Tämä on tutkitusti tehokas keino nukahtaa helpommin

Valoisan ja pimeän vaihtelu on merkittävä ihmisen sisäistä keskuskelloa säätelevä tekijä. Yhdysvaltalaistutkimus vahvistaa, että päiväaikainen altistuminen luonnonvalolle auttaa nukahtamaan iltaisin talvisin.

Pimeä vuodenaika voi aiheuttaa tai pahentaa uniongelmia, sillä vähäinen valon määrä vaikuttaa vuorokausirytmiin.

Keskeisin vuorokausirytmiä säätelevä tekijä on aivoissa sijaitseva hermosolujen joukko. Tämän elimistön sisäisen kellon on saatava säännöllinen aikamerkki, jotta se pysyisi ajassa. Ulkoisista aikamerkeistä merkittävin on valoisan ja pimeän vaihtelu, Terveyskirjasto kertoo.

Sisäistä kelloaan tahdistaakseen päivällä kannattaisikin pyrkiä ulkoilemaan luonnonvalossa, jotta illalla uni tulisi helpommin. Washingtonin yliopiston tutkimus vahvistaa asiantuntijoiden suusta usein kuullun neuvon pitävän paikkansa. Ulos olisi tärkeää mennä päiväsaikaan silloinkin, kun on pilvistä.

Miten unenlaatuaan voi parantaa jo päivällä muutenkin kuin ulkoilulla? Katso yllä olevalta videolta lääkärin vinkit.

Tankkaa luonnonvaloa päivällä, vältä keinovaloa illalla

Noin 500 amerikkalaisopiskelijasta vuosina 2015–2018 kerätty aineisto paljasti, että nuoret nukahtivat ja heräsivät talvisin myöhemmin kuin kesäisin. Tutkijatiimi piti löydöstään yllättävänä, sillä kesäisin kaupungissa on paljon valoa ja tapahtumia, joiden vuoksi opiskelijat saattaisivat hyvinkin olla hereillä pidempään.

Syy ilmiölle löytyy todennäköisesti talvisin saadusta vähäisestä luonnonvalosta. Osallistujien käyttämien unta mittaavien laitteiden keräämä data vihjasi, että talviaika viivästytti heidän sisäistä kelloaan lähes 40 minuutilla verrattuna kesään.

Tutkimuksessa jokainen luonnonvalossa vietetty tunti siirsi opiskelijoiden vuorokausirytmiä puolella tunnilla eteenpäin. Suotuisa vaikutus havaittiin myös pilvisinä talvipäivinä.

Sen sijaan ilta-aikainen altistuminen sisätilojen keinotekoiselle valolle, kuten lampuille tai näytöille, viivästytti vuorokausirytmiä noin 15 minuutilla jokaista valaistuksen äärellä vietettyä tuntia kohden.

Löydöksiinsä perustuen tutkijat esittävätkin, että päiväaikainen luonnonvalossa oleskelu ja keinotekoisen valon välttely iltaisin voivat auttaa ihmisiä nukahtamaan helpommin. Tutkimus ilmestyi Journal of Pineal Research -julkaisussa.

Valohoitoa talven uniongelmiin

Valossa oleskelun etenkin aamuisin ja päivisin tiedetään ennestään tahdistavan vuorokausirytmiä säätelevää kelloa. Luonnonvaloa voi pimeään vuodenaikaan haalia esimerkiksi käymällä kävelyllä lounastauolla.

Aamun virkistykseksi avuksi voi ottaa kirkasvalolampun, jonka äärellä oleskellaan puolesta tunnista tuntiin.

Katso alla olevalta videolta lisää vinkkejä hyvään uneen.

Näin parannat unenlaatuasi.

Lue myös:

    Uusimmat