Kauhua herättänyt sarjamurhaaja murtautui öisin koteihin ja teurasti uhrit heidän omalla kirveellään – tekopaikoille jäi ainoastaan veriset kirveet

New Orleansissa liikkui 1910-luvulla sarjamurhaaja, joka tunnetaan nimellä ”New Orleansin kirvesmies”. Kirvesmurhat ovat edelleen selvittämättä.

”New Orleansin kirvesmies” kylvi kauhua New Orleansin alueella 1910-luvulla. Erikoinen nimi tulee siitä, että sarjamurhaaja käytti murha-aseenaan aina kirvestä.

Iskut oli tehty murtautumalla uhrien koteihin yöllä ja surmaamalla talossa nukkuneet asukkaat sänkyihinsä.

Murhissa käytetty kirves oli uhrien omaisuutta, jota oli säilytetty perheen talossa. Poistuessaan paikalta murhaaja jätti verisen kirveen murhapaikalle.

Kaksi murha-aaltoa

Selvittämättömäksi jääneet murhat ovat olleet otollinen kasvualusta lukuisille salaliittoteorioille. Historiantutkija Miriam C. Davis perehtyi sarjamurhiin vuonna 2017 julkaistussa kirjassaan The Axeman of New Orleans: The True Story.

Virallisten tietojen mukaan New Orleansin kirvesmiehen sarjamurhat sattuivat vuosina 1918–1919. Virallisten uhrilukujen mukaan kirvesmies surmasi kuusi ihmistä ja haavoitti kahtatoista. Davisin mukaan todelliset uhriluvut ovat suurempia.

New Orleansissa riehui aiemmin sarjamurhien aalto myös 1910–1911. Davisin mukaan kyse on samasta murhaajasta. Vielä tuolloin hänet tunnettiin nimellä ”Cleaver” eli ”Lihakirves”. Myös tuolloin murha-aseena käytettiin kirvestä.

Murhat loppuivat vuonna 1911. Sitten murhaaja katosi vuosikausiksi, kunnes vuonna 1918 eräs italiaistaustainen kauppiasperhe löydettiin kotoaan kirveellä surmattuna.

Sen jälkeen murhia alkoi sattua useita ja koko New Orleans oli kauhun vallassa.

Se on jäänyt mysteeriksi, miksi vuosina 1912–1917 ei sattunut yhtäkään kirvesmurhaa. Ei myöskään tiedetä, mikä sai murhaajan jatkamaan tekojaan ja mikä oli hänen todellinen motiivinsa?

Surmapaikoilta ei oltu anastettu mitään, joten ainakaan varkaus ei ollut murhien motiivina.

Uhrit olivat maahanmuuttajia

Vaikuttaa siltä, että sarjamurhaajan uhrit eivät valikoituneet sattumalta. Usein he olivat Italiasta tulleita maahanmuuttajia.

New Orleansissa ilmeni tuohon aikaan vihamielisiä asenteita italiaistaustaisia maahanmuuttajia kohtaan, mutta heihin kohdistuneet kirvessurmat olivat raakuudessaan poikkeuksellisia.

Murhat toistivat samaa kaavaa ja uhrit löydettiin tapettuina kodeistaan. Murhaaja liikkui öisin ja oli murtautunut asuntoon joko oven tai ikkunan kautta. Jälkeensä hän oli jättänyt ainoastaan verisen surmassa käytetyn kirveen.

Kuvaili olevansa demoni kuumimmasta helvetistä

Murhia sattui ympäri kaupunkia, mutta tekijää ei saatu kiinni. Yhdestä iskusta hengissä selvinneiden havaintojen mukaan kirvesmies oli isokokoinen ja tummiin pukeutunut. Tarkempia tuntomerkkejä hänestä ei koskaan saatu.

Maaliskuussa 1919 paikalliseen sanomalehteen oli lähetetty kirje, joka oli ”Kirvesmiehen” allekirjoittama. Hän kuvaili olevansa demoni kuumimmasta helvetistä ja kutsui poliiseja liian tyhmiksi saadakseen häntä koskaan kiinni.

Kirjeessään hän kertoo kulkevansa New Orleansin läpi seuraavana tiistaiyönä 15 minuuttia puolen yön jälkeen. Kirvesmies lupasi säästää kaikkien sellaisten henget, joiden kotona soi jazz-musiikki.

Syynä on se, että kirvesmies ilmaisi olevansa jazz-musiikin suuri ystävä. New Orleans oli jo tuolloin tunnettu jazz-kaupunkina. Samalla hän uhkasi kirveellä jokaista, jonka kotona musiikki ei soisi.

Sanomalehti julkaisi kirvesmiehen lähettämän kirjeen. Kirjeessä mainittuna tiistaiyönä jazz-musiikki soi sadoissa neworleansilaisissa kodeissa ja jazzklubeilla. Kukaan ei saanut surmaansa kyseisenä yönä.

Murhat edelleen selvittämättä

Viimeinen murha sattui lokakuussa 1919, jolloin surmansa sai Mike Pepitone. Häntä oli lyöty kirveellä peräti 18 kertaa.

Lokakuun 1919 jälkeen murhat loppuivat kuin seinään. Syytä murhien loppumiselle ei tiedetä, sillä murhia ei koskaan saatu selvitettyä.

Ketään ei koskaan tuomittu New Orleansin kirvesmurhista. Murhissa oli vain yksi epäilty, Joseph Momfre. Hänet nimesi syylliseksi surmatun Pepitonen leski. Tämä surmasi Momfren vuonna 1920 ampumalla häntä kasvoihin.

Momfren epäiltyä syyllisyyttä tuki se, että hän oli mukana järjestössä, joka kohdisti rasistisia iskuja italiaistaustaisia maahanmuuttajia kohtaan. Momfren yhteyksistä kirvessurmiin ei kuitenkaan saatu riittävästi todisteita.

Oliko murhaajia yksi vai useampi?

Buzzfeedin mukaan murhiin liittyy lukuisia eri teorioita. Yhden teorian mukaan kaikki murhat eivät olleet kirvesmiehen tekemiä, vaan ne olivat mafian tekemiä.

Vicelle antamassaan haastattelussa Davis ei usko, että kirvesmurhien takana olisi ollut järjestäytynyttä rikollisuutta tai mafiaa. Hän myös korostaa, että vielä tuon ajan New Orleansissa ei ollut samalla tavalla järjestäytynyttä rikollisuutta kuin nykyaikana.

Davis uskoo, että sarjamurhaaja on toiminut yksin.

Erään teorian mukaan kyse ei ollut sarjamurhaajasta vaan copycat-ilmiöstä, jossa useat eri murhaajat ovat jäljitelleet aiempia iskuja. Villeimpien teorioiden mukaan kirvesmies ei ollut ihminen, vaan yliluonnollinen hahmo, joka ilmestyi uhrien taloon murhaöinä.

Joka tapauksessa murhat ovat edelleen selvittämättä. Vastaukset kysymyksiin, kuka kirvesmies oli ja mikä hänen motiivinsa murhille oli, jäänee ikuisesti selvittämättä.

Lue myös:

    Uusimmat