Hoivakotihenkilökunnan koulutukset eivät juurikaan edesauta ikäihmisiä saamaan parempaa hoitoa. Asia selviää tuoreesta väitöstutkimuksesta.
Hoivakotien henkilökunnan koulutuksilla pyritään muun muassa parantamaan hoivakotiasukkaiden elämää ja vähentämään vanhuksia kuormittavien sairaalahoitojaksojen määrää.
Uudessa väitöstutkimuksessa on kuitenkin ilmennyt, ettei henkilökunnan kouluttaminen lisää ikäihmisten hyvinvointia palvelukodeissa. HUSin tiedotteessa kerrotaan väitöskirjatutkija Pauli Lampun Journal of American Medical Directors Association -tiedelehdessä julkaistusta kirjallisuuskatsauksesta.
Suurimmassa osassa katsauksen vertailututkimuksia hoivakotihenkilöstön koulutukset ovat osoittautuneet tehottomiksi.
Lue myös: Vanhustenhuollon valvonta-asioiden ja kanteluiden määrä liki puolittunut – pelkona on, että ongelmia jää piiloon: "Vanhukset ansaitsevat arvokkaan elämän"
Ratkaisu rajatummissa koulutuksissa?
Lampun mukaan koulutukset ovat yleensä olleet melko laajoja, ja ne on toteutettu samaan aikaan monien muunlaisten uudistusten kanssa.
– Julkisuudessa on ollut esillä huoli hoivakotien resursseista. Henkilökunnan vaihtuvuus on suurta ja työ kuormittavaa. Yksiköiden työympäristö asettaa erityisiä haasteita hoidon pitkäaikaiselle kehittämiselle, Lamppu sanoo HUSin tiedotteessa.
Väitöskirjaa tekevän tutkijan viimeisessä osajulkaisussa selvitetään Helsingin kaupungin hoivakotien työntekijöille suunnattujen lyhyiden ja rajattujen koulutusten vaikutuksia.
Tarkoitus on selvittää, miten rajatummat täsmäkoulutukset vaikuttavat asukkaiden elämänlaatuun, sairaalahoitojaksoihin ja omaisten tyytyväisyyteen hoidosta.