Huippukokki Kape Aihinen rientää jälleen auttamaan perheitä ruuanlaiton ikuisuusongelmissa, palauttaen samalla yhteisen tekemisen ilon koteihin ja keittiöihin.
Jättimäiset ruokakulut, napostelu, nirsoilu, suunnittelemattomuus sekä jatkuva ruoanlaitosta kinastelu ovat ongelmia, jotka huippukokki Kari "Kape" Aihinen on ottanut selättääkseen tälläkin Kaappaus keittiössä -kaudella.
Suositussa ja hyväntuulisessa ohjelmassa Kape vierailee erilaisten ruokaongelmien kanssa painivien suomalaisperheiden luona, ja tarttuu heidän ongelmiinsa kolmen päivän vierailun aikana. Lopuksi tehdään tarkastuskäynti, jotta nähdään, ovatko Kapen opit tarttuneet, vai luisuvatko perheet takaisin vanhoihin uomiinsa kuvausryhmän pakattua tavaransa.
– Kaappauksen tekeminen on vielä monen vuodenkin jälkeen mieluisaa, kun saa aidosti nähdä, kuinka innostamalla ja uutta opettamalla voi saada perheissä aikaan isonkin muutoksen. Eikä kyse ole vain paremman makuisesta ruuasta, vaan siitä, miten yhdessä suunitteleminen, kokkaaminen ja syöminen voivat saada perheet taas viihtymään yhteisen tekemisen parissa, Aihinen sanoo.
LUE MYÖS: Suomalaispariskunta korvasi ateriat kahvilla ja tupakalla – näin heidän elämänsä on muuttunut: "On voinut tehdä jotain muutakin, kuin hakea kaupasta röökiaskin"
Aihinen kertoo, että tälläkin kaudella tavattavien perheiden ongelmat ovat sellaisia, joihin katsojat voivat samaistua.
– Lapset viettävät aikaa pelaten ja äiti passaa koko perhettä keittiössä. On nirsoilua, kiirettä, innostuksen puutosta, tietämättömyyttä raaka-aineista ja valmistustavoista. Ongelmat ovat moninaisia, mutta ihan perusasioita parantamalla pienin askelin päästään jo pitkälle, keittiömestari toteaa.
Aina ongelma ei ole niinkään siinä mitä syö, vaan että tulisi syötyä riittävän paljon.
– Turussa teimme Arin ja Heidin (jakso 2) kanssa paljon erilaisia ruokia kasvisproteiineista ja muutimme perheen ateriarytmiä. Muutaman kuukauden säännöllisen, ravitsevan ruokailun ansiosta Heidi pääsi vuosia vaivanneista vatsavaivoistaan. Aina ratkaisu ei siis olekaan se, että rajoittaa sitä mitä syö, vaan se että syö tarpeeksi. Ja mielelläänhän sitä syö kun ruoka on hyvää! Aihinen summaa.
Ensimmäisten jaksojen perheet ja haasteet:
JAKSO 1: Toivakka
35-vuotiaan Veeran perheeseen kuuluu viisi lasta ja yksi lapsenlapsi.
Ensimmäisessä jaksossa tavataan viiden lapsen yksinhuoltaja Veera, jonka aika ja ideat eivät riitä perheen arjen pyörittämiseen. Perheessä syödään aivan liikaa puolivalmisteita, mikä vaivaa Veeraa. Eineksiin menee paljon rahaa, eikä makukaan ole kohdillaan. Mutta keskittymishäiriö tekee esimerkiksi uusien ruokien reseptien tankkaamisen hankalaksi. Kapen haasteena on saada koko perhe kokkaamaan ilman liian tarkkoja reseptejä.
JAKSO 2: Turku
Ari ei enää suostu tekemään mautonta kasvisruokaa - apuun tulee Kape. Toisessa jaksossa haasteena on kasvisruuan maustaminen. Pariskunnasta sekasyöjä Ari hoitaa yleensä kokkauksen, kasvissyöjä Heidiä ei ruuanlaitto tai ruuan maku kiinnosta juuri lainkaan. Heidille riittäisi, jos ruuan saisi syötyä pillereinä. Aria harmittaa kasvisruuan maku - tai lähinnä sen puute. Miten Kape saa turkulaisen parin innostumaan tuoreista kasviksista ja yhdessä kokkaamisesta?
JAKSO 3: Lappeenranta
Kapelta toivottiin apua vastuun jakamiseen keittiössä, jottei kaikki jää perheen äidin vastuulle. Kolmannessa jaksossa lappeenrantalaisen Ninan perheessä Ninan vastuulla on kaikki ruuanlaitto ja ruokaostosten tekeminen, peleihin uppoutuneet mies ja pojat lähinnä odottavat, milloin ruoka on valmista. Vaikka eilisen päivän ruuat odottaisivat jääkaapissa, miesväki ei saa ruokaa itsekseen lämpimäksi. Yhdessä tekeminen ja syöminen olisi Ninan toiveena. Miten Kape saa pojat kokkaamaan ja vastuun jaettua koko perheelle?