Esimerkiksi kuntosaliketju Elixian asiakasvirta oli lokakuussa neljänneksen perässä normaalivuotta. Asiakkaat seuraavat tarkkaan korona-uutisointia, mikä vaikuttaa samantien liikuntayrityksiin.
Helsinkiläisellä kuntosalilla on päivällä kymmenkunta treenaajaa.
Milloin palasit treenaamaan sisätiloihin?
– Meni hetki. Olen baarimikko, ja kun baarit aukesivat, jouduin tekemään enemmän hommia. Palasin kolmisen kuukautta sitten, kertoo Shoaib Nuri.
Elixian maajohtaja Jussi Raita kertoo, että vielä ei olla vuoden 2019 lukemissa.
– Jos koko korona-aikaa katsoo, niin liikkumisen määrä on vähentynyt ihan radikaalisti.
– Jos pelkästään syksyä katsoo, niin heinäkuun puolivälistä tähän hetkeen asiakaskäynnit ovat nousseet tasaisesti. Me olemme lähempänä normaalia, mutta ei kuitenkaan vielä normaaleissa oloissa, Raita sanoo puhelimessa.
Treenipaikka valitaan tilan perusteella.
Tiia Maaraselle ja Veera Könöselle on tärkeää, että salilla ei olla liian lähellä toisia.
– Just näin, että on oikeasti tilaa, ja laitteet on aseteltu siten, etteivät ne ole ihan kiinni toisissaan. Näin pystyy pitämään hyvin turvavälin, sanoo Maaranen.
– Ajattelen samoin. Treeniympäristö vaikuttaa paljon fiilikseen sekä siihen, miten on tykännyt korona-aikana treenata. Itsekin suosin saleja, joissa on tilaa treenata, Könönen jatkaa.
Jussi Raita on paitsi Elixian maajohtaja myös Suomen Kunto- ja terveysliikuntakeskusten yhdistyksen hallituksen puheenjohtaja.
– Epävarmat fiilikset on kaikilla ja yrittäjillä pelko ja huoli omasta elannosta.
– Hyviä uutisia sinänsä on, että esimerkiksi THL:n uuden luokituksen mukaan kuntosaliyritys on matalan tartuntariskin paikka.
– Toivottavasti viranomaiset kuuntelevat sitä ylipäätään, mutta viestini päättäjille on, että pitäsi olla huolissaan suomalaisten liikkumisesta, Jussi Raita sanoo.
Paluu vie aikaa
Kari Kovalainen on harrastanut painonnostoa viisi vuotta ja iloitsee, että salitreenit ovat taas mahdollisia. Korona-aikana treenaaminen on tullut jo tutuksi.
– Laitteet, tangot pitää käytön jälkeen pyyhkäistä näillä desinfiointiaineilla ja sun muilla.
Kuinka hyvin tähän kaikkkeen on jo tottunut?
– Kyllä tämä menee aika rutiinisti jo, Kovalainen hymyilee.
Valtion Liikuntaneuvoston viimevuotisen selvityksen mukaan liikunta-alan yrityksistä 59 prosentilla liikevaihto oli laskenut vähintään puolella. Selvityksen jälkeen tilanne paheni entisestään.
Miltä näyttää taloudelliseslta kannalta tällä hetkellä?
– Erittäin huonolta kaikkien yrittäjien kannalta. Muutos tapahtuu erittäin hitaasti.
– Vaikka asiakkaat palaisivat harjoittelemaan, niin silti se ero normaaliin vuoteen on niin iso, että mennään tosi pitkälle eteenpäin, ennen kuin liikkuminen on palautunut ja talous on palautunut, Jussi Raita sanoo.