Kanada aikoo jatkaa palestiinalaispakolaisten avustusjärjestön rahoittamista

Kanada aikoo jatkaa jälleen YK:n alaisen palestiinalaispakolaisten avustusjärjestö UNRWA:n rahoittamista. Kanadan hallinto päätti jäädyttää rahoituksensa järjestölle useiden muiden maiden tavoin reilu kuukausi sitten.

Israel on syyttänyt järjestöä muun muassa siitä, että osa sen henkilökunnasta olisi ottanut osaa äärijärjestö Hamasin lokakuiseen hyökkäykseen. 

Israel ei kuitenkaan ole esittänyt konkreettisia todisteita väitteidensä tueksi, eikä niitä ole voitu varmistaa riippumattomista lähteistä.

YK:n pääsihteeri Antonio Guterres määräsi aiemmin riippumattoman selvityksen järjestön toiminnasta. Kanadan kehitysministeri Ahmed Hussenin mukaan hallitus on käynyt läpi järjestön toimintaan liittyvän väliraportin ja todennut, että UNRWA:n rahoittamista voidaan jälleen jatkaa.

Kanada aikoo Hussenin mukaan lisäksi tehdä yhteistyötä Jordanian ja YK:n alaisen Maailman ruokaohjelman kanssa, jotta Gazaan saadaan pudotettua ilmasta ruokaa ja muita elintärkeitä tarvikkeita.

Hussenin mukaan edessä on vakava uhka, että mittava määrä ihmisiä nääntyy nälkään, etenkin Gazan pohjoisosassa.

Viisi kuoli avustustoimituksen pudottua taivaalta

Kansainväliset toimijat ovat viime päivinä pyrkineet edistämään avun toimittamista Gazaan meriteitse. 

Viime aikoina osa maista on toimittanut kaistalle apua ilmasta käsin, mutta kyseinen mekanismi on saanut osakseen arvostelua, koska sen on katsottu olevan jopa vaaraksi siviileille.

Gazassa viisi palestiinalaista sai tuoreeltaan surmansa ja kymmenen loukkaantui, kun ilmasta pudotettu avustustoimitus oli osunut taloon. Asiasta kertoi uutistoimisto AFP:lle perjantaina al-Shifan sairaalan ensiapupoliklinikan päähoitaja.

– Laskuvarjo ei avautunut ja (avustustoimitus) putosi alas kuin raketti, silminnäkijä Mohammed al-Ghoul puolestaan kuvaili AFP:lle.

Sekä Yhdysvallat että Jordania ovat kiistäneet, että kummankaan valtion lentokone olisi aiheuttanut kyseisiä kuolemia. Kyseisen avustustoimituksen yhteistyötahoina olivat tiettävästi olleet myös Belgia, Egypti, Ranska ja Hollanti.

Avun toimittaminen meritse voi alkaa viikonloppuna

EU-komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen kertoi perjantaina, että humanitaarisen avun kuljettaminen meritse Gazaan voidaan aloittaa ehkä jo viikonloppuna. 

Von der Leyenin mukaan Kyprokselta Gazaan kulkevaa humanitaarista merireittiä oli tarkoitus kokeilla perjantaina ja se voitaisiin saada käyttöön sunnuntaina.

Merikuljetukset ovat EU:n, Yhdysvaltojen ja Yhdistyneiden arabiemiirikuntien yhteishanke. 

YK on painottanut, että tehokkain tapa saada apua perille olisi maateitse, mutta Israel on jo pitkään estänyt valtaosan avustuskuljetusten pääsystä Gazaan.

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden lupasi perjantain vastaisena yönä kansakunnan tilaa käsittelevässä puheessaan, että Yhdysvallat avaa tilapäisen sataman Gazaan avun toimittamista varten.

 Bidenin ilmoitusta nimettömänä kommentoinut virkamies muistutti kuitenkin, että tilapäisen sataman saaminen toimintaan kestää viikkoja.

Lue myös:

    Uusimmat