Kausi-influenssa on saattanut pysyä aisoissa koronavirusepidemian innostaman käsienpesun vuoksi – ”On sitä pohdittu”

Influenssakausi jyllää - näin tauti leviää 2:55
Näin influenssa leviää.

Influenssan ja koronaviruksen oireet ovat samankaltaisia, mikä tekee tautien sekoittamisesta helppoa.

Tänä talvena perinteinen kausi-influenssa on jäänyt ainakin jonkin verran koronavirusepidemian uutisoinnin jalkoihin.

Pelkästään koronavirusepidemiaa tästä ei voi syyttää, vaan taustalla on myös ainakin toistaiseksi poikkeuksellisen kevyt influenssakausi.

– Epidemian eteneminen on ollut hidasta. Viime talvikin oli aika laimea, mutta nyt mennään vielä alhaisemmalla tasolla. Pohjois-Karjalassa ja Etelä-Savossa influenssakäyntejä on ollut viime viikon aikana runsaasti, mutta muualla on ollut hieman rauhallisempaa, kertoo THL:n erityisasiantuntija Niina Ikonen.

Ikonen huomauttaa, että influenssakäynti ei vielä tarkoita, että henkilöllä olisi varmistettu influenssatartunta, vaan kyse on influenssan kaltaisen taudin vuoksi tehdystä terveyskeskuskäynnistä.

Terveyskirjaston mukaan tavallisina vuosina influenssaan sairastuu noin 10 prosenttia väestöstä 6–8 viikon aallon aikana. Jos influenssaan sairastuu tavallista suurempi osa väestöstä ja oireet ovat normaalia kovempia, puhutaan pandemiasta. Viimeksi influenssapandemia koettiin talvella 2009–2010. Kyseinen pandemia tunnetaan paremmin nimellä sikainfluenssa. Sikainfluenssaan kuoli tuolloin 44 suomalaista.

Koronapaniikkia ei ole näkynyt

Asiantuntijat ovat kerta toisensa jälkeen todenneet, että tehokkain tapa torjua koronavirus on pestä kädet.

Onkin mahdollista, että koronaviruksen pelko on pitänyt myös influenssan aisoissa.

– On sitä pohdittu, että alhaisten influenssalukujen taustalla saattaa olla käsien pesu ja yskimiskäytännöistä huolehtiminen. Tietysti oma vaikutuksensa on myös rokotteilla, Ikonen kertoo.

Suomessa on tällä influenssakaudella annettu yli miljoonaa influenssarokotetta. Näin ollen noin joka viides suomalainen on saanut rokotteen.

Todennettuja influenssatapauksia voisi tulla runsaasti jos kausi-influenssaa sairastavat ihmiset marssisivat terveyskeskuksiin normaalia ahkerammin koronavirustartunnan pelossa. Koronaviruksen ja influenssan oireet lihassärystä nuhaan ja kuumeeseen ovat hyvin samanlaisia.

HUSin ylilääkäri Asko Järvinen suosittelikin HUSin ja THL:n tiedotustilaisuudessa influenssarokotuksen ottamista myös oireiden samankaltaisuuden vuoksi.

– Näin välttyy joutumasta koronavirusepäilyn kohteeksi, Järvinen kertoi tiedotustilaisuudessa.

Lue myös:

    Uusimmat