Kekkosen luottotoimittaja julkaisi presidentiltä saamansa rakkauskirjeet: "Sinä olet ainoa, jota rakastan”

Maarit Tyrkkö
Jarno Kuusinen / All Over Press
Julkaistu 24.08.2016 11:00

Kati Pukki

kati.pukki@mtv.fi

@katipukki

Presidentti ja toimittaja -kirjassa avataan Maarit Tyrkön ja presidenti Urho Kekkosen välinen kirjeenvaihto.

Toimittaja ja kirjailija Maarit Tyrkkö (nyk. Huovinen) on julkaissut jatko-osan kirjalleen Tyttö ja nauhuri (WSOY), joka kertoi hänen tiestään toimittajaksi ja presidentti Urho Kekkosen luottohenkilöksi.

Tänään ilmestynyt Presidentti ja toimittaja (WSOY) pureutuu tarkemmin Tyrkön ja presidentti Kekkosen yhteisiin vuosiin 1976-1981, ennen kuin Kekkonen luopui presidentin virasta.

Virallisesti Tyrkkö oli kolmekymppinen Suomen Kuvalehden toimittaja ja kirjailija, mutta siviilielämässään hän oli presidentti Urho Kekkosen läheinen ystävä ja rakastettu, joka asui tämän omistamassa asunnossa Helsingin Kruunuhaassa, vieraili usein Kultarannassa ja kiersi presidentin mukana

Kekkosen ja Tyrkön suhteen todellinen laita pysyi salassa. Julkisesti he vain työskentelivät yhdessä, sillä Tyrkkö oli mukana toimittamassa useita Kekkosen kirjoja, kuten presidentin myllykirjekokoelmia Kirjeitä myllystäni I ja II.

Todellisuudessa presidentin ja 47 vuotta nuoremman toimittajan välillä oli kuitenkin jotain erityistä, mistä kertovat muun muassa kirjassa julkaistut lukuisat kirjeet ja puhelinpäiväkirjat.

Näin Kekkonen kirjoitti kesäkuussa 1977:

”Rakas Maarit,

Todella kaipaan Sinua. Olen jo aikoja sitten sivuuttanut elämäni parhaat vuodet. Nyt Sinut tavattuani havaitsen, että minulla on ja minussa on vielä jotakin, jonka vuoksi kannattaa elää: Minulla on Sinut ja Sinun rakkautesi.

– –

Tiedän, että olen oikeassa, kun sanon, että Sinä rakastat minua. Miten voin näin sanoa? Voin sen tehdä, koska tiedän sen. Sinä rakastat minua. Minun pitää osoittautua rakkautesi arvoiseksi. Tämä vaatimus on velvoittava, tiedän senkin.

Minun rakastumiseni Sinuun on verraton osoitus siitä, miten elämä leikkii ihmisillä. Sinä olet ainoa, jota rakastan.”

Kirjeissä ei koskaan mainittu Kekkosen nimeä, ja omat kirjeensä hän lopetti usein sanoihin ”rakkain terveisin, Sinun”. Matkoiltaan Tyrkkö ja Kekkonen lähettivät toisilleen myös kortteja, mutta aina salanimillä. Myöhemmin he alkoivat käyttää kirjeissä toisistaan nimityksiä Mesimarja (Kekkonen) ja Pihlajanmarja (Tyrkkö).

”Oletko muuten laskenut, kuinka monta kertaa ns. mielitietty elikkä Pihlajanmarja tulee mieleen hyvin pitkän tiistain aikana? Voin sinulle vastata, että mielitietty on aina mielessä (eihän hän muuten olisikaan mielitietty)”, Kekkonen kirjoittaa yhdessä kirjeessään.

"Rakas Maarit. Minut voi pelastaa pettymykseltä a) Sinä ja b) kuolema. Mutta minä haluaisin vielä elää", hän puolestaan lopetti kirjeensä vuonna 1976.

Maarit Tyrkön kirja Presidentti ja toimittaja (WSOY) on kaupoissa keskiviikkona.

Tuoreimmat aiheesta

Seurapiirit