Timo Vornanen huolestui eduskunnan turvallisuudesta, mutta ei itsensä takia

Kansanedustaja Timo Vornanen vaatii, että eduskunnan turvatoimet pitäisi päivittää pikaisesti.

Vornanen on entinen perussuomalaisten kansanedustaja, joka erotettiin eduskuntaryhmästä hänen ammuttua omistamallaan aseella Helsingin keskustan yössä. 

Tapauksen selvittelyissä kävi ilmi, että Vornanen oli kulkenut aseen kanssa myös sisällä Eduskuntatalossa ja vienyt aseen työhuoneeseen, vaikka ase olisi pitänyt viedä eduskunnan asekaappiin.

Tiedotteessaan Vornanen kuitenkin viittaa erityisesti erilaisiin eduskunnassa nähtyihin mielenilmauksiin, kuten Eduskuntatalon pylväiden maalaamiseen ja niihin kiipeilyyn, banderollien tuomiseen istuntosalin lehtereille ja paperisilpun viskomiseen lehteriltä.

– Mielestäni tällaiset tapahtumat osoittavat sen, että eduskunnan turvaamistoimiin liittyvä lainsäädäntö, turvahenkilöstön toimivalta ja työssä käytettävä valvontavälineistö eivät ole ajan tasalla, Vornanen kirjoittaa.

Poliisitaustainen Vornanen kirjoittaa epäilevänsä, että turvallisuusympäristön muuttuessa eduskunta voisi jäädä helpoksi iskukohteeksi. Vornanen vaatii eduskunnan turvallisuushenkilöstölle toimivaltaa sekä valvonta- ja voimankäyttövälineitä koskevat säädökset päivitettäväksi.

Tiedotteessaan hän myös viittaa omaan tapaukseensa epäsuorasti toteamalla, että eduskunnan väliaikaista asesäilyttämistä koskeva ohje vaatisi päivitystä.

Mitään erityisen tarkkoja ehdotuksia tehtävien muutosten laadusta tiedotteessa ei esitetä.

Vornasen huhtikuinen ampumatapaus helsinkiläisen yökerhon edustalla on tällä hetkellä syyteharkinnassa.

Juttua korjattu 11.10.2024 kello 19.08: Vornasen ampumatapaus on siirtynyt jo syyteharkintaan, eli poliisin esitutkinta on jo valmistunut.

Lue myös:

    Uusimmat