä kaudella salolaisen LP Viestin pelipaitaa ja ylpeästi.

Owino on jonkin verran ehtinyt totutella reilun 50 000 asukkaan Salon elämänmenoon. Kotiutumista on auttanut avoin asenne.

– Tuntuu hienolta olla täällä. Rakastan Saloa, rakastan ihmisiä, rakastan LP Viestiä, torstaina 23 vuotta täyttänyt Owino listaa vilpittömällä äänenpainolla.

Hänen sopimuksensa viime kaudella mitalipeleistä poikkeuksellisesti pudonneen kestomenestyjä LP Viestin kanssa koskee tulevaa kautta.

Vaikuttava olympiadebyytti

Suomen ilonaiheet mitalittomissa olympiakisoissa jäivät vähiin.

Myönteisessä julkisuudessa Suomi paistatteli Pariisissa elokuun alussa. Kenian lentopalloliitto viestitti Owinon yhden kauden mittaisesta sopimuksesta LP Viestin kanssa. Liitto kuvaili Viestiä mahtiseuraksi ja iloitsi Owinon puolesta aidosti, että tämä saa ammattilaisuransa käyntiin Suomessa.

Kenia hävisi olympiaturnauksen kaikki kolme lohkopeliään suoraan kolmessa erässä. Lajin suurmaata Puolaa vastaan Owino oli vedossa: hän iski kentän korkeimman pistemäärän 14 pinnaa ohi Puolan tähtien.

– Olympiakisat oli sähköistävä kokemus. Yhtäkkiä huomasin, että kentällä oli maailman huippupelaajia, joita olin aiemmin ihaillut vain tv:stä. Owino muistelee.

Yhteensä 23 pistettä mättänyt Owino oli olympiakisoissa Kenian ykköspelaaja. Onnekseen LP Viesti oli 172-senttisen pomppuihmeen kannoilla ajoissa.

– Meillä kävi tavallaan hyvä tuuri. Olimme muiden hakkurien suhteen vähän myöhässä. Owinoon pääsimme onneksi kiinni, huokaa LP Viestiä alkavalla kaudella valmentava Teemu Mäkikyrö, joka korvaa LP Viestin pitkäaikaisen päävalmentajan Tomi Lemminkäisen.

Asiantuntijat ovat ennen Mestaruusliigan alkua lyöneet rumpua, että Owino on naisten kotimaisen pääsarjan paras pelaaja sitten 2000-luvun belgialaissuuruus Virginie De Carnen – joka hänkin pelasi aikanaan Suomessa LP Viestissä.

Lentopallosta ammatti, sitten siviiliuralle

Salolaisten lentopallojännärien ei tarvitse pelätä Owinon motivaation puolesta.

– Täällä (Salossa) on uskottu minuun, joten uskon itseeni. En halua muuta kuin pelata täällä ja voittaa.

Korkealta palloa lyövä kenialainen on lievästi kehuttuna lajilahjakkuus.

– On lentopalloilijoita, jotka aloittavat lajin 6–12-vuotiaina. Itse koskin lentopalloon ensimmäisen kerran 16-vuotiaana, maajoukkueessa pelasin ensi kertaa 19-vuotiaana, Owino kertoo.

Hän on lukenut Keniassa Nairobin yliopistossa kaupallista alaa. Opintojen hyödyntämisen aika koittaa tuonnempana.

– Suomi on minulle peliuran kannalta tärkeä pysäkki, ja uskon, että lisää on tulossa. Ennen kuin siirryn siviiliuralle, haluan lentopalloilusta itselleni ammatin, hän ennakoi.

Lue myös:

    Uusimmat