Helsinkiläisessä kivijalkamyymälässä myydään kannabista ilman päihdyttävää ainetta, eli THC:ta. Toiminta on laillista, kunhan tuotteet menevät asiakkaille koristeiksi.
Janne Ståhlströmin liikkeen ovi käy tiuhaan tahtiin. Sisään astuvat asiakkaat kyselevät esimerkiksi kannabiksen ja CBD-öljyn perään. Kun asiakas tiedustelee kannabista poltettavaksi, Ståhlström ilmoittaa, että tuote on tarkoitettu vain keräiltäväksi.
– Jos aiot polttaa sitä, en voi lain mukaan myydä, omistaja muistuttaa asiakasta ennen kauppoja.
Ståhlströmin liike Helsingin Kalliossa myy kannabiksen siemeniä, kukintoa, hasista, ”keräilytuutteja” ja kannabisöljyä.
Hänen mukaansa yleinen väärinkäsitys on, että hän myy huumeita kaupassaan.
– Myymme 0-THC-kannabistuotteita eli ei-päihdyttäviä kannabistuotteita keräily- ja tutkimustarkoituksiin. Tuotteet eivät sisällä ollenkaan kannabiksen päihdyttävää ainetta, eli näitä tuotteita ei voi käyttää väärin päihtymiseksi.
Kauppias kertoo, että vaikka jotkut suhtautuvat negatiivisesti hänen liikkeeseensä, toiset ovat taas kiitelleet häntä kaupan perustamisesta.
– Jotkut pitävät hyvänä, että joku uskaltaa tehdä tällaista pioneerityötä.
Ståhlströmillä ei ole kertomansa mukaan ollut ongelmia viranomaisten kanssa.
– Poliisia asia ei ollenkaan kiinnosta ja kaikki tuotteet ovat tulleet tullin läpi ja tullin laboratoriossa tutkittu. Pisimpään on kestänyt seitsemän kuukautta, kun he ovat näitä tutkineet. He ovat minulle kannabiskukinnot vapauttaneet.
Erilaisten kannabidiolia sisältävien tuotteiden myyntiä valvotaan Suomessa eri viranomaisten yhteistyönä, kuten Tukesin, Ruokaviraston ja Fimean toimesta. Esimerkiksi elintarvikekäyttöä rajoittaa EU:n uuselintarvikelaki.
Poliisin toimintaa ohjaa laki
Rikostarkastaja Kimmo Sainio kertoo, että poliisin toimintaa asiassa ohjaa rikoslaki.
– Rikoslain näkökulmasta poliisia kiinnostaa kannabiksen THC-arvo. Jos kannabis ei sitä sisällä, se ei meidän näkökulmastamme ole laitonta.
Esimerkiksi Helsingin Kalliossa sijaitseva kauppa myy kannabista vain koristeeksi. Jos poliisille jäisi kiinni tällaisen tuotteen polttamisesta, se voisi johtaa rikostutkintaan.
– Kyllä todennäköisesti poliisi asiaan puuttuu, koska päällepäin ei voi tietää, millaisesta kannabiksesta on kyse. Asiaa tutkittaisiin todennäköisesti käyttörikoksena. Jos kyse olisi sakkoasiasta, henkilön voisi kiistää asian ja silloin poliisi tekisi asiasta esitutkinnan.
– Kun havaitsemme kannabista poliisitoiminnassa, se lähetetään tutkimuksiin, jossa siitä mitataan THC-arvo.
Sainio muistuttaa, että tässä suhteessa ostajan on voitava luottaa myyjään. Mikäli ostaa tietämättään THC:tä sisältävää kannabista, laki ei tunne armoa.
Kannabiksen siementen näkökulmasta Sainio tulkitsee rikoslakia siten, että pelkkä siementen omistaminen ei täytä rikoksen tunnusmerkkejä. Jos siemenen kasvattaa, tilanne muuttuu.
– Lain tulkinta lähtee siitä, että jos siemenestä on kasvatettu kasvi, se takavarikoidaan ja tutkitaan. Mikäli se sisältää THC:tä, kyse on huumausainerikoksesta. Huonekasvina THC:tä sisältävä kannabis ei ole laillinen.