Yhä useampi suomalainen ajaa itsensä työelämässä äärirajoille ja palaa loppuun. Terveyden ja hyvinvoinninlaitoksen tekemän tutkimuksen mukaan Suomessa naisista 17 prosenttia ja miehistä 14 prosenttia on kokenut työssä merkittävää psyykkistä kuormittuneisuutta.
Uupua voi uransa huipulla, alkumetreillä tai vaikka äitiyslomalla. Se voi iskeä yhtä hyvin opettajaan, huippujohtajaan, urheilijaan, toimittajaan tai linja-auton kuljettajaan.
Toinen Studion juontajista, uutisankkuri Kirsi Alm-Siira, tietää, miltä uupumus tuntuu. Se, että ahdistuu jo ystävien näkemisestä ja kauppareissuista.
Hänen oma kokemuksensa oli sysäys myös ohjelman käsikirjoittamisessa.
Kerroin uupumuksesta vain muutamalle
"Olen suhtautunut työhöni aina suurella intohimolla. Toisaalta se on varmasti helpottanut ongelmien ratkaisua, toimeen tarttumista ja päämäärien saavuttamista.
Intohimo työtä kohtaan on tarkoittanut myös sitä, että olen aina ollut puhelimen päässä tai vastaamassa sähköposteihin iltaisin, viikonloppuisin, jopa lomalla. Luulin olevani uupumuksen ulottumattomissa. Olin väärässä.
Uupumus iski aikaisemmassa työpaikassani muutama vuosi sitten. Mieleni oli täynnä tarmoa, iloa uuden oppimisesta ja valtavaa näyttämisen halua. Tahdoin olla nopein, paras ja tehokkain.
Muutaman kuukauden kuluttua tunnit vuorokaudessa eivät yhtäkkiä enää riittäneet. Tein töitä öisin eteisessä, etten herätä muita. Ensin yhden tai kaksi tuntia yössä. Sitten kolme ja pian vielä enemmän.
Kohta leposykkeeni nousi lähelle sataa. En saanut nukuttua enkä syötyä. Aloin ahdistua kaikesta, mikä ei liittynyt työhöni: kavereiden tapaamisesta, harrastuksista ja kauppareissuista. Samalla työni ahdisti minua.
Päässäni pyörivät tekemättömät työt ja kymmenet vastauksia odottavat sähköpostit. Sain yhä töissä pidettyä hymyn naamallani, mutta lähimmät tiesivät totuuden; he näkivät edessään ihmisen, joka oli polttamassa itseään loppuun.
Tarvittiin radikaali muutos
Ymmärsin, että elämäni on muututtava radikaalisti, mutta roikuin vielä toisella kädellä unelmissani ja työssä, josta piti tulla minulle suuri läpimurto johonkin mahtavaan.
Lähipiirini tukemana irtisanouduin, eikä sitä läpimurtoa koskaan tullut.
Päällimmäinen tunne irtisanoutumisesta oli valtava häpeä. Uupumusta häpesin vielä enemmän. Kerroin siitä vain muutamille ystävilleni.
Häpeä muuttui jossain vaiheessa helpotukseksi ja parin vuoden kuluttua jopa ylpeydeksi. Ylpeydeksi siitä, että uskalsin olla kokeilematta, olisinko jaksanut vielä jouluun asti, pääsiäiseen tai ehkä kesälomaan.
Uupumuksen taustalla on usein monia tekijöitä. Olen analysoinut tilannettani jälkikäteen ja uskon, että siihen vaikutti työn lisäksi tilanne kotona. Lapseni olivat tuolloin hyvin pieniä ja joskus pelkästään arjen pyörittäminen oli haastavaa. Työssä kuormittavia tekijöitä olivat työmäärän lisäksi se, että tein töitä koko ajan osaamistasoni ylärajoilla ja työni sisälsi paljon tehtäviä, jotka eivät motivoineet minua."
Onko uupuneilla jokin yhteinen nimittäjä?
Lääketieteellisissä tautiluokituksissa ei ole diagnoosia työuupumukselle. Se voidaan kirjata diagnoosin liitteeksi terveysongelmaan liittyvänä tekijänä.
TTL:n mukaan Suomessa neljännes työntekijöistä kokee jonkinnäköistä työstressiä. Työuupumus on pitkittyneen työstressin seurauksena kehittyvä häiriö.
Suomi on täynnä tarinoita uupumuksesta. Siitä ovat kertoneet muun muassa työministeri Jari Lindström, fitnessurheilija Janni Hussi, kehonrakentaja, valmentaja Jari "Bull" Mentula, kansanedustaja Jani Toivola ja laulaja Jannika B.
Nopealla googlauksella listan saa kasvatettua kymmenien nimien mittaiseksi. Uupumustarinoissa korostuvat usein häpeän tunne, syyllisyys ja pettymys.
Uupumus on tiistaina 12. helmikuuta alkavan Studion avausjakson aiheena. Ohjelmassa tavataan kansanedustaja Touko Aalto, jalkapalloilija Mika Ojala, bloggari Jenni Rotonen ja laulaja Petra Gargano. Studiossa on mukana myös aivotutkija Minna Huotilainen.
Ohjelma hakee vastauksia siihen, mitä asioita uupumuksen taustalla on, mitä aivoissamme uupumuksen hetkellä tapahtuu ja onko uupuneilla ihmisillä jokin yhteinen nimittäjä.
Studio Maikkarilla ja mtv.fi:ssä tiistaisin kello 21.