Pelkäätkö vaihdevuosia turhaan? Lue myytit ja faktat

Vaihdevuosioireet koskettavat suurta joukkoa suomalaisnaisia. Siinä missä toinen murehtii seksielämän loppumista, on toisen huolena virtsateiden kiusallinen oireilu. Oireisiin ja niiden hoitoon liittyy paljon myös täysin vääriä uskomuksia.

Naisen elämän murrosvaiheeseen liittyvien huolien ja pelkojen takana on toisinaan jopa väärää tietoa. Asiantuntijalääkäri Sari Mäkimattila Novo Nordiskilta avaa vaihdevuosiin usein liitettäviä uskomuksia.

Myytti: Kun vaihdevuosioireet alkavat, ne kestävät koko naisen loppuelämän.

Fakta: Vaihdevuosioireet eivät ole loppuelämän kohtalo. Naisista 75 prosenttia kokee oireita vuosi ennen ja jälkeen menopaussin eli viimeisten kuukautisten. Neljäsosalla naisista oireet kestävät yli viisi vuotta. Oireista ei myöskään tarvitse kärsiä samanaikaisesti. Limakalvojen kuivuus kuuluu pääasiassa vaihdevuosien myöhäisempään vaiheeseen, eli postmenopaussiin, jolloin kuumat aallot ja hikoilu ovat tyypillisesti jo helpottuneet.

Myytti: Mielialaoireet ja kuivuus kuuluvat vaihdevuosiin, ja ne tulee sietää.

Fakta: Vaihdevuosioireilu on hyvin yksilöllistä: noin viidesosa naisista kokee oireet, kuten kuumat aallot, väsymyksen ja hikoilun, hyvin voimakkaina. Toinen viidennes taas ei saa oireita lainkaan. Estrogeenin tuotannon hiipuminen vaikuttaa naisen elimistöön aiheuttaen muun muassa emättimen limakalvojen kuivumista. Elämänlaatua huomattavasti heikentäviin oireisiin ei tarvitse kuitenkaan suhtautua asiaankuuluvana kärsimyksenä. Hormonikorvaushoito lievittää monilla tehokkaasti kuumia aaltoja ja hikoilua, kun taas paikallinen estrogeenihoito riittää usein avuksi alapään limakalvojen kuivuuteen. Hoitoa tulisi käyttää vain niin pitkään, kun sitä tarvitaan parantamaan elämänlaatua. Myös terveelliset elämäntavat, esimerkiksi säännöllinen liikunta, tuovat helpotusta oireisiin.

Myytti: Vaihdevuosioireiden hormonihoito vaikuttaa elimistöön haitallisesti.

Fakta: Paikallisella estrogeenihoidolla ei nimensä mukaan ole vaikutusta muuhun elimistöön. Myöskään hormonihoidon riskejä ei pitäisi pelätä liikaa, sillä niiden pitkäaikaisvaikutukset ovat hyvin tutkittuja. Tutkimusten mukaan alle viisi vuotta kestävä estrogeenikorvaushoito ei lisää esimerkiksi rintasyöpäriskiä. Pidempiaikainen hormonihoito voi lisätä rintasyövän riskiä hieman, mutta tällöinkin riski on kohtuullinen verrattuna esimerkiksi ylipainon tai tupakoinnin aiheuttamiin syöpäriskeihin. Riskialttius rintasyövälle palautuu normaalille tasolle muutamassa vuodessa hoidon lopettamisen jälkeen.

Myytti: Vaihdevuodet merkitsevät seksuaalielämän loppumista.

Fakta: On ymmärrettävää, että vaihdevuosiin liittyvät oireet vaikuttavat myös parisuhteen seksuaalisuuden muuttumiseen. Limakalvojen kuivuudesta johtuvat yhdyntäkivut, väsymys ja mielialavaihtelut vaikuttavat seksielämään. Tyydyttävä seksielämä on kuitenkin myös vaihdevuosi-ikäisille naisille tärkeä asia, joten apua kannattaa rohkeasti kysyä omalta lääkäriltä tai gynekologilta. Emättimen paikallishoito tai muu kosteuttava hoito auttavat palauttamaan hellät hetket.

Myytti: Vaihdevuodet tuovat mukanaan virtsankarkailun ja virtsatietulehduskierteen.

Fakta: Virtsankarkailu ja virtsateiden tulehduskierre ovat vaihdevuosi-iässä yleisiä vaivoja. Moni ei kuitenkaan tiedä, että estrogeenin puute voi heikentää myös virtsateiden ja lantionpohjan lihasten toimintaa. Emättimen kuivuus voi myös altistaa toistuville virtsatietulehduksille bakteerikannan muuttumisen kautta. Paikallinen emättimen limakalvoa hoitava estrogeenihoito voi siten osaltaan helpottaa myös virtsateiden oireita. Virtsankarkailua helpottaa myös painonhallinta, tupakoimattomuus, lantiopohjan lihasten harjoittaminen ja fyysinen aktiivisuus.

Faktaa vaihdevuosista:

Eriasteisia vaihdevuosioireita kokee tutkitusti noin 70–80 prosenttia länsimaisista naisista. Oireet alkavat tyypillisesti 40–60 ikävuoden välillä ja voivat jatkua 70-vuotiaaksi saakka. Tyypillisiä oireita ovat muun muassa kuumat aallot, yöhikoilu, väsymys ja unettomuus sekä seksuaalinen haluttomuus, emättimen kuivuus ja yhdyntäkivut.

Asiantuntijalääkäri haluaa rohkaista naisia keskustelemaan avoimesti vaihdevuosiin liittyvistä oireista ja hakemaan niihin apua.

– Monet suomalaiset naiset eivät hae apua elämänlaatua olennaisesti heikentäviin vaihdevuosioireisiin. Taustalla voi olla epätietoisuutta oireista tai huolta hoidon vaikutuksista. On hyvä muistaa, että vaihdevuosissa on kyse elimistön normaalista muutosprosessista, ei sairaudesta, Mäkimattila huomauttaa.

Lähde: Novo Nordisk Farma 

Lue myös:

    Uusimmat