Nukutko tässä asennossa? Saattaa kieliä kehoa kuormittavasta tilasta

2:02imgKATSO MYÖS: Fysioterapeutti ja koulutettu nukkumisergonomian asiantuntija Tommi Närvänen näyttää kuinka nukut kyljelläsi parhaat unet.
Julkaistu 28.01.2024 18:50

Fanni Parma

fanni.parma@mtv.fi

Sosiaalisessa mediassa kiertää monenlaisia videoita, joiden tarkoitus on joko vinkata tai varoittaa erilaisista elämää yllättävällä tavalla vaivaavista asioista. Nyt kepinnokkaan on nostettu eräs nukkuma-asento.

Alkuvuodesta TikTokissa useat käyttäjät ovat jakaneet varoittavia videoita eräästä nukkuma-asennosta, joka saattaa kieliä kehon liiallisesta stressistä ja kuormituksesta.

Kyseessä on vapaasti suomennettuna nukkuminen T-Rex-asennossa tai dinosaurusasennossa. Asennossa ihminen nukkuu yleensä kyljellään ja on vetänyt kädet tiukasti rintaa vasten niin, että kämmenet lepäävät kaulan alla ja ranteet ovat usein koukussa.

Nimi juontaa juurensa siihen, että asento muistuttaa vähän tyrannosauruksen pikkuisia käsiä.

Asento saattaa aiheuttaa paineen tunnetta ja puutumisen tunnetta käsiin ja ranteisiin.

Jos video ei näy, voit katsoa sen tästä.

Videoiden mukaan nukkuma-asento saattaa myös olla merkki siitä, että keho on ylikuormittunut ja mieli stressaantunut. Sen lisäksi videoilla varoitetaan, että asennossa nukkuminen saattaa kieliä lapsuuden kehityksessä elintärkeitä primitiivirefleksejä on yllättäen syttynyt tai jäänyt ihmisellä päälle.

Selvitimme, mistä on oikein kyse ja pitääkö T-Rex-asennosta olla oikeasti huolissaan ja kannattaako siitä pyrkiä eroon.

Lue myös: Nukutko usein pommiin? Viisi mahdollista syytä – hakeudu lääkäriin tietyissä tapauksissa

Primitiivireflekseillä on tärkeä tehtävä

Mehiläisen fysioterapeutti Teemu Ripatti ei ole ennen törmännyt TikTokia kummastuttaneeseen ilmiöön. Ripatti ei suoranaisesti näe itse mitään vikaa siinä, jos sattumalta tykkää nukkua kädet vedettynä rinnalle.

Itse kokeilin mennä nukkumaan tuossa asennossa ja huomasin, että lähtökohtaisesti siinä ei ollut mitään vikaa, hän kertoo.

Ripatti toteaa nukkuvansa aika ajoin kyseisessä asennossa. Vaikka aihe on uusi, huomauttaa hän, ettei nukkuminen edes välttämättä suoranaisesti liity ilmiöön.

Videoilla on mainittu primitiivirefleksit, joihin T-Rex-asento saattaa viitata, Ripatti nostaa esille.

Sensomotorinen valmentaja Marjo Remes on tehnyt primitiivirefleksien kanssa työtä jo vuodesta 2017 asti. Vielä silloin kukaan ei ollut tuskin kuullutkaan niistä.

Nämähän ovat tuttuja monelle siinä kohtaa, kun mennään neuvolaan. Neuvolassa tarkistetaan primitiivirefleksejä ja varmistetaan, että vauvalla on lähtenyt kehitys etenemään, Remes kertoo.

Primitiivireflekseillä on tärkeä tehtävä.

Niiden avulla vauva lähtee kääntymään vatsalleen, ryömimään, vastustaa maan vetovoimaa ja nousee konttausasennon kautta pikkuhiljaa ylös seisomaan ja kävelemään, Remes kertoo.

shutterstock_141826210Vastasyntyneellä on erilaisia synnynnäisiä kehitysheijasteita ja primitiivirefleksejä.Shutterstock

Primitiivirefleksit ovat liikkeitä tai liikemalleja, jotka kehittyvät sikiövaiheessa.

