Tästä syystä valot tulisi aina sammuttaa yöksi

Melko vähäisessäkin valaistuksessa nukkuminen näyttää olevan haitallista sydän- ja verisuonielimistön toiminnalle sekä verensokerille, selviää tuoreesta tutkimuksesta. Löydöksistä uutisoi amerikkalaiskanava CNN.

Nukkuminen kohtalaisen valoisassa ympäristössä näkyy seuraavana aamuna ihmisen terveydessä, vihjaa PNAS-tiedelehdessä ilmestynyt tuore tutkimus.

Valolle altistuminen yöaikana haittaa Yhdysvalloissa sijaitsevassa Northwesternin yliopistossa tehdyn kokeen mukaan sydän- ja verisuonielimistön toimintaa sekä lisää insuliiniresistenssiä verrattuna täysin pimeässä tilassa nukkumiseen. 

Vastaavat muutokset tiedetään sydänsairauksien, kakkostyypin diabeteksen ja metabolisen oireyhtymän riskitekijöiksi. Aiemmissa tutkimuksissa yöaikaisen valoaltistuksen on huomattu voivan lihottaa, joka sekin on riski samaisille terveysongelmille.

Yöaikainen valo saa elimistön hälytystilaan

Tutkimuksessa testattiin, millainen vaikutus yöaikaisella valoaltistuksella on 20 nuoreen aikuiseen. Tutkijat vertasivat, miten kohtalainen valaistus (100 luksia) ja hämärä valaistus (3 luksia) näkyvät osallistujien elimistössä seuraavana aamuna.  

Laboratorio-olosuhteissa yöpyneiden osallistujien unta ja elimistön unenaikaisia toimintoja seurattiin useilla mittareilla. Tutkijat havaitsivat kirkkaamman valaistuksen lisäävän elintoimintoja vilkastuttavaa "hälytystilaa".

Julkaistut löydökset perustuvat pieneen otantaan, mutta tutkijoilla on teoria valmiina ilmiötä selittämään.

Valolle altistuminen mihin tahansa aikaan päivästä näyttää aktivoivan sympaattista hermostoa. Sympaattinen hermosto lisää suoristuskykyä ja elimistön kierroksia: sydän sykkii nopeammin, verenkierto lisääntyy ja maksaan varastoituneet hiilihydraatit alkavat pilkkoutua glukoosiksi verenkiertoon.

Yleensä öisin toimii aktiivisemmin toinen tahdosta riippumattoman hermoston pääosa, parasympaattinen hermosto, jonka vuoksi syke hidastuu ja hengitystiheys pienenee.

Näin vähennät yöaikaista valoaltistusta

Moni altistuu yöaikaiselle keinovalolle esimerkiksi päälle jääneiden laitteiden, kuten television, tai ikkunoista tulvivan kaupungin valosaasteen vuoksi. Osa ihmisistä myös nukkuu yölamppu päällä.

Tutkijat kehottavat ihmisiä sammuttamaan valot yöksi. Jos haluaa nukkua valot päällä, kannattaa niiden kirkkautta himmentää. Yölampun voi siirtää esimerkiksi lattianrajaan. Värilläkin on väliä: punertava valo stimuloi aivoja vähemmän kuin sinertävä.

Ikkunoiden eteen vedetyt pimennysverhot ja silmälappujen käyttäminen öisin ovat hyviä vaihtoehtoja, jos ulkoa tulevaan valon määrään ei voi vaikuttaa. Sänkyä kannattaa siirtää siten, ettei valo paista ikkunasta suoraan silmiin.

Miten valosaaste vaikuttaa ihmisten ja eläinten terveyteen ja mikä on tutkitusti Suomen "kirkkain paikka"? Katso videolta Viiden jälkeen -ohjelman keskustelu aiheesta.

Lisääntyvä valosaaste on Suomessakin ongelma, josta kärsii hämmästyttävän moni - Ihminen tarvitsee vuorokauden aikana myös valotonta aikaa 7:58
Katso video: Lisääntyvä valosaaste on Suomessakin ongelma, josta kärsii hämmästyttävän moni.

Lue myös:

    Uusimmat