Käytätkö kännykän yötilaa "helpottaaksesi nukahtamista"? Aivan turhaan – sekin pilaa unesi, sanoo tutkimus

Some vie jopa kahdeksan tuntia joka päivä 0:20
Sosiaalinen media syö nuorten aikaa tuntikausia joka päivä, paljastaa uusi suomalaiskysely. Osa selaa somea puhelimella päivässä käsittämättömän kahdeksan tunnin ajan.

Night shift tai night mode eli yötila tekee puhelimen näytön väreistä lämpimämmät – ja aivan turhaan, kertoo tutkimus.

Puhelimen tuijottamisen on useissa tutkimuksissa havaittu haittaavan nukahtamista. Moni onkin ottanut käyttöön niin sanotun yövalotilan – ja aivan turhaan, vihjaa tämä selvitys.

Aiemmin on teorisoitu esimerkiksi, että elektronisten laitteiden tuottama sininen valo vaikuttaa negatiivisesti ihmisen vuorokausirytmiin. Esimerkiksi iPhonessa night shift eli yötila tekee näytön väreistä lämpimämmät.

Manchesterin yliopiston selvityksessä havaittiin yllättäen, että puhelimen kellertävä "yövalo" voi kutenkin haitata unta jopa enemmän kuin paljon puhuttu sininen valo, keroo The Guardian

Yötila lähettää aivoihin "hämmentäviä viestejä"

Tutkimusta tehneen Tim Brownin mukaan valon kirkkaus on tärkeämpi tekijä kuin valon väri. Jos valot ovat yhtä himmeitä, sininen valo rentouttaa enemmän kuin kellertävä.

Puhelimen yövalotila lähettääkin aivoihin "hämmentäviä viestejä", sillä toisin kuin yötila aivoille uskottelee, päivänvalo on keltaista, illan valo taas sinertävää.

Tutkimus tehtiin hiirillä, joten valon tarkkoja vaikutuksia ihmiseen ei sen perusteella voida täysin tietää.

– Meillä on hyvä syy uskoa, että tämä pätee myös ihmisiin, Brown sanoo.

"On olemassa vain yksi aito yötila-nappi..."

The Guardian huomauttaa, että valon laadun sijaan kannattaisi keskittyä enemmän puhelimen käytön tarkkailemiseen: jos yötila on jo kytkeytynyt päälle, on kenties aika panna luuri pois ja mennä nukkumaan.

– Ei ruudun väri pidä sinua hereillä, vaan kaikki se kama, jota puhelimesi tarjoaa vaihtoehtona nukkumiselle kahdelta aamuyöstä. On olemassa vain yksi aito yötila-nappi: virtanappi, lehti huomauttaa.

Tutkimus julkaistiin Current Biology -lehdessä.

Lue myös:

    Uusimmat