Karisma tuo mukanaan voimia, joilla voi muuttaa maailmaa, sanoo aiheesta kirjan kirjoittanut life coach Maaretta Tukiainen.
Jokainen varmasti tietää karismaattisen ihmisen, tyypin, joka tekee vaikutuksen pelkällä olemisellaan. Perinteisesti ajatellaan, että karismaattisuus olisi luontainen ominaisuus. Karismasta teoksen Egosta Fantasmagoon – Tie karismaattiseen itseesi kirjoittanut tietokirjailija, life coach Maaretta Tukiainen näkee asian toisin. Hänen mielestään karismaan ja vetovoimaisuuteen liittyy monenlaisia vääriä mielikuvia – kuten että toisilla on luonnostaan karismaa ja toisilla ei.
– Meissä jokaisessa on karismaa, mutta se vapautuu käyttöömme vasta silloin, kun tunnemme itsemme. Kirjan lähtökohtana on, että karisma on itsetuntemuksen sivutuote. Tämä on idea, jota ei vielä ole esitetty. Karisma vahvistuu, kun omat torjutut puolet tunnistaa ja hyväksyy osaksi minuutta, Tukiainen sanoo.
Tukiainen yhdistelee teoksessaan erilaisia tutkimuksia ja idän filosofioita. Sanalla fantasmago hän viittaa oikeaan, aitoon minuuteen, eli siihen, keitä me pohjimmiltamme olemme. Karisma koostuu kahdeksasta eri osa-alueesta, joita ovat luottamus, läsnäolo, haavoittuvuus, myötätunto, fokus, voima, visio ja intuitio. Tukiainen haluaa alleviivata, ettei karisma ole sitä, kenellä on suurin ego. Ego on mielemme luomaa harhaa, ei todellinen itsemme.
– Karisma on kykyä luoda merkityksellinen yhteys toisiin ihmisiin. Karismaattinen ihminen voi olla hyvä kuuntelija, joka osaa myös rakentaa luottamusta. Hän osaa fokusoida oman energiansa ja tietää, mitä haluaa, mikä lisää hänen omaa hyvinvointiaan. Mahdollisesti hän saa myös ympärillään olevat ihmiset voimaan paremmin, Tukiainen kuvailee.
Karisma vahvistuu, kun itsensä tuntee paremmin
Tukiaisen mukaan karismaattisuutta voi kasvattaa yksinkertaiselta kuulostavalla keinolla: opettelemalla tuntemaan itsensä paremmin. Tehtävä ei kuitenkaan ole helppo, eikä vetovoimaisuuden kasvattamiseen ole oikotietä. Jokainen ihminen on myös omanlaisensa persoona, minkä takia prosessi on jokaisella erilainen. Tukiaisen mukaan ihmisen pitäisi aivan ensimmäiseksi tunnistaa oma varjominänsä, niin sanotut piilevät puolet itsessä, ja hyväksyä ne. Tämän jälkeen itseensä tutustumista voi jatkaa opettelemalla kuuntelemista, keskittymistä, hetkeen pysähtymistä ja kohdatun ihmisen kunnioittamista. Karismasta on mahdotonta saada kiinni kiireessä, minkä takia karisman löytäminen edellyttää myös pysähtymistä.
– Läsnäolo on tärkeä asia, jotta osaa karsia turhat asiat pois ja keskittyä siihen, mikä kulloinkin on tärkeää. Myötätunnolla ja ystävällisyydellä pääsee hyvin pitkälle. Samanarvoisuus on olennaista. On hyvä pohtia, miten voin olla avuksi ja osoittaa vastavuoroisuutta ja arvostusta, Tukiainen kuvaa.
Osa ihmisistä haluaa paeta omaa varjominäänsä, itsen vaikeita puolia, mikä aiheuttaa välttelyä ja kieltelyä. Mitä ei hyväksytä itsessä, se heijastetaan muihin. Psykologiassa ilmiötä kutsutaan projisoinniksi.
– Jos joku ihminen vaikkapa työpaikalla ärsyttää todella paljon, niin hän saattaa edustaa sellaista asiaa itsessäsi, jonka olet torjunut. Torjuttu puoli haluaa tulla esiin, Tukiainen sanoo.
Eri persoonatyypit ovat erilaisia, ja joillekin persoonatyypeille karisma on toisia luontaisempaa.
– Totta kai myös kasvuympäristöllä ja perheellä on väliä. Mielenrakenteita voi sekä vahvistaa että sabotoida. Kaikille on kuitenkin mahdollista kehittää karisma läsnäolotaitoja ja vastavuoroisuutta harjoittelemalla.
Karismaattinen ihminen menestyy elämässään
Mutta miksi karismasta on tehty niin tärkeä asia? Eikö ihminen voi olla onnellinen myös ilman vetovoimaisuutta? Tukiainen esittää vastakysymyksen:
– Minkä takia niin suuri osa ihmisistä arvostaa karismaa? Tutkimusten mukaan karismaattisilla johtajilla on muita onnellisemmat alaiset. He osaavat yleensä myös neuvotella itselleen hyvän palkan ja he saavat todennäköisesti haluamansa työpaikan. Yritys tuottaa useimmiten parempaa tulosta, jos johtavassa asemassa on karismaattinen ihminen, hän luettelee.
– Elämä on helpompaa ja onnellisempaa, kun tuntee itsensä. Karismaattiset ihmiset osaavat luoda merkityksellisen yhteyden toisiin ihmisiin. Karismasta on siis yksinkertaisesti monenlaista iloa ja hyötyä elämässä. Se voi tuoda mukanaan myös voimia, joilla voi muuttaa maailmaa, Tukiainen jatkaa.
Karisma painottuu Tukiaisen mukaan eri ihmisillä eri alueille, kuten vaikkapa läsnäoloon tai visionäärisyyteen. Hän nostaa karismaattisiksi ihmisiksi monet pitkän linjan näyttelijät, kuten Eeva Litmasen. Karisma liittyy Tukiaisen mukaan myös jollain tavalla kokemukseen ja ikään.
– Vesa-Matti Loiri on upea taiteilija, josta aitous ja lämpö paistavat läpi. Kyky olla läsnä on hyvin tärkeä asia karismassa. Tämän takia monet esiintyvistä ihmisistä ovat karismaattisia. Myös monet edelläkävijät, jotka näkevät sen, mitä ei vielä ole, koetaan usein vetovoimaisiksi.
– Sofi Oksanen on hyvä esimerkki fokuksen karismasta. Maailmalaajuisesti tunnettuja esimerkkejä karismaattisista ihmisistä ovat tietenkin Barack Obama ja Martin Luther King. Kuten tiedämme, he ovat muuttaneet maailmaa varsin merkittävästi, Tukiainen toteaa.
Lue myös:
Emmi Maaranen, emmi.maaranen@mtv.fi