Kuppaus on Suomessakin perinteikäs hoitomenetelmä, jonka toimivuudesta ja turvallisuudesta on keskusteltu paljon. Sen ikivanha versio voi kuitenkin olla kokeilemisen arvoinen myös haavoja kammoaville.
Kuivakuppaus toimii hiukan samoin kuin tavallinenkin kuppaus, mutta verenvuodatuksen sijaan menetelmässä käsitellään kudoksia pelkän alipaineen avulla.
Perinteisesti käytetään tulta
Kiinassa kuivakuppausta on harjoitettu jo tuhansia vuosia.
Perinteisessä menetelmässä käytetään lasikuppeja, joihin sytytetään tuli. Kun kuppi sitten painetaan nopeasti hoidettavan iholle, kuppiin muodostuu alipaine ja alla oleva iho imeytyy osittain kupin sisään.
– Joskus on käytetty myös bambukuppeja, jotka keitetään ja painetaan iholle kuumana, kertoo kiinalaisia hoitoja Helsingissä tekevä lääketieteen tohtori Jiangi Liu.
– Suositumpi on kuitenkin nykyään muovinen imukuppi.
Liun mukaan hoitoa alettiin aikoinaan käyttää esimerkiksi myrkyn imemiseksi kehosta sekä haavojen puhdistamiseksi. Perinteisesti kiinalaisissa hoitomuodoissa on keskitytty myös parantamaan ”energian virtausta”, johon erilaisia kuppausmenetelmiä on käytetty.
– Kiinalaiset sanovat, että jos jossakin on kipua, energiat ovat tukossa. Eli verenkierto on huono, Liu sanoo.
Vaihtoehto hieronnalle
Liun mukaan lihaksiston kipukohtiin kerääntyy kuona-aineita, ja kun kudoksia alipaineen avulla nostetaan, pääsevät kuonat liikkeelle. Hoidon uskotaan parantavan veren- ja lymfakiertoa.
– Se toimii hiukan samoin kuin hieronta: hieronnassa painetaan, kuivakuppauksessa nostetaan pehmeitä kudoksia.
Kuppeja voi käyttää joko paikallisesti hoitoa kaipaavissa kohdissa tai liu'uttaa rasvatulla iholla hieronnan tapaan. Molemmista voi jäädä iholle muutamaksi päiväksi mustelmaa muistuttavia verenpurkaumia, jotka häviävät itsestään.
Kipujen lisäksi kuivakuppauksesta haetaan usein apua myös stressiin ja mielialaan, joita kuppauksen rentouttava vaikutus voi myös helpottaa.
Tätä on selitetty paitsi hoidolla itsellään, myös rauhallisella hoitajan ja hoidettavan välisellä vuorovaikutuksella.
– Yleisellä tasolla, ottamatta mihinkään yksittäiseen hoitoon kantaa, voidaan todeta monien koettujen hyötyjen tulevan toimivasta auttaja-autettava suhteesta, jossa auttajan henkilökohtaisella karismalla ja toisaalta autettavan osaan antautumisella on suuri merkitys hoidon stressiä helpottaviin vaikutuksiin, pohtii Kanta-Hämeen keskussairaalan osastonylilääkäri Ville Hällberg kuppauksen kaltaisten hoitojen hyötyjä.
Liu korostaa, että jos kuivakuppauksesta saa apua vaivoihinsa, se on kätevä menetelmä myös kotikäyttöön.
– Asiakas näkee, kuinka se tehdään ja voi hankkia omat kupit ja käyttää niitä itse kotona, hän sanoo.
Lue myös: Menisitkö käärmehierontaan? Erikoinen kokemus ei taatusti ole kaikkien mieleen: "Ei hitossa"
Vanhus haki selkäkipuihin apua akupunktiosta – röntgenkuvaus paljasti karun seurauksen
Lue uusimmat lifestyle-artikkelit.
Lähteet: Duodecim, Healthline