Primitiivirefleksit menevät sellaisessa integraatiojärjestyksessä, että ensin yksi syttyy ja sen jälkeen syttyy toinen, mikä vie vauvan kehitystä eteenpäin. Esimerkiksi osan täytyy syttyä, jotta pysymme vaikka pystyssä, emmekä ole löysiä makaroneja, Remes kertoo.

Lue myös: Terveysriskit kasaantuvat iltavirkuille – voiko omaan sisäiseen kelloon vaikuttaa?

Nukkuminen ja T-Rex-asento

Remes tunnistaa T-Rex-asennon.

Se on primitiivirefleksien oireistossa, hän kertoo.

Tietoisesti asentoa voi olla mahdoton välttää.

Primitiivirefleksit ovat kuin mitkä tahansa muut refleksit. Kun lääkäri kopauttaa polvea, niin jalka ojentuu, halusit tai et. Se on refleksi ja toimii tahdosta riippumatta, Remes kertoo.

Hän ei kannusta tietoisesti muuttamaan omaa uniasentoa. Hän myös tuomitsee TikTokissa käytettävän raflaavan kielenkäytön, minkä mukaan asennossa nukkuminen olisi jotenkin vaarallista.

Se ei ole vaarallista. Tietysti, jos kädet puutuvat, niin eihän se ole kokijalle kivaa, Remes toteaa.

Viitteitä siitä, että uniasento voisi kieliä omasta ylivirittymisestä tai stressitilasta on kuitenkin olemassa.

Siinä kohtaa kävisin läpi, että miten minulle menee ja tarkistaisin primitiivirefleksit. Onko sitä kautta jotain ylimääräistä hermoston kuormitusta? hän ehdottaa.

Tällöin uni on nimittäin Remeksen mukaan usein varsin pinnallista, eikä palauttavaa.

Moni usein kertoo nukkuvansa kyllä tarpeeksi, mutta on aina aamuisin väsynyt, koska uni on niin pinnallista. Moron heijaste on esimerkiksi sellainen, että olet koko ajan valppaana reagoimaan, jos jotain tapahtuu, hän kuvailee.

Lue myös: Miksi moni näkee painajaisia jahdatuksi tulemisesta? Asiantuntija kertoo, voiko unia tulkita ja mitä ne paljastavat

Moron heijaste

Remes kertoo, että kun vauva syntyy, testataan siltä muun muassa Moron heijaste. Se on yksi primitiivireflekseistä.

Terveyskirjaston mukaan Moron heijasteessa kädet tekevät äkillisen, syleilyotetta muistuttavan laajan kaaren. Liike muistuttaa säikähtämistä. Moron heijaste ilmenee etenkin silloin, kun lapsi asetetaan selälleen. Moron heijasteen voivat laukaista myös kovat äänet ja muu pelästyminen. Heijaste on vaaraton ja häviää yleensä kolmen kuukauden iässä.

On kuitenkin mahdollista, että aina ei niin kuitenkaan käy.

– Kun sinulla on taistele ja pakene -refleksi päällä, viestit alitajuisesti aivoille, että on hätä, Remes kuvailee tilaa.

2:20imgNukutko selälläsi? Näin saatat välttyä turhilta niskakivuilta.

Lue myös: Vaikeuksia saada unta? Testaa nämä minuuttikikat nukahtamiseen

Oireilevat yksilöllisesti

Primitiivirefleksit oireilevat hyvin yksilöllisesti. Yhdellä ne voivat näkyä räjähdysherkkyytenä ja huonona stressinsietokykynä, toisella ne taas voivat ilmetä kipuina kehossa. Kolmannella voi olla haasteita mielen ja jaksamisen kanssa.

Remes kertoo, että mikäli primitiiviheijasteita on jäänyt päälle myöhemmällä iällä, voivat ne olla hyvin kuormittavia.

Tietyllä tavalla niiden kanssa pärjää kyllä, mutta ne kuormittavat hermostoa ja syö energiat.

Hän kuvaa tilannetta samanlaiseksi kuin autolla ajamista käsijarru päällä.

Yrität elää arkea, kun käsijarru on päällä. Se on aika raskasta ja lopulta paikat alkavat hajota, Remes toteaa.

Sensomotoriset valmentajat testaavat ja auttavat asiakkaita selvittämään, onko jotain vialla.

Me teemme sammutustyötä eli mimikoimme primitiivirefleksejä, jos ne ovat jostain syystä jääneet aikuiselle, teinille tai lapselle päälle, Remes kertoo.

4:25imgKyljellään nukkuja: Ethän tee näitä virheitä sängyssä?

Lue myös: Yleinen univirhe johtaa viheliäiseen noidankehään – näin pääset irti kierteestä

Missä asennossa kannattaa nukkua?

Viime vuosina on runsaasti keskusteltu, onko ihmisellä jokin tietty optimaalinen asento tehdä eri aktiviteetteja.

Aikoinaan mietittiin, että miten ihmisen kannattaisi istua näyttöpäätetyötä tehdessä. Itse asiassahan sellaista optimaalia asentoa ei ole, jossa istutaan pelkästään. Sen jälkeen kehitettiin sähköpöydät, jotta asentoa voisi vaihtaa töiden lomassa, Ripatti kertoo.

shutterstock_229267837Jos heräät paikat kipeinä ja puutuneina, on omiin nukkuma asentoihin syytä kiinnittää huomiota.Shutterstock

Ripatti muistuttaa myös, ettei ole yhtä hyvää asentoa, vaan kaikenlaiseen tekemiseen kannattaa kehittää monipuolisesti erilaisia tapoja.

Nukkumisessa on sama asia. Lähtökohtaisesti ei ole yhtä hyvää asentoa, jossa nukkua, hän toteaa.

Ripatin mukaan lähtökohtaisesti olisi parasta, että ihminen voi nukkua monipuolisesti eri asennoissa yön aikana.

Minulla on sellainen näppituntuma, että normaalitilanteessa ihminen vaihtaa jopa useamman kerran tunnissa unissa asentoaan. Aika harvoin ihminen nukkuu vain yhdessä asennossa koko yön läpi. Pyöriminen on ihan normaalia, hän toteaa.

Jos heräät aamuisin paikat kipeinä ja puutuneina, on omiin nukkuma-asentoihin syytä kiinnittää huomiota.

Tätä T-Rex-asentoa mietittäessä, jos herää yöllä siihen, että kädet ovat puutuneet, niin voi miettiä, että voisiko asentoa jotenkin korjata. Itse, jos nukahdan kädet tyynyn yläpuolella, niin voin olla varma, että herään yöllä kädet puutuneina, Ripatti paljastaa.

Ripatti kuitenkin toivoo, ettei kukaan liikaa soimaisi itseään huonoista nukkuma-asennoista.

Lähestyisin ongelmaa siltä kantilta, että mitä siellä taustalla voisi olla. Jos vaikka käsien puutuminen yöllä on ongelma, niin voiko liikuntatottumukset olla selkeästi pielessä? hän ehdottaa.

Hän muistuttaa, että lähtökohtaisesti on helpompi hoitaa valveilla tapahtuvia asioita kuin unen aikana tapahtuvia.

Ripatista on tärkeintä, että ihminen saa nukutuksi.

Yöt ovat nukkumista varten. Ihan sama, missä asennossa nukkuu, jos ihminen herää aamulla virkeänä, eikä minnekään kehossa satu tai särje, hän summaa.

2:44imgNukutko mahallasi? Ota nämä asiat huomioon ja selkäsi kiittää

Lue myös: Käytätkö kahta tyynyä nukkuessasi? Tästä syystä ei kenties kannattaisi

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit

Osittainen lähde: Terveyskirjasto

Tuoreimmat aiheesta

Nukkuminen