Mysteerimöykyt ihmetyttävät Kanadan rannikolla – tutkijatkin ymmällään

Newfoundlandin rannoille Kanadassa on huuhtoutunut viime aikoina outoja valkoisia möhkäleitä. Edes viranomaiset eivät ole päässeet selvyyteen möykkyjen alkuperästä.

Silminnäkijät ovat kuvailleet mysteerimöykkyjä muun muassa taikinamaisiksi.

– Kuin joku olisi yrittänyt leipoa leipää ja tehnyt surkeaa työtä – ja niiden haju muistuttaa kasviöljyä, Ship Coven rantakylässä asuva ympäristöaktivisti Stan Tobin kertoo Britannian yleisradioyhtiön BBC:n haastattelussa.

Helpompi sanoa mitä ei ole kuin mitä on

Kanadan provinssin eteläkärjen rantakävijät alkoivat raportoida kummallisesta aineesta viime kuun alussa.

Jotkut veikkasivat sen olevan sientä tai hometta, jotkut palmuöljyä, parafiinia tai ambraa, eli kaskelotin suolistosta peräisin oleva eritettä, jota on käytetty hajuvesien lisäaineena.

Yhden retkeilijän mukaan möykyt näyttivät hiivaleipätaikinalta, jota käytetään Toutonien valmistukseen. Touton on sianrasvassa paistettu alueellinen perinneherkku.

Kanadan ympäristö- ja ilmastonmuutosviraston tiedottaja kertoi Globe and Mail -lehdelle, että aine ei ole ainakaan öljyhiilivetyä, voiteluainetta, biopolttoainetta tai biodieseliä.

Fisheries and Oceans Canadan meribiologin mukaan möykyt eivät myöskään ole sienieläimiin kuuluvia pesusieniä tai mitään muutakaan sellaista, mikä sisältää biologista materiaalia.

"Joku tietää vallan hyvin aineen alkuperän"

Stan Tobin löysi salaperäiset möykyt viime kuussa.

Hän kertoo BBC:lle törmänneensä sittemmin useisiin satoihin isoihin ja pieniin palloihin. Useimmat niistä olivat halkaisijaltaan noin 15-senttisiä.

Tobin arveli alun perin möykkyjen olevan styroksia.

Kun Tobin ilmoitti Kanadan rannikkovartiostolle havainnoistaan, hänelle kerrottiin, että styroksia aine ei ainakaan ole.

Tobin uskoo, että joku tietää vallan mainiosti, mistä aine on tullut ja miten se on joutunut rannalle.

– Ja tietää pirun hyvin, ettei sen pitäisi olla täällä, Tobin kommentoi BBC:lle.

BBC on pyytänyt Ottawan viranomaisilta kommenttia, mutta ei ole saanut vastausta. 

Lue myös:

    Uusimmat