Kaksoisleuasta ja rypyistä eroon ilman pistoshoitoja? Tällainen on trendaava gua sha

Toimittaja testasi guashaamista väsyneeseen katseeseen 2:01
Toimiiko guashaaminen väsyneeseen katseeseen ja roikkuviin luomiin? Toimittaja kokeili guashaamista ja hämmästyi tuloksista.

Oletko jo törmännyt kaikkialla trendaavaan gua sha -tekniikkaan?

Sosiaalisen median ehkä kuumin kauneudenhoitotrendi on luultavimmin tällä hetkellä gua sha.

Gua shat ovat olleet äärimmäisen suosittuja ympäri maailmaa viime vuosina. Edelleen on kuitenkin monia, joille termi saattaa olla vielä varsin tuntematon.

Guashaamisen väitetään kohottavan, kiinteyttävän ja silottavan ihoa, sekä ehkäisevän epäpuhtauksia ja ryppyjä. Se myös poistaa pöhötystä eli turvotusta ja parantaa verenkiertoa sekä aineenvaihduntaa.

Kuulostaa varsinaiselta ihmeeltä, jos se kaikkeen tuohon pystyy. Ei siis ihme, että sosiaalinen media on pullollaan erilaisia guashaamiseen liittyviä neuvoja ja rutiineja.

Kauppojen hyllyiltä löytyy guashaamiseen tarkoitettuja lastoja, kampoja, rullia, lusikoita ja muita välineitä niin jadenvihreinä, ruusukvartsin pinkkeinä kuin ametistin liiloina.

Luonnollinen vaihtoehto

Suomen johtavia gua sha -menetelmän osaajia on Isossa-Britanniassa asuva kauneuden asiantuntija Katja Kokko.

– Gua sha on tullut elämääni noin seitsemän vuotta sitten, hän kertoo MTV Uutisille puhelimitse.

Yli 25 vuotta kauneudenhoitoalalla toiminut kosmetologi Katja Kokko kertoo Yin your skin -sivustollaan, että gua sha on luonnollinen vaihtoehto kosmeettisille injektiohoidoille.

– Olen nyt viitisen vuotta kouluttanut ammattilaisille itse kehittämääni kosmeettisen gua shan menetelmää, hän kertoo.

Koulutettuja on reilut 200 Suomessa. Voidaan siis puhua Suomen kentällä todellisesta asiantuntijasta.

Kosmetologian lisäksi Kokko on joogaopettaja, akupunktiohoitaja ja luonnonkosmetiikan tuotekehittäjä. Hän on myös opiskellut ihonhoidon manuaalitekniikoita. Se tarkoittaa esimerkiksi manuaalista lymfaterapiaa kasvoille ja kaulalle, sekä sidekudosmanipulaatiota kasvoille ja kaulan alueelle.

– Olen opiskellut kiinalaisen lääketieteen menetelmiä, mihin myös perinteinen gua shakin kuuluu, hän kertoo.

Guashaamisen kerrotaan poistavan pöhötystä. Näin Katja Kokko neuvoo toimittajaa kokeilemaan guashaamista leuan alueelle ja kaksoisleukaan. Juttu jatkuu videon alla.

Toimiiko guashaaminen kaksoisleukaan? 1:57
Toimiiko guashaaminen kaksoisleukaan? Toimittaja kokeili.

Mistä guashaamisessa on kyse?

Guashaamisen yli tuhatvuotiset juuret ovat Aasiassa, kiinalaisessa lääketieteessä.

– Tätä tekniikkaa on käytetty sellaisten vaivojen hoitoon, jotka ovat niin sanotusti jääneet lihasten ja ihon väliseen tilaan, Kokko kertoo.

Kyseisen kiinalaisen lääketieteen kansanparannusmenetelmän avulla on voitu hoitaa muun muassa flunssaa, migreeniä, selkäkipuja ja ruuansulatusongelmia.

– Gua tarkoittaa raappaamista ja sha sairautta, Kokko selventää.

Gua shassa hoidettavaa aluetta hangataan tarkoitusta varten valmistetulla kivisellä lastalla. Periaatteessa gua shata voi tehdä jollain muullakin työvälineellä, kuten lusikalla tai hillopurkin kannella. Asiankuuluvasti muotoiltu gua sha lasta tuo hoitoon kuitenkin sopivasti lisää tehoja.

– Kun käsiteltävää aluetta raapataan, nousee käsiteltävälle alueelle sha. Se ikään kuin vapautetaan sieltä ihon ja lihasten välisestä tilasta, Kokko kertoo.

Se ilmenee yleensä alueen voimakkaana punoittavana jälkenä. Googlen kuvahaulla voi löytää gua sha -hakusanoilla kirjaimellisesti murjotun näköisiä ihmisiä.

– Se jälki voi näyttää todella hurjalta ja se pysyy iholla yleensä sitten muutaman päivän, Kokko varoittelee.

Hoidon ei kuitenkaan ole tarkoitus sattua tai tuntua erityisen epämiellyttävältä. Punoittava sha kertoo, että tukoksen aiheuttava patogeeni tuodaan kehosta pois.

– Guashaamisen ei kuulu sattua. Eli vaikka sana "raapata" voi kuulostaa rajulta, ei sen kuulu olla kovin rajua murjomista, Kokko muistuttaa.

Nenässä näkyvät mustapäät voivat olla todellisuudessa jotain ihan muuta – näin ihoa kannattaa oikeasti hoitaa. Juttu jatkuu videon alla.

Nenässä näkyvät mustapäät voivat olla todellisuudessa jotain ihan muuta – näin ihoa kannattaa oikeasti hoitaa 3:26
Selvitimme Sky-Cidesco erikoiskosmetologin ja Suomen kosmetologiyhdistyksen puheenjohtajan Ville Äikäksen johdolla, miten ihoa kannattaa kotona hoitaa.

Kosmeettinen gua sha eroaa perinteisestä

Kiinalaisessa lääketieteessä gua shaa voi käyttää ihan perinteisten lihasjumien hoitoon, niska-hartiaseudun ja pääkipujen hoitoon.

Harva kuitenkaan haluaa aiheuttaa kasvoille voimakasta punaista reaktiota eli shata. 

– Sanotaan näin, että kasvoille se ei edes helposti nouse otsaa lukuun ottamatta, Kokko muistuttaa.

Tässä kohtaa niin kutsuttu kosmeettinen guashaaminen astuu kuvioihin.

Kosmeettinen guashaaminen on ottanut vaikutteita erityisesti sidekudosmanipulaatiosta ja manuaalisesta lymfakäsittelystä. Nimensä mukaisesti se on kauneudenhoitoon kehitetty menetelmä.

Kosmeettinen gua sha parantaa ihon verenkiertoa ja lymfanesteiden virtausta sekä vapauttaa jännityksiä sidekudoksista. Tällöin iho uudistuu paremmin, kun kudosten ravinnon- ja hapensaanti tehostuvat ja kollageenin muodostus paranee.

– Kasvojen kudokset ovat todella ohuet verrattuna muuhun kehoon. Hienovaraisetkin muutokset kasvojen nestetasapainossa näkyvät herkästi kasvoilla esimerkiksi turpeutena, Kokko kertoo.

Tämän ajatuksen myötä Kokko itse on integroinut omaan tekniikkaansa gua sha -välineillä erilaisia elementtejä sidekudosmanipulaatiosta, lymfaterapiasta ja akupainannasta.

Hänen mukaansa säännöllisen guashaamisen avulla ihosta tulee sileämpi, napakampi ja se asettuu kauniimmin kasvojen luuston päälle, jolloin kasvojen piirteet tulevat selkeämmin esille, erityisesti leukalinjassa ja poskipäillä.

Ikääntyminen ja juonteet

Gua shalla voi myös hoitaa ilmejuonteita ja pyrkiä sillä madalluttamaan kasvojen alueen juonteita.

– Tyypillisesti meillä voi olla suupielissä niin kutsutut marjonettijuonteet, tai sitten nasolabiaalijuonteet, pystysuuntaiset juonteet kulmakarvojen välissä tai vaakasuuntaiset juonteet otsassa, Kokko luettelee yleisiä kasvoihin ilmestyviä juonteita.

Selvennyksenä vielä, että ikääntymisen merkeissä, rypyissä ja juonteissa ei ole mitään vikaa. Jos ne eivät sinua häiritse, ei niistä tarvitse pyrkiä eroon. Juonteet kertovat eletystä elämästä ja syntyvät ilmeiden kautta ajan kanssa ihmisen vanhetessa.

– Kasvojen ilmelihakset ovat siitä mielenkiintoisia, että ne pystyvät ruttaamaan, rullaamaan ja rypistämään ihoamme. Mikään muu lihas kehossa ei pysty samaan, Kokko kertoo.

Nuorena ilmeiden myötä kasvoille nousevat juonteet, esimerkiksi otsaa rypistettäessä, ovat dynaamisia. Ne katoavat, kun rypistynyt ilme valahtaa lihasten rentoutuessa ja otsa silottuu.

– Jos olet koko elämäsi ajan rypistellyt otsaasi, niin jossain vaiheessa se juonne muuttuu staattiseksi. Eli vaikka rentouttaisit sen lihaksen, niin se juonne jää, Kokko kertoo.

Kosmeettisella guashaamisella voidaan vapauttaa jännityksiä ilmelihasten alueelta.

– Haluan rentouttaa sen lihaksen, jotta se ei enää rullaisi sitä ihoa ihan yhtä voimakkaasti, Kokko kertoo.

Jo olemassa olevasta rypystä ei pääse enää kokonaan eroon, varsinkaan, jos se on jo piirtynyt ihon pohjaan pysyvästi. Sitä voidaan kuitenkin gua shan avulla madaltaa.

Samaan tapaan myös jännitystä esimerkiksi purentalihasten alueella voidaan rentouttaa ja turvotusta kasvojen alueella voidaan laskea gua shaamalla. Jopa kaksoisleukaakin voi hoitaa gua shan avulla.

– Nesteiden liikkuessa kasvojen luusto tulee lähemmäs ihoa. Parhaimmillaan se näyttäytyy face liftinä, Kokko toteaa.

Onko väärää tapaa gua shata?

Kun guashaamista googlettaa, monessa paikassa kerrotaan, että jokaisella on oma tekniikkansa, eikä ole olemassa väärää tapaa guashata. Kokko yhtyy tähän arvioon.

– Tee, mikä tuntuu hyvältä. Kunhan et murjo itseäsi. Jos sinulla kipeytyy mitkään lihakset tai aiheutat ihoon shan, niin silloin olet tehnyt jotain väärin. Niin kauan, kun asiat tuntuvat hyvältä ja koet saavasi siitä hyötyä, niin anna palaa, Kokko kannusta.

Jos haluat parhaita mahdollisia tuloksia, on äärimmäisen tärkeää ymmärtää, millainen tekniikka on.

– Gua sha -lastaa voi käyttää niin monella eri tavalla. Sitä voi käyttää tehottomasti tai supertehokkaasti, Kokko kertoo.

Kokko uskoo, että guashaaminen on trendinä rantautunut Suomenkin markkinoille Yhdysvaltojen kautta. Hän arvioi, että valtaosa ihmisistä ei edes tiedä, millä kaikilla tavoilla sidekudosta voidaan manipuloida. Se ei kuitenkaan välttämättä haittaa.

– En halua olla se tyyppi, joka kertoo, mikä on oikein ja väärin, Kokko kertoo.

Guashaamisesta on äärimmäisen hankala antaa kirjallisia ohjeita.

– Neuvoisin aloittelijaa opettelemaan käyttämään gua shaa kunnolla. Etsi kunnollisia ohjeita. En välttämättä lähtisi ihan ensimmäisen TikTok:ista löytyneiden videoiden perusteella vielä tekemään, vaan yrittäisin etsiä monipuolisemmin sitä tietoa, Kokko vinkkaa.

Katso myös: Mistä rentoutuskellunnassa on kyse? Juttu jatkuu videon alla.

Mistä rentoutuskellunnassa on kyse? 3:31
Vierailimme rentoutuskellunnassa, joihin monii on hurahtanut

Taikakiviä vai hölynpölyä?

Kokko uskoo välineiden olevan se, joka erityisesti tuntuu kiehtovan ihmisiä.

– Luonnonkivimateriaalit kiehtovat. Niiden äärelle pysähtyy, hän arvioi.

Luonnonkivet on yhdistetty myös taikakiviin. Ruusukvartsin uskotaan olevan rakkauden kivi, kun taas liilan ametistin kerrotaan olevan luonnollinen rauhoittaja.

Mutta onko sillä iholla oikeasti väliä, hierotaanko leukalinjaa vihreästä jadesta valmistetulla gua sha -lastalla vai muovista halpamarketin kopiolla?

– Se on hyvä kysymys. En henkilökohtaisesti itse juuri ajattele kivien energiaominaisuuksia. Minulla ei henkilökohtaisesti ole niin herkkää kykyä, että aistisin mitään tuollaista, Kokko arvioi.

Hän kuitenkin uskoo, että hyvin muotoiltu kivinen lasta on ylivoimainen monipuolisuutensa ansiosta. Kokolla on hänen itsensä suunnittelemia gua sha -välineitä, joten hän tietää, mistä puhuu.

Se, miten Kokon omiin välineisiin valitut kivilajit ovat valikoituneet, liittyy juuri gua shan kiinalaisiin juuriin. Ei niinkään kivien taianomaisiin ominaisuuksiin.

– Tämä on pohjimmiltaan kiinalaisen lääketieteen menetelmä, jolla on tosi pitkät perinteet siinä kulttuurissa. Kiinassa on perinteisesti käytetty mustaa bian-kiveä tai xiuyan-jadea, Kokko kertoo.

Ruusukvartsi ja ametisti taas eivät perinteisesti tule Kiinasta, eikä niitä ole käytetty siellä materiaalina. Se ei kuitenkaan automaattisesti tarkoita sitä, ettet voisi valita omaa silmääsi hivelevää pinkistä kivestä valmistettua gua sha -kampaa.

Voiko sairaana raapata ihoa?

Kaikille guashaamista ei suositella. Tiettyjen sairauksien kanssa Kokko jopa kieltää sen tyystin.

– En koskaan tekisi hoitoa henkilölle, jolla on aktiivinen syöpä. Siitä tulee olla täysin toipunut. Se on ihan ehdoton, Kokko kertoo.

Kokko nostaa esimerkiksi myös verenvuotoon liittyvät sairaudet ja muut akuutit sairaudet.

– Ylipäätänsä erilaiset akuutit tulehdustilat iholla, vaikkapa herpes. Jos silloin vaikutetaan yhtään lymfajärjestelmään, niin se ongelma voi suorastaan räjähtää päälle, Kokko varoittaa.

Sama koskee myös aknea, ruusufinniä ja muita ihosairauksia.

– Jos on akuuttia tulehdusta tai ärsytystä kasvoilla, niin sellaista oireiden päältä ei voi missään nimessä hoitaa, Kokko kertoo.

Jos oireet ovat keskittyneet vaikka poskien alueelle, niin esimerkiksi kaulaa, leuan alusta, niskaa ja dekolteeta voidaan kuitenkin hoitaa. Oireiset alueet tulee kuitenkin kiertää kaukaa.

– Emme voi mennä ärsyttämään esimerkiksi tulehtuneiden näppyjen päältä, Kokko muistuttaa.

Myös flunssa on sellainen kehon tila, jonka aikana Kokko ei suosittele kosmeettista guashaamista, joka aktivoi kehon lymfakiertoa. Vilustumista voi hoitaa perinteisellä guashaamisella, mutta kosmeettisessa gua shassa se on ehdoton kontraindikaatio. 

Katso myös: Miten some vaikuttaa trendeihin?

 

Lue myös:

    Uusimmat