Kansainvälinen rikostuomioistuin (ICC) päätti perjantaina, että sillä on toimivaltaa myös miehitetyillä palestiinalaisalueilla. Tämä mahdollistaa sen, että oikeusistuimen syyttäjä voi avata tarvittaessa tutkinnan sotarikoksiin liittyen.
Tuomioistuimen pääsyyttäjä Fatou Bensouda oli kysynyt tuomioistuimen mielipidettä siitä, ulottuuko sen toimivalta myös Israelin miehittämille palestiinalaisalueille. Bensouda oli ilmoittanut vuoden 2019 joulukuussa halustaan aloittaa tutkinta alueilla.
ICC sanoi tiedotteessa tehneensä enemmistöpäätöksen, jonka mukaan tuomioistuimen alueellinen toimivalta ulottuu myös Palestiinan tilanteeseen sekä Israelin vuodesta 1967 lähtien miehittämiin alueisiin. Erikseen tuomioistuin mainitsi lausunnossaan Gazan, Länsirannan ja Itä-Jerusalemin.
Tuomioistuin kertoo Palestiinan olevan mukana Rooman sopimuksessa, jolla ICC aikanaan muodostettiin. Palestiina on siis vuonna 2002 perustetun tuomioistuimen jäsen, mitä Israel ei sen sijaan ole.
Erikoistuomioistuimen tehtävänä on ollut käsitellä kansanmurhaan, sotarikoksiin ja ihmisyyden vastaisiin rikoksiin liittyviä tapauksia.
ICC painotti, ettei perjantaisella päätöksellä anneta ratkaisua mihinkään kansainvälisen lainsäädännön alaisiin rajakiistoihin, eikä se ole myöskään minkään sorttinen ennakkoratkaisu mistään tulevista rajoista. Päätöksen tarkoitus on ainoastaan määritellä tuomioistuimen alueellisen toimivallan ulottuvuutta.
Yhdysvallat iski Bensoudalle viime vuonna pakotteita
Bensouda vaati täysvaltaista tutkintaa vuoden 2014 Gazassa käydyn sodan jälkeen aloitetun alustavan tutkinnan jälkeen. Alustava tutkinta kesti viisi vuotta.
Israel ja Yhdysvallat reagoivat tuolloin raivoisasti syyttäjän ilmoitukseen tutkinnasta. Yhdysvallat on kritisoinut ICC:tä siitä, miten se kohtelee USA:n liittolaista Israelia.
Yhdysvallat on kieltäytynyt hyväksymästä tuomioistuimen toimivaltaa aina sen perustamisesta lähtien. Viime syyskuun alussa silloisen presidentin Donald Trumpin hallinto kuitenkin ryhtyi ennennäkemättömiin toimiin ja asetti pakotteita Bensoudalle sekä toiselle korkea-arvoiselle ICC:n virkamiehelle.
Vuonna 2002 toimintansa aloittanut, Hollannin Haagissa toimiva ICC avasi aiemmin vuonna 2019 tutkinnan, jossa selvitetään yhdysvaltalaisjoukkojen Afganistanin sodassa tekemiä rikoksia.
Kesäkuussa tehtävänsä jättävä Bensouda on kehottanut Yhdysvaltain presidentin Joe Bidenin hallintoa poistamaan pakotteet.