Käytätkö kahta tyynyä nukkuessasi? Tästä syystä ei kenties kannattaisi

Nukutko selälläsi? Näin saatat välttyä turhilta niskakivuilta 2:20
Nukutko selälläsi? Katso, miten voisit tyynyn avulla välttyä turhilta niskakivuilta.

Nurinkurista kyllä, se, että tyyny tuntuu mukavalta, ei vielä kerro kaikkea. Kahden tyynyn käyttämisen sijaan kannattaisi testata tyynyä jo kaupassa, mieluiten asiantuntijan kanssa.

Liian korkea, liian matala, yksi tai kaksi. Jokaisella meistä on oma tyynysuosikki, josta ei hevillä luovuta. Jotkut käyttävät joka yö kahta tyynyä – yleensä siksi, ettei yksi tunnu riittävän korkealta. Tässä piilee kuitenkin haaste.

– Periaatteessa kaksi on liikaa, fysioterapeutti ja Tempurin koulutettu nukkumisergonomian asiantuntija KNA asiantuntija Tommi Närvänen pohtii.

– Kahden tyynyn kasa voi yöllä romahtaa. Tyynyt voivat liukua ja muuttaa muotoaan, eivätkä välttämättä tue hyvin.

Tärkeää olisikin paitsi ostaa sopiva tyyny, myös kokeilla sitä kaupassa – mieluiten asiantuntijan avustuksella. Näin nähtäisiin, että tyyny varmasti sopii. Nurinkurista kyllä, se, että tyyny tuntuu mukavalta, ei kuitenkaan vielä kerro kaikkea.

– Sama pätee vuoteen kanssa. Se, että tyyny tuntuu mukavalta, on vain fiilis. Se ei suoranaisesti kerro, että tyyny on sopiva. Eihän silmälasienkaan voimakkuutta arvota ilman ammattilaisen apua, koska "tuntuu" siltä, että näkee hyvin. Tyyny ja vuode tulee aina valita yksilöllisesti nukkumisergonomian periaatteiden mukaan.

"Jos tyyny on äärettömästi liian iso..."

Hyvässä nukkumisergonomiassa keho lepää perustilassa: kaula- ja selkäranka ovat suorassa, luonnollisessa asennossa eikä olkapäähän tai lonkkaan kohdistu painetta.

Moni ymmärtää nukkumisergonomian haasteet vasta kyläillessään. Vieraspaikan liian pehmeältä tai kovalta tuntuva sänky litteine tyynyineen saa paikat jumiin. Jos peitto ei hengitä ja haihduta kosteutta, hikoilu tai palelu voivat pilata unen.

– Jos tyyny on äärettömästi liian iso, nukkuessa saa niskat kipeiksi. Kyllähän sen huomaa, jos yön nukkuu epäsopivalla vierastyynyllä, niin sen jälkeen kropassa voi olla kaikenlaisia epämiellyttäviä tuntemuksia.

Katso myös: Nukutko mahallasi? Ota nämä asiat huomioon ja selkäsi kiittää! Juttu jatkuu videon alla.

Nukutko mahallasi? Ota nämä asiat huomioon ja selkäsi kiittää 2:44

Toisaalta korkea tyyny tai kova sänky voivat olla tottumiskysymyksiä.

–  Uutta sänkyä hankittaessa valinta tulisi tehdä nukkumisergonomian periaatteiden mukaan. Pelkkään tunteeseen luottaminen ei välttämättä ole paras ratkaisu, siksi vuoteen valinta tulisi tehdä aina koulutetun nukkumisergonomian asiantuntijan avustuksella. On normaalia, että uuteen vuoteeseen tottumiseen menee hetki aikaa, Närvänen sanoo.

– Toisaalta, kun ergonomia toteutuu, olo myös tuntuu miellyttävimmältä. Siinä voi olla täysin rentona.

Katso myös: Kyljellään nukkuja: Ethän tee näitä virheitä sängyssä?

Kyljellään nukkuja: Ethän tee näitä virheitä sängyssä? 4:25

Lue myös:

    Uusimmat