Useat startup-yritykset kasvattavat jo lihaa laboratorioissa. Sen jälkeen kun ensimmäinen laboratoriossa kasvatettu hampurilaispihvi esiteltiin vuonna 2013, tuotantoa on yritetty käynnistää eri puolilla maailmaa.
Edelleenkin ongelmana ovat korkea hinta ja keskeneräinen tuotekehitys. Silti optimistisimmat uskovat keinolihan olevan kaupoissa jo parin vuoden päästä.
Memphis Meats on yksi niistä yrityksistä, joka kasvattaa lihaa laboratoriossa. Keinoliha kasvatetaan eläimen kantasoluista bioreaktorissa. Lopputulos näyttää broilerilta.
- Otamme soluja parhailta eläimiltä. Ruokimme niitä ravinteilla. Kun niistä kasvaa lihaa, valmistamme siitä houkuttelevia tuotteita, selittää Memphis Meatsin toimitusjohtaja Uma Valeti.
Keinolihaa ei tarvitse teurastaa
Keinolihayritykset uskovat, että laboratoriossa tuotettu liha kiinnostaa tehoeläintuotannon vastustajia. Lihan kasvatus laboratoriossa vähentää myös laidunmaan, veden ja rehun kulutusta.
– Ihmiset haluavat lihaa. He eivät pidä teurastamisesta, joten valmistamme lihaa, joka ei vaadi teurastamista. Tiedämme, että lihalle, jota ei tarvitse teurastaa, on olemassa isot markkinat, uskoo New Age Meatsin toimitusjohtaja Brian Spears.
Hinta ja tuotannon kasvattaminen ongelmina
Keinolihalla on myös ongelmansa. Sen tuottaminen on edelleen kallista ja tuotantomäärät ovat pieniä. Karjankasvattajatkaan eivät ole ilahtuneita kilpailusta. Varmuutta ei ole siitäkään, innostuuko suuri yleisö keinolihasta.
– Kuinka pikkiriikkisestä lihapullasta edetään tuotantoon, josta saadaan yhtä paljon lihaa kuin yhdestä naudasta eli noin 300 kiloa? Se on todellinen haaste, muistuttaa Berkeleyn yliopiston tutkimusjohtaja Ricardo San Martin.
Kalaakin voidaan kasvattaa laboratoriossa
Myös kalaa ja mereneläviä on jo onnistuttu kasvattamaan laboratoriossa.
– Meret ovat herkkä ekosysteemi ja monet kalakannat ovat romahtaneet. Kalojen ja muiden merenelävien tuootaminen laboratoriossa on parempi ratkaisu meren, planeetan ja ihmisten kannalta, vakuuttaa Finless Foodsin toimitusjohtaja Michael Selden.
Tuoreessa raportissa ennakoidaan, että vuonna 2040 jo 35 prosenttia lihankulutuksesta olisi keinolihaa